Startlaphoz Csatlakozz!

Az ország középső régiójában a legmagasabb a fizetés

Budapestre megy dolgozni, aki jól akar keresni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 30. szerda, 08:17

 Még mindig Budapest a legvonzóbb város, ha a zsebünkről van szó. Ötven szakma bruttó bérezését hasonlítottuk össze a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján. Az ország nyugati, középső és észak-keleti részét vizsgálva kiderült, hogy a főváros környékén robotolva jóval magasabb fizetést teszünk zsebre ugyanazért a munkáért, mint vidéken – írja a Blikk.hu.

   – Magyarország, így Budapest is vonzó a külföldi beruházóknak az olcsó munkaerő miatt – mondta Szilágyi Gyula szociológus. – A fiataloknak sok lehetőséget nyújt, és egyetemi város is, többek közt ezért népszerű a főváros. A legtöbb felsőfokú végzettségű ember az ország középső területein szerez diplomát. Ők jól felkészültek, nyelvet beszélnek, ezért magasabb fizetéssel jutalmazzák őket a munkaadók. Ez lehet az egyik oka, hogy az ország középső régiójában a legmagasabb a fizetés. Meglepő viszont, hogy a nyugati bérek közelítettek az északi-keleti régió béreihez.
 
   Ezt egy munkaügyi szakértő szerint az okozhatja, hogy a külföldi cégek inkább északra telepítik a gyáraikat az olcsó munkaerő miatt. A magyarországi gyárakban dolgozók fizetését viszont az anyacég határozza meg. Mivel egy régióban több ilyen vállalat is található, versenyeznek a szakemberekért, így egymásra licitálnak a fizetésekkel.
 
   – Az elmúlt huszonöt évben Budapest lett a gazdasági növekedés központja, így a középső területen sokkal több szakértelemmel rendelkező dolgozóra van szükség, akiket a cégek jobbnál jobb fizetéssel akarnak megszerezni – véli Csite András közgazdász.
 
   Ő úgy látja, hogy az ország nyugati részében élők gyakran naponta ingáznak külföldre, hiszen ott nagyobb fizetést kapnak. Az itthoni munkaadók pedig ahelyett, hogy magasabb béreket adnának, inkább olcsóbb munkaerőt toboroznak az egész országból. Akár a lakbérüket is kifizetik, mert még így is olcsóbban dolgoztatnak, mint ha külföldi szintre emelnék a környéken élők béreit.
 
  Emiatt sokan települnek át keletről a fővárosba, helyettük pedig a román és ukrán vendégmunkások érkeznek a keleti országrészbe, leginkább mezőgazdasági munkákat végezni.
 
Forrás: Blikk.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Budapestre megy dolgozni, aki jól akar keresni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector