Startlaphoz Csatlakozz!

MNB-tanulmányok:

Még nem lehet megvonni a kivándorlás mérlegét

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 20. szerda, 11:50

A kivándorlás bérekre, termelékenységre, növekedésre és fenntarthatóságra gyakorolt hatásainak egyenlegét egyelőre nehéz megvonni, ezek részben attól függnek, hogy a kivándorlás üteme a jövőben hogyan alakul, illetve milyen mértékben térnek vissza a külföldön dolgozók a hazai munkapiacra - írja az MNB-tanulmányok legfrissebb A kivándorlás hatása a hazai munkaerőpiacra című elemzése.tovább

    A tanulmány szerint a kivándorlás két csatornán - az átlagos termelékenységen és a munkapiaci feszesség megváltoztatásán - keresztül befolyásolja az inflációs nyomást, a piaci árak és a bérszint alakulását.

    A külföldre ingázó foglalkoztatottak számának növekedésével több munkalehetőség áll nyitva, ugyanakkor az aktív népesség létszáma mérséklődik, ami az átlagos termelékenységet csökkenti. Ha a termelékenyebb munkavállalók mennek külföldre, szintén csökken a termelékenység, ha kevésbé termelékenyebbek, akkor nő, így nem egyértelmű a hatás a tanulmány szerint.

    A bérek esetében szintén nyitott kérdés a változás iránya: hosszú távon a bérek nagyjából a termelékenység növekedési ütemével bővülnek, azonban a kivándorlás hatására kevesebben versenyeznek egy adott állásért, a munkapiac feszesebbé válhat, tehát a vállalatoknak magasabb béreket kell ígérniük a megfelelő munkaerő felvételéhez, illetve megtartásához - derül ki a jelentésből.

    Amennyiben viszont a termelékenységnövekedést meghaladó mértékben nőnek a bérek, az előállítás költsége is nő, tehát a fogyasztói árak is emelkedni fognak, növekszik a kínálati inflációs nyomás.

    A tanulmány kiemeli, hogy a kivándorlás bérekre gyakorolt hatása Magyarországon nagyon összetett, nehezen számszerűsíthető: függ a visszaáramlás mértékétől, az ingázók szakképzettségétől, potenciális tapasztalatától, illetve attól, hogy a külföldre vándorlás milyen ágazatokat érint a következő években.

    A válság kezdete után a kivándorlást ösztönző ciklikus okok erősödtek, a munkanélküliségi ráta emelkedett, az állástalálási lehetőségek egyre csökkentek Magyarországon. Ugyan a húzó országokban, mint Németország és Nagy-Britannia is gyengültek a munkapiaci viszonyok, mégis, az oda irányuló vándorlás évek óta dinamikusan növekszik.

    Az elemzés felhívja a figyelmet, hogy az átmenetileg külföldön dolgozók egy része ezen ciklikus okok miatt dönthetett az elvándorlás mellett, így a hazai munkakereslet növekedésével hazatérhetnek.

    A tanulmány idézi a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által készített munkaerő-felmérést, amely szerint 2013-ban a külföldi telephelyen foglalkoztatottak száma 100 ezer körüli volt, amely eléri a 3,94 millió foglalkoztatott 2,5 százalékát.

    A KSH felmérésben szereplő ingázók a hazai aktív populációhoz képest átlagosan 3-4 évvel fiatalabbak, nagyobb arányban középfokú végzettséggel rendelkeznek és 7 évvel kevesebb potenciális tapasztalattal rendelkeznek.

    A külföldre ingázók között jóval kisebb a nők aránya, mint a hazai aktív népességen belül, de a válság kezdete óta a női kivándorlók száma is nőtt.

- MTI -

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Még nem lehet megvonni a kivándorlás mérlegét.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector