Startlaphoz Csatlakozz!

A Microsoft ősszel bezárja a gyárat

Egymást segítik a komáromi nokiások

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 28. hétfő, 11:47
 
 A bénító hangulatot a megoldáskeresés váltotta fel a komáromi Nokia-gyárban dolgozók körében, akiket ősszel mind elbocsátanak. Nehézséget jelent, hogy többségüknek gépipari feladatokhoz nincs végzettsége és nehéz fizikai munkát nem tudnak végezni – olvasható a Kisalföld oldalán.
 
   Több mint egy hét eltelt azóta, hogy a dolgozókkal közölték: a Microsoft ősszel bezárja a komáromi Nokia-gyárat, amit áprilisban vett meg a finn cégtől a mobiltelefon-üzletág részeként. Így 1800 embernek kell új állást keresnie. Először sokkolta őket a hír, amire nem számítottak, azóta már többségük igyekszik előretekinteni. Figyelik az álláshirdetéseket.

   A dolgozók figyelik a gyári szakszervezeti irodában a listát is, amelyen azokat a környékbeli cégeket gyűjtötték össze, amelyek vesznek fel embereket.
 
Hétfőtől tárgyalnak

   László Zoltán, a vasasszakszervezeti csoport vezetője azt is elmondta a Kisalföldnek, hogy hétfőn kezdik meg a tárgyalásokat az elbocsátás feltételeiről a munkaadói oldallal. Az egyeztetés csoportos létszámleépítés esetén kötelező és tizenöt nap van az egyezség megkötésére.

   – Jó érzés, hogy a bajban érezhető az összetartás. Akiket két éve küldött el a Nokia és azóta elhelyezkedtek, új helyükön beajánlották megbízható, szorgalmas volt munkatársaikat. Értesítik is őket, ha üresedésről tudnak – mondta el az érdekvédő és hozzátette: bár több helyen van emberhiány, mégsem olyan egyszerű a hamarosan állás nélkül maradók elhelyezkedése. Kérdés ugyanis, lakhelyüktől mennyire messze találnak új helyet, meg tudják-e oldani az ingázást családi feladataik mellett, ha megoldott is a szállítás.

A képzettség fontos

  Végzettségük se a legkeresettebb. Zömében operátorként dolgoznak, azaz betanított munkát végeznek – abban persze ügyesek –, és hölgyek. A gépipari feladatokhoz nem felkészültek, pedig az autógyártás erős ágazat a környéken. Abban viszont a betanított munka többnyire nehéz fizikai munkát jelent, amit nem bírnának.

   Az is kérdés, mekkora visszalépést jelent az új állás jelenlegi bérükhöz, juttatásaikhoz képest. 


   László Zoltán szavai szerint most a minimálbérnél legalább annak mintegy hatvan százalékával többet keresnek. De ha olyan céghez is kerülnek majd, ahol jók a fizetések, viszont csak munkaerő-közvetítőn keresztül, akkor jellemzően kevesebb pénzt kapnak.

  Egykor 11 ezren voltak
Gyakorlatilag megfelezte létszámát a Nokia Komáromban 2012-ben. A négyezernégyszáz dolgozóból több lépcsőben kétezer-háromszázat küldött el, ugyanis áthelyezte Ázsiába az okostelefonok összeszerelését. 


   Egykor még tizenegyezren is dolgoztak ebben az üzemben. 
Most viszont a Microsoft, amely a Nokia mobilüzletágát idén megvásárolta, világszerte átszervezi működését, a következő egy évben százhuszonötezer emberéből tizennyolcezer állását szünteti meg.
 
Forrás: kisalfold.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egymást segítik a komáromi nokiások.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector