Startlaphoz Csatlakozz!

Sok a téves elképzelés él a cégek körében

A munkavédelem szerepe a cégek életében

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 18. hétfő, 19:21

Bizonyára mindenki találkozott már a munkavédelem vagy munkabiztonság megnevezéssel közvetve vagy közvetlenül. Azonban még mindig sok téves elképzelés él a cégek körében, ezért nem árt kicsit áttekinteni a szabályokat!

    A munkabiztonság szerepe és célja, hogy megteremtsük magunk, mások, foglalkoztatók és foglalkoztattak részére az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés alapvető követelményeit. A munkáltató felelősségi körébe tartozik, hogy a hatályos törvényi előírásoknak megfeleljen, és munkavállalóival betartassa ezen követelményeket.

    A munkáltató köteles figyelni a veszélyek elkerülésére, a veszélyhelyzetek keletkezési helyükön történő leküzdésére, az egyhangú, kötött ütemű munkavégzés időtartamának mérséklésére, továbbá köteles megelőző stratégiákat kialakítani – figyelmeztet hírlevelében a BDO Magyarország.

Kell munkavédelmi szakembert alkalmazni?

    Munkavédelem hallatán felmerülhet a kérdés, hogy kell-e alkalmazni a cégünknél kötelezően munkavédelmi szakképesítéssel rendelkező szakembert, illetve szükséges-e munkavédelmi képviselőt választani. A munkavédelmi szakképesítéssel rendelkező személy foglalkoztatásának feltételeit, valamint a munkavédelmi képviselő választását az 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet 2. számú melléklete, valamint a 1993. évi XCIII. tv. 70/A paragrafusa fogalmazza meg. A törvény iránymutatást nyújt, cégünk TEAOR száma segítségével veszélyességi osztályokba sorolhatjuk gazdasági tevékenységünket, és az állományi létszám meghatározásával bizonyosságot nyerhetünk, hogy szükségünk van-e a szakember foglalkoztatására. (Hogy pontosan kinek kell munkavédelmi szakembert alkalmazni, arról itt olvashat részletesebben!)

    A munkavédelmi tevékenységek egy részét csak közép-, illetve felsőfokú végzettséggel rendelkező személy láthatja el. A munkavédelmi képviselő feladata meggyőződni a munkahelyek egészséges és biztonságos munkavégzést nem veszélyeztető követelményeinek érvényesüléséről, a védőeszközök biztonságos állapotáról.

    Hatáskörébe tartozik a foglalkozási megbetegedések és a munkabalesetek megelőzésére (pl.. a kockázatértékelésben előírt időszakos, soron kívüli üzemorvosi alkalmassági vizsgálat elvégzése), továbbá a munkavállalóknak az egészséges és biztonságot nem veszélyeztető munkavégzésére történő rendszeres oktatására, felkészítésére tett intézkedések megvalósításának ellenőrzése.

Nem lehet pénzben megváltani

    A munkavállaló csak olyan munkára alkalmazható, amely az egészségét, testi épségét, illetve a fiatalkorú egészséges fejlődését károsan nem befolyásolja. Általános érvényű szabály, hogy a munkáltatónak biztosítania kell az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi-, tárgyi és szervezeti feltételeit. A vonatkozó szabály kimondja, hogy ezen feltételek biztosítása helyett a munkáltató pénzbeli vagy egyéb megváltást a munkavállalónak nem adhat. A foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter meghatározza a munkaeszközökre, továbbá a munkahelyekre vonatkozó munkavédelmi követelmények minimális szintjét.

    Munkavédelem megnevezést hallva sokszor eszünkbe jut pl. adminisztrációs tevékenység végzése közben, hogy milyen szabályok vonatkozhatnak az irodai munkavégzésre. A munkáltatónak meg kell teremtenie a minimális munkavédelmi követelményeket: ergonómia, higiénia, karbantartás, javítás, az iroda kialakítása, mérete, ülőhely, szellőztetés, hőmérséklet, világítás, tisztálkodó- és mellékhelyiségek, pihenőhely, zajvédelem, képernyő előtti munkavégzés (pl. képernyő, billentyűzet elhelyezkedése, munkaasztal, munkaszék, megvilágítás, tükröződés, klíma) a kockázatok (pl. pszichés megterhelés) elkerülése érdekében.

    A munkáltatók legfontosabb feladata, hogy megteremtsék az egészséget nem veszélyeztető biztonságos munkavégzést. Tevékenységvégzésükre tekintettel meg kell ismerniük a személyi, tárgyi előírásokat, törvényeket, rendeleteket, szabályokat.

Forrás: piacesprofit.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A munkavédelem szerepe a cégek életében.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector