Startlaphoz Csatlakozz!

NGM: nem jár le a határidő augusztus 25-én

Végkielégítések különadója

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 20. szerda, 13:55

Nem jár le a 98 százalékos különadó visszatérítésének határideje augusztus 25-én a hatályos jogszabályok alapján - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.

    A minisztérium emlékeztetett: a kormány az alkotmánybírósági határozatot tudomásul véve úgy döntött, hogy a végkielégítések után a jövedelemszerzés idején hatályos köztehermérték figyelembe vételével kell adózni. Ez azt jelenti, hogy személyi jövedelemadót és egészségbiztosítási járulékot kell utána fizetni.

    Az NGM kiemeli: a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) csak új jogszabály alapján intézkedhet, az új jogszabály megalkotásáig érdemi döntést nem hoz.

    Az érintett tárcák most olyan törvénytervezeten dolgoznak, amely alapján a befizetett különadó összegéből az adóhatóság visszautalhatja a kétféle adómérték közötti különbséget - amennyiben egyéb vonatkozású adótartozás nem áll fenn. Az új törvénytervezetet a kormány ősszel terjeszti a parlament elé - írja a minisztérium.

    A sajtóhírekkel ellentétben az adóhatóság az eddig benyújtott 98 százalékos különadó visszaigényléseknél egyetlen esetben sem indított vagyonosodási vizsgálatot és nem szabott ki büntetést - tájékoztatott az NGM.

    A NAV korábban közölte: 2014. július 29-ig 275 különadóval érintett önellenőrzés érkezett, ezek közül ötöt hibásan töltöttek ki és nyújtottak be, a javításuk folyamatban van. A további 270 önellenőrzési bevallás feldolgozása megtörtént, az ellenőrzésre történő kiválasztás, az ellenőrzések lefolytatása folyamatban van, eddig 180 ellenőrzés elrendelése történt meg, azonban egyetlen első fokú határozatot sem adott ki a NAV.

    Kurucz Éva kormányszóvivő július 9-én az MTI-nek elmondta: a baloldali kormányok hatalmas összegű és indokolatlan végkielégítéseket osztottak ki az akkori vezetőknek. Mindez joggal sértette a magyar emberek igazságérzetét, ezért az Országgyűlés 2010-ben a kormány javaslatára a 98 százalékos különadó bevezetéséről döntött.

    A strasbourgi bíróság és az Alkotmánybíróság későbbi döntése alapján ugyanakkor a különadó az adózónak visszajár. A 2 millió forint feletti végkielégítéseket terhelte a törvény a 98 százalékos különadóval.

- MTI -

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Végkielégítések különadója.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector