Startlaphoz Csatlakozz!

Szeged

Nyilatkozatháború lett a munkaügyi vitából

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 18. hétfő, 17:01

A Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete úgy látja, a két másik érdekképviselet blokkolni akarta a bérekről szóló megállapodást az SZKT-nál. A többiek szerint épp fordítva történt.

    A kollektív munkaügyi vitát szünetelteti a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete és az SZKT vezetése. A BTDSZ – amely azt állítja magáról, hogy az SZKT legnagyobb taglétszámú érdekképviselete – három hete abban állapodott meg a munkáltatóval, hogy az visszavezeti 190 járművezető egyhavi munkaidőkeretét. Megírtuk: ettől egyenletesebb lesz a bérük, szeptembertől az eddiginél pár ezer forinttal többet visznek haza.

    Ehhez az kell, hogy módosítsák a kollektív szerződést, és azt a cégnél működő másik két szakszervezet is aláírja. Szabó István BTDSZ-elnök az egyeztetésről elmondta, a két másik szakszervezet csak akkor volt hajlandó aláírni, ha megduplázzák az érintettek létszámát, és azokra is vonatkozik az intézkedés, akik eddig is kedvezőbb elszámolásba tartoztak. Ez 25-30 milliós pluszkiadást jelent az SZKT-nak. Az elnök álláspontja szerint a két másik érdekképviselet ezzel blokkolni akarta a megállapodást, mert azt gondolták, a menedzsment ilyen feltételekkel nem fogadja el.

    Érzése szerint ebben előre megegyeztek az ügyvezetővel. Végül a felek aláírták a megállapodást; a járművezetők szeptembertől megkapják az egyenletesebb bért, a többiekéről szeptember közepén kezdenek tárgyalni. A BTDSZ az üzemi tanács (üt) nyilvános üléseinek jegyzőkönyvét is követeli az SZKT vezetésétől. Az érdekképviselet egy hónapja ugyanis visszavonta tagjait a testületből, mert úgy látták, törvénysértően működik. Információik szerint viszont olyan állítások hangzanak el, amelyek arra utalnak, hogy a munkáltató és az üzemi tanács tagjai között „összefonódás van".

    Tóth István Tibor, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója úgy kommentálta a megállapodást, hogy nagyon nem egyértelmű, jobb lesz-e ettől a dolgozóknak. Szerinte biztos nem mindenkinek segít. Az összebeszélésről azt mondta, a több dolgozót érintő variációt még kevésbé támogatta, mint a korábbit. Az üzemi tanáccsal nincs összefonódás, hiszen nem befolyásolhatja a működését.

    Szente László üt-elnök, a cég munkástanácsának elnökségi tagja szerint a rágalmazás határát súrolja a BTDSZ nyilatkozata. Szakszervezetük a bővített variációval tárgyalási alapot akart teremteni, nem akadályt, hiszen más munkakör is van a cégnél a járművezetőkén kívül. Az üt-jegyzőkönyvekről hozzátette, a hangfelvételeket július elejéig a BTDSZ-tagok készítették, és csak a jegyzőkönyvek megírásáig maradtak fenn. Amióta a BTDSZ kilépett a testületből, hangot nem rögzítettek, csak jegyzőkönyv készült.

    Szúnyog Péter, a Szegedi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének titkára megerősítette: nem betartani akartak, hanem igazságosabbá tenni a megállapodást. Ezt a BTDSZ úgy forgatja ki, ahogy akarja.

Forrás: DOMBAI TÜNDE - DÉLMAGYARORSZÁG NAPILAP

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyilatkozatháború lett a munkaügyi vitából.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector