Startlaphoz Csatlakozz!

Családi kedvezmény

Elhúzott a nagycsaládosok keresetnövekedése a többiekétől

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 29. kedd, 09:28

Látványos eredménnyel járt a nagycsaládosok körében a családi kedvezmény járulékokra történt idei kiterjesztése, az esetükben kimutatott nettó átlagbér közel 15 százalékot, 25 ezer forintot ugrott egy év alatt, szemben a többiek 1-2 százalékos többletével. Egy átlagos, a járulékkedvezményt igénybe vevő magánszemély zsebében havi 18 ezer forinttal maradt több, mint tavaly.

   Az első negyedévben messze elhúzott a nagycsaládosok keresetnövekedése a többiekétől. A keresők 6 százalékát kitevő, három vagy több gyereket eltartók egy főre jutó nettó keresete 14,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit 2014 első negyedében. A keresők közel felét kitevő gyermektelenek esetében 2 százalék feletti, az egy- és kétgyermekesek pedig 1 százalék körüli növekedést mutatott ki a KSH. Az adatok további érdekessége, hogy most egyezik meg először a nettó keresetváltozás és a reálkereset változása, a lenullázott infláció miatt.
 
  A nagycsaládosok esetében bekövetkezett tempós növekedés - a korábbi időszakokban elért 3-4 százalékos emelkedést követően - a családi kedvezmény járulékokra történt kiterjesztése miatt lett ilyen tempós. (Korábban hiába preferálta a kedvezményrendszer kiemelten a legalább háromgyermekes családokat, az alacsony jövedelmek miatt ezek jellemzően csak a töredékét tudták kihasználni a gyerekek után járó 206 250 forintos adókedvezménynek.) Az első félévben a havi nettó átlagkereset esetükben megközelítette a 197 ezer forintot, az egy évvel korábbi 172 ezer forint alatti szintet követően.
 
   A háztartásonkénti átlagkereset így - persze csak abban az esetben, ha a három vagy több gyereket nem egy, hanem két kereső tartja el - végre számottevően eltávolodott a 2013-ra számolt létminimumtól, főleg, ha a beleszámoljuk a családi pótlékot is. (Ha viszont csak egy átlagkeresetből kell eltartani akár csak két gyereket, akkor létminimum alatti szintről beszélhetünk.)
 
Nincs elveszett pénz
 
  A szaktárca már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy azok sem esnek el családi kedvezménytől, akik nem adták le időben azon nyilatkozatot a kifizetőnek, amelyben azt kell kérni, hogy a kifizető az adóelőleg megállapítása során is vegye figyelembe a gyermekek után járó kedvezményt. Ők ezt a kedvezményt majd az szja-bevallásban érvényesíthetik, ezért arról igazán pontos adatok, hogy a járulékkedvezmények végül mekkora fizetésnövekedést hoztak az érintetteknél, illetve mekkora járulékbevétel-csökkenést eredményeztek, majd csak az idei szja-bevallások 2015-ös feldolgozását követően állnak rendelkezésre.
 
   Azt, hogy a családi kedvezmény járulékokra történt kiterjesztése érezhető összeget hagyott az érintett háztartásoknál, a nemzetgazdasági tárca adatai is megerősítik. Az NGM arról tájékoztatta a Napi.hu-t, hogy az év első öt hónapjában összesen 80,7 milliárd forint maradt az érintettek zsebében a családi adó- és járulékkedvezményeknek köszönhetően. Ez az egy évvel korábbit 16,8 milliárd forinttal múlja felül. Ebből a növekményből a járulékkedvezmény 13,6, az adókedvezmény 3,2 milliárd forinttal részesedik. Ez - figyelembe véve, hogy havi 170-200 ezren veszik igénybe a járulékkedvezményt - fejenként öt hónap alatt átlagosan havi bő 18 ezer forint pluszt (az államháztartásnak pedig ugyanennyi mínuszt) jelent, a januárra számolt közel 15 ezer forint után.
 
   A járulékkedvezmény 13,6 milliárd forintos összege a munkavállalók által - a 2013-as adatok szerint - havonta átlagosan befizetett 120 milliárdos összeget figyelembe véve aprópénz, bő 2 százalékos kiengedésről van szó. Az szja esetében más a kép, hiszen az öthavi 673 milliárdos adóbevétellel szemben 67,2 milliárdos családi kedvezmény áll.
 
Nulla infláció? Hát, én nem ezt tapasztalom!
 
   Gyakori, hogy az átlagember tempósabb drágulást tapasztal a mindennapokban annál, mint amekkora árszínvonal-emelkedésről a KSH beszámol. A hivatalos árindextől eltérő érzékelt infláció egyrészt megfigyelési problémákra, másrészt a különböző társadalmi csoportok eltérő fogyasztási szerkezetére vezethető vissza - hívja fel a figyelmet dolgozatában Molnár György, az MNB szakértője. Utóbbi probléma kezelésére a KSH többféle inflációs kosarat is számon tart - ezzel részletesen korábbi cikkünkben foglalkoztunk.


   A megfigyelési problémának nevezett jelenség oka, hogy az emberek érzékeléseikben nagyobb súlyt adhatnak az emelkedő áraknak, mint a stagnáló vagy csökkenő áraknak. Emellett kevésbé tűnhet fel az árváltozás, ha valamit ritkán vásárolunk - például autót, tartós műszaki cikkeket. Eközben egyes rendszeresen vásárolt tételek (például élelmiszerek, üzemanyag) a háztartások érzékelésében nagyobb súllyal szerepelnek, így ha ezeknek a termékköröknek az ára megy fel, akkor az emberek rendszerint túlbecsülhetik a tényleges inflációt.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elhúzott a nagycsaládosok keresetnövekedése a többiekétől.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector