Startlaphoz Csatlakozz!

NAV:

A SZÉP-kártyákról visszautalt összeg után nem igényelhető vissza az szja és az eho

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 30. szerda, 07:10

 Nem igényelhető vissza a SZÉP-kártyákról a munkáltatóknak visszautalt összeg után a kifizető által megfizetett személyi jövedelemadó (szja) és egészségügyi hozzájárulás (eho) - hívja fel a figyelmet az állami adóhatóság.

    A NAV a honlapján közzétett közleményben emlékeztet arra: a SZÉP-kártyára utalt, a törvényben meghatározott összeghatárt meg nem haladó összegű támogatás az szja-törvény szerint béren kívüli juttatásnak minősül. Az adó a kifizetőt terheli, jövedelemnek a juttatás értéke minősül, a kifizetőt terhelő adó alapja pedig ezen jövedelem 1,19-szerese. Az adót a juttatás hónapjának kötelezettségeként kell bevallani, illetve megfizetni. 

    A fel nem használt elektronikus utalványok a vonatkozó kormányrendelet szerint a juttatás évét követő második naptári év május 31. napját követően lejártnak minősülnek, ezek ellenértékét a lejárat évének június 30. napjáig vissza kell fizetni a munkáltatónak vagy jogutódjának, kivéve, ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnt. 

    A kifizetőnek az ebbe a körbe tartozó juttatásokat a juttatás időpontjában kell minősítenie. Az adókötelezettség szempontjából irreleváns, hogy az adott juttatást céljának megfelelően ténylegesen felhasználták-e. Abban az esetben, ha a SZÉP-kártyáról a magánszemély által fel nem használt összeget a hitelintézet visszautalja a munkáltatónak, a megfizetett adó és egészségügyi hozzájárulás önellenőrzése nem merülhet fel, a kifizető által megfizetett szja és eho nem igényelhető vissza. 

    Abban az esetben sincs lehetőség az önellenőrzésre és a megfizetett szja, valamint eho visszaigénylésére, ha a munkáltató korábban a törvényben meghatározott értékhatárt meghaladóan egyes meghatározott juttatásnak minősülő támogatást juttatott. 

    A számviteli törvény szerint egyéb bevételek az olyan, az értékesítés nettó árbevételének részét nem képező bevételek, amelyek a rendszeres tevékenység (üzletmenet) során keletkeznek, és nem minősülnek sem a pénzügyi műveletek bevételeinek, sem pedig rendkívüli bevételnek. Ennek alapján a SZÉP-kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló kormányrendelet szerint lejárt, a munkáltatónak visszautalt összegeket a pénzügyi rendezés évében egyéb bevételként kell elkönyvelni a munkáltatónál. 

    Az így visszakapott összeg a korábban személyi jellegű kifizetések között elszámolt, SZÉP-kártyával kapcsolatos költségek részbeni visszatérítéseként értelmezhető, tehát meg kell jeleníteni a munkáltató bevételei között - ismerteti az adóhatóság. 

    A 2012-ben a SZÉP-kártyákra feltöltött összegekből június elejei adatok szerint több mint 1 milliárd forint maradt a kártyákon, az utalt összegek kevesebb mint 2 százaléka.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A SZÉP-kártyákról visszautalt összeg után nem igényelhető vissza az szja és az eho.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector