Startlaphoz Csatlakozz!

Az összeomlás szélén áll az alapellátás

Veszni hagyott háziorvosok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 03. vasárnap, 12:40
 
 Nemcsak kevesebb pénzt ad az egy hete megígértnél, de trükkösen kevesebb háziorvosnak is szánná ezt az összeget az Orbán-kormány. A helyzetet szépíteni kívánó adatkozmetikázás azonban csak még jobban bizonyítja: az összeomlás szélén áll az alapellátás, azaz a háziorvosi rendszer.

   Még a múlt héten bejelentettnél is lényegesen kevesebb, csak ötszáz millió forint letelepedési támogatás jut a tartósan ellátatlan háziorvosi praxisok betöltésére. Lapunk írta meg a hét elején: a Zombor Gábor által örömhírként közölt pályázati forrás semmiképpen nem lesz elég arra, hogy érdemben stabilizálja az összeomlás szélén táncoló alapellátást. Az egészségügyi államtitkár ennek ellenére mindössze annyit ígért a háziorvosoknak, hogy a jövő hónapban 750 millió forintos kerettel pályázatot írnak ki a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisokra. Hozzátette: akár 6-10 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak azok a háziorvosok, akik ezekben a körzetekben vállalnak munkát meghatározott időre. Erre utalva hangoztatta, a kormány célja, hogy minden állampolgár a lakóhelyéhez közel kapja meg a megfelelő ellátást.
 
   Csakhogy az államtitkár által megígért 750 millióból tegnapra 500 lett, hiszen a szaktárca azt közölte: a kezdeményezésükre elfogadott kormányrendelet nyomán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pályázatot ír ki a tartósan üres háziorvosi körzeteket betöltő orvosok letelepedésének támogatására, 500 millió forint keretösszeggel. A pályázók 6-10 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek, amennyiben vállalják, hogy legalább 4 évig a praxisban dolgoznak. A támogatás célja, hogy a legalább 12 hónapja betöltetlen körzetekben ösztönözze az orvosok letelepedését, ezzel is biztosítva a helyi lakosság jobb hozzáférését, a háziorvosi ellátás színvonalának javulását. Az egészségügyi államtitkárság hozzátette: az 500 millió forint sem egy most adott pluszforrás, hanem az alapellátás fejlesztésére 2014-re előirányzott költségvetési keretből írták ki a pályázatot.
 
  Csakhogy amikor még nagyobb összegről volt szó, akkor is megírtuk: a pályáztatás, amellyel 750 millió forint esetén legfeljebb 125 doktor juthat ösztönzőhöz a betöltetlen praxisok elvállalására, nem oldja fel az ágazat fezsültségét. Sőt, 500 millió esetén még kevesebb, legfeljebb 83 háziorvos kaphat pénzt, ami valóban halottnak a csók szintű intézkedés. Persze az államtitkárság a tegnapi közleményben már nem a jogszabály szerint „tartósan betöltetlen praxisokról” írt, hiszen a szabály alapján azok a fél éve üresen álló háziorvosi körzetek, hanem a 12 hónapja, tehát legalább egy éve megüresedett praxisokról. Ám ezzel a trükkel sem nyer sokat a szaktárca, hiszen - mint megírtuk - az Országos Alapellátási Intézet (OALI) adatai szerint július 1-jén a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek száma 199 volt, ezek közül pedig 172 több mint egy éve üresen áll. Mindez azt jelenti, hogy az ország valamennyi megyéjében, sőt még a fővárosban is rengeteg háziorvos hiányzik, immár több mint egy éve.
 
   Sőt, - mint az OALI táblázatából kiderül - vannak olyan körzetek, amelyekbe hosszú évek óta nem találnak háziorvost.
 
   Különösen a hátrányos helyzetű és kisebb települések nem vonzóak a gyógyítók számára, bár Pest megyében és Budapesten is akadnak üres állások, az egyik XVIII. kerületi körzet például már három éve betöltetlen. A legtöbb, 35 praxis Borsodban áll üresen hónapok óta, ez majdnem kétszer annyi, mint amennyibe a második helyezett Békés megyében várnak orvost.
 
   Miután pedig a háziorvosok átlagéletkora rendkívül magas, a nyugdíjba vonuló orvosok pótlása egyre több településen nehézségekbe ütközik. Az alapellátás ma még aktív doktorainak korfája tragikus jövőt ígér, hiszen a mintegy négy és fél ezer aktív háziorvos közül több mint 1500 már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, átlagéletkoruk tavalyra elérte az 54 évet, sőt, a szakmában dolgozók 70 százaléka 50 év feletti. Eközben a négy hazai orvosegyetemen tavaly mindössze 68-an választották a háziorvosi szakképzést, évente pedig körülbelül 40 fiatal áll munkába. A többi végzős inkább elhagyja az országot, sőt, idősebb kollégáik is mennek, hiszen az utóbbi négy évben megduplázódott a külföldi munkavállaláshoz hatósági bizonyítványt kérő háziorvosok száma.   

 Jön a közvetlen finanszírozás?

 
   A kórházak anyagi helyzetének rendezése érdekében azt javasolják a kormánynak, hogy az állam közvetlenül finanszírozza a létesítmények fenntartását - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Zombor Gábor szerint az állami szerepvállalás a működtetésben állami garanciát is kell hogy jelentsen. Ezért szeretné elérni, hogy a kórházak gazdálkodásának azon része, amelyre nincs ráhatása az intézménynek, kerüljön ki a betegellátásra szánt összegből, és ezt az állam közvetlenül finanszírozza. Az erről szóló javaslat a harmadik negyedévben kerülhet a kormány elé. Az államtitkár azt mondta, jelenleg hátrányos helyzetben vannak azok a kórházak, amelyek sok telephelyen, magas fajlagos fenntartási költséggel működnek. Ha a finanszírozási összeg csak a szakmai feladatokra, a gyógyító munkára szolgál, kiegyenlítettebbek lesznek az esélyek.
 
Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Veszni hagyott háziorvosok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector