Startlaphoz Csatlakozz!

Új agrártámogatási rendszer

Kettős csapás: földet és támogatást vesztenek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 28. hétfő, 09:26

Az egyik fél szinte idillt, például igazságosságot és legalább 50 ezer új munkahelyet ígér, a másik meg világvégét jósol. Évek múlva derülhet csak ki, kinek lesz igaza az új agrártámogatási rendszer 2015-től érvényesített szabályaival kapcsolatban – olvasható a Vasárnapi Hírekben.

   Nehéz dolga van a mindenkori kormányoknak az agráriummal: általában csak baj van a gazdákkal, mert még a panaszaikat sem nagyon érteni és csak a pénzt viszik, ráadásul alig lehet valamit kezdeni velük, ugyanis az unió kiemelt támogatottjai lévén brüsszeli szabályok szerint kapták a százmilliárdokat. Ebbe meg nem nagyon lehet tagországi szinten beleszólni.
 
   Nos, e helyzet változott meg, a magyar kabinet legnagyobb örömére. Változott, mert Brüsszel lehetővé tette, hogy az eddigieknél nagyobb beleszólása legyen az agrártámogatások szétosztásába, s valahogy győzött az EU-ban is „a kicsi szép” elve: amelyik tagország akarja, az az egy üzemnek járó területalapú támogatásoknál a 150 ezer euró feletti támogatási összeget megkurtíthatja.
 
   Nos, eddig néhány tagállam élt e lehetőséggel, de azt, amit Magyarország vezet be, még nem lépték meg ők sem. Vagyis nálunk 1200 hektár felett nem jár ez a támogatás. Azért 1200, mert ugyan a 150 ezer euró az nagyjából 1050-1060 hektárnyi terület támogatásösszege, de a magyar földjogi szabályozás e határt szabja meg a birtokméret felső határának – kivéve, ha a gazdálkodó vetőmagot termeszt, mert ők 1800 hektárt használhatnak.
  
   Nos, a Fidesz megérezte, hogy itt az alkalom: olyan fegyver került a kezébe, amellyel az egész vidéki létet, a falusi belterjes viszonyokat is át tudja szervezni, az eddig szinte érinthetetlen gazdálkodói kört képes úgy alakítani, ahogy érdekei kívánják. A lényeg: a földtörvénnyel egy sor eddig életképes nagyságú nagybirtokot kell szétszedni sokkal kisebbekre. Lesz, amelyik csak ezért veszít értékéből és válik eladóvá a hozzá tartozó földbérletekkel, földtulajdonokkal együtt. És akkor itt a következő fogás: a támogatásmaximálás.
 
   Ugyanis érdekes módon itt nem érvényesül az az elv, melyet a személyi jövedelemadó esetében hangoztattak: a nagyobb fizetésből a 16 százalék adókulcs miatt sokkal nagyobb összeget kell befizetni, mint egy kisebb bér után 16 százalék esetén, tehát, igazságos az egykulcsos rendszer – halljuk napra nap. A támogatásnál viszont mindenki 70 ezer forintot kap egy hektár után, legyen az 4 vagy 4 ezer hektár: itt tehát a végösszeg számít, hiszen vannak olyan cégek, vállalkozások, amelyek akár egymilliárd forintnyi támogatást is lenyúlnak, míg a kicsik csak néhány százezret. Ez az alapja annak, hogy a nagyüzemek sorától – 525 eddig jól prosperáló üzem, a hazai agrárium elit alakulata – most elvesznek hat év alatt bő 210 milliárd forintot. S odaadják a kicsiknek meg a közepeseknek. (Apropó, kis- és középgazdaság: a hazai agrárcégek néhány kivételtől eltekintve mind kis- és középvállalkozások, akár bevételüket, akár a foglalkoztatottak számát nézzük. Más kérdés, hogy ez a politika számára mellékes és még mindig nagybirtokot emlegetnek 2-3 ezer hektáros gazdaságok esetében is, holott e cégek 50-100 embert foglalkoztatnak csupán.)
 
   A nagyobb gazdaságok veszítenek két helyen is: egyrészt le kell mondaniuk egy csomó területről a földtörvény miatt, másrészt elvész az eddigi támogatásuk java része. Mi lesz a következmény? Munkahelyvesztés, az eddigi legális munkahelyek szűnnek meg a mezőgazdaságban.
 
   A családi gazdaság ugyanis nem foglalkoztat sok embert. Egy 300–600 hektáros családi gazdaság ma döntően állatot nem tart, 2-3 főt foglalkoztat és kizárólag növényt termeszt. Nagyüzemi módszerekkel, nagyüzemi gépekkel, tegyük hozzá, a félreértések elkerülése végett.
 
   A másik következmény, hogy a cégek mögül eltűnik a fedezet: egyrészt a terület, másrészt az évek óta kiszámítható és biztosra vehető földalapú támogatás. E dotációra bankok sora több hitelkonstrukciót dolgozott ki, mely a világválság óta szinte egyedülálló módon jó helyzetbe hozta ezt az ágazatot. Csak tavaly 40-50 milliárddal nőtt a mezőgazdaság hitelállománya. Nos, most ez a biztosíték vész el a gazdálkodók egy része számára, vagyis egyes esetekben akár a hiteleket is visszakövetelhetik a bankok.
 
   A kormány ugyanis hiába ígérte, hogy a nagyobb foglalkoztató cégeket, amelyektől most elveszi a támogatás egy részét, majd segíteni fogja másfajta támogatással. Majd. Egyszer. Talán. Amit az állattenyésztésnek szánnak, arról már most kiderült, hogy a belengetett 75 milliárdnyi pénzből csupán 10 milliárd az új forrás. A többi eddig is megvolt. Vagyis az ágazattól évente elvett 33-40 milliárd forintnyi támogatást csak részben pótolják vissza azoknak, akiktől elvették. Így ők bizton csökkentik gazdaságukat, azokat, amelyekben a magyar szarvasmarha-, sertés- és baromfiállomány 60-80 százalékát tartják. Márpedig a területmérséklés is eleve állatállomány-csökkenést okozott volna, a támogatásmegvonás ezt csak tovább erősíti. S az álom, hogy majd a családi gazdaságok fognak állatot tartani! Bolondok lennének, hiszen a növénytermesztés épp eleget hoz a konyhára, minek az állat, melyet az év minden napján el kell látni, s jövedelmet alig vagy egyáltalán nem termel.
 
  Szóval, az utóbbi húsz év legnagyobb szabású agrárbeavatkozása bizton törést okoz az ágazatnak, de a fogyasztók ellátásában is. Bár nem olyan nagy a különbség aközött, hogy most 30 százalékban eszünk külföldi disznót, 5 év múlva meg mondjuk 60 százalékban, vagy 70 százalékban import lesz a trappista.

Forrás: Vasárnapi Hírek

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kettős csapás: földet és támogatást vesztenek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector