Startlaphoz Csatlakozz!

Társadalmi igazságosság?

Bonus-malus, nyugdíjaknál is

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 03. vasárnap, 15:00
 
 Először úgy tűnt, a nyugdíjrendszer jövőbeni forráshiányos működésére javasolt egy megoldást a Népesedési Kerekasztal azzal, hogy gyermekszámtól is függjön a nyugdíj összege. Aztán kiderült: nem ez a cél. A társadalmi igazságosság helyreállítását szeretnék ily módon. Ez fontos. De mi lesz a nyugdíjrendszerrel? – olvasható a Világgazdaságban.

   A társadalmi igazságosság fontos szempont. Így az is, hogy az állam támogassa a gyermeket vállalókat. Támogatja is. Talán nem eléggé? Ezen lehetne segíteni. A támogatás forrása idáig főleg a költségvetés volt, s ebből a közös pénzből csoportosítottak át családi pótlék, adókedvezmény, bölcsőde, óvoda, iskola, lakástámogatás, pótszabadság stb. formájában a gyermekeseknek. A mértéken lehet vitatkozni. Talán több kellene. Ha nincs fedezet, akkor teremteni kell. Vagy valahonnan még idecsoportosítani forrásokat. Ezt menet közben, azaz a gyermek nevelése idején hasznos intézni. Akkor kell igazán segítség. Persze, lehet jutalmazni is a szülőket – ha jól értem, valami ilyesmit szolgál e javaslat –, így amikor aktív koruk végére érnek, a nyugdíjas éveket némi bónusszal kezdhetnék. Legyen. Csakhogy a javaslattevők úgy gondolják, hogy mástól viszont el kell venni. Jutalmaznak és büntetnek. Igazságot szolgáltatnának. A nyugdíjjal is. Úgy kell nekik – mondhatnák némi kárörömmel a gyerekesek a veszteseknek. Gondolkodtak volna előre, s gondoskodtak volna kellő számú nyugdíjemelő gyerekről. Szerencsére, a tervezet kidolgozói nem ilyen cinikusak: visszamenőleg nem kívánják érvényesíteni a gyermekekkel kombinált nyugdíj bonusz-malust. Előre tekintenek: a jelenleg 35 éven aluliakra vezetnék be, ők vannak még döntési helyzetben a gyerekvállalást illetően. Ez így méltányos. De menjünk tovább a társadalmi igazságosság gondolatán: és ha valaki azért nem szül, mert nem szülhetett?! Ez önmagában büntetés, egész életet nyomasztó szomorúság. Vegyünk még el a nyugdíjából is? Vagy mi van a meleg párokkal? Ők is gyereket akarhatnak. A társadalmi igazságosság nevében finanszírozott segítséget kapnak ehhez, vagy őket kizárjuk a gyermeknevelésből, aztán a végén még a nyugdíjnál meg is büntetjük őket? És mi legyen a munkanélküliekkel? Boldogan vállalnak gyereket, de nincs miből felnevelni! A társadalmi igazságosság úgy kívánná, hogy a társadalom nekik is segítsen a gyermekneveléshez szükséges feltételek megteremtésében. Azaz gyermekkel senki ne lehessen fedél nélkül, ne éhezhessen…Vagy hogyan kezeljük a többszörösen elvált, s újra és újra gyermeket nemző szülőket? Jutalmazzuk vagy büntessük őket? Az elvált, gyermekétől különélő szülő fizet gyermektartást, de talán egy másik apa, anya neveli fel. Kié az érdem, s plusznyugdíj?

   Az élet kacifántos helyzeteket képes előidézni. Egyre több embert érint a különleges helyzet. Központi szabályozással ez követhetetlen, hacsak nem akar az állam mélyen belenyúlni a magánügyekbe. Érdemes így belevágni?! Ha a gyermekneveléshez több segítség kell, azt a nevelés folyamatában kell megadni. Egyszerűbb. Hasznosabb. Nem kellene ezt a nyugdíjrendszerbe keverni. Vagy ha mégis, csakis pozitívan. Persze, ehhez meg a fedezet hiányozhat. Tehát el kell venni másoktól, hogy kijöjjön a matek. Ez lenne a társadalmi igazságosság?
 
   De… előbb-utóbb a nyugdíjrendszerrel is kezdeni kell valamit. A gazdasági miniszter szerint 2030-ig rendben van a jelenlegi megoldás. Tehát van 16 év egy másik rendszer kidolgozására. A gyermeknevelést is csak távlatokban kötnék össze a nyugdíjjal. Miért nem jön össze a két szakértői csapat? A korábbi Nyugdíj Kerekasztal szakértői a mostani Népesedési Kerekasztal résztvevőivel. Csak azt ne mondják, hogy a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz. Nagyon is van. Ha távlatos, időtálló megoldást akar a kormány, akkor bizony összehívja a téma legjobb szakértőit, s egy alapos, minden elemében végiggondolt és modellezett nyugdíjrendszert dolgoztat ki. 2030 csak első hallásra van messze. Egy működőképes új rendszer bevezetéséhez idő kell, fokozatosság. Rákészülés. Ahogy a mostani javaslatnál is.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bonus-malus, nyugdíjaknál is.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector