Startlaphoz Csatlakozz!

Szükség van-e annyi szakra?

Felsőoktatási szakok szűnhetnek meg

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 20. szerda, 16:26

A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint "megkérdőjelezhető, hogy szükség van-e annyi szakra a felsőoktatásban, mint jelenleg". A szakpolitikus a győri Széchenyi István Egyetem vezetőivel tárgyalt kedden - írja az edupress.hu a kisalfold.hu-ra hivatkozva.

    A megbeszélés után tartott sajtóbeszélgetésen az államtitkár elmondta: az új felsőoktatási stratégiát október végére elkészítik, utána a kormány elé terjesztik, az előkészítő folyamat részeként pedig Palkovics László sorra felkeresi az intézményeket - írja az edupress.hu a kisalfold.hu-ra hivatkozva.

    A politikus szerint az állami egyetemek és főiskolák számát átszervezéssel, összevonással akkor lehet csökkenteni, ha a lépés eredményeként jobban működő rendszer jön létre. "Megszüntetni viszont nem szabad. Úgy látjuk, hogy egy kis intézmény is működtethető jól, akár ötszáz hallgatóval" - nyilatkozta a kisalfold.hu-nak.

    "Átestünk a ló túlsó oldalára. A tavalyi felvételi tájékoztató alapján 10 800 helyre jelentkezhettek a diákok. Megkérdőjelezhető, hogy szükség van ekkora képzési portfólióra. Sok tényező vezetett a szaktúlburjánzáshoz, amit egyrészt nem tudunk finanszírozni, mert nincs annyi oktatónk, infrastruktúránk, másrészt a hallgatók sem tudják átlátni" - jelentette ki Palkovics László.

    Az államtitkár arról is beszélt, hogy a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem, a győri Széchenyi-egyetem, a veszprémi Pannon Egyetem és a Budapesti Gazdasági Főiskola rektoraival két hét múlva egyeztetnek majd arról, hogy képzéseik valóban optimálisan vannak-e szervezve.

    "Az egyik lehetséges kimenetel, hogy átalakítjuk azt a képzési portfóliót, ami most jelentős mértékben átfedi egymást. Az intézmények egymástól vesznek el hallgatókat, ha ugyanazt a szakmát négy helyen oktatják. Ennek sok értelme nincs. Egyetemek átalakítása, karok ide-oda helyezése ugyanakkor mindig annak a függvénye, hogy a későbbi működőképesség szempontjából a változtatás jobb lesz-e vagy sem" - fogalmazott Palkovics László.

    Az államtitkár szólt arról is, hogy a magyar felsőoktatás nincs rossz állapotban, de vannak benne jól és rosszul működő intézmények. Szerinte az nem megy, hogy az utóbbiak az előbbiek rovására kapnak támogatást. "Minden intézménynek a saját kezébe kell vennie az ügyeit, nem a kormányzatra várnia" - hangsúlyozta a szakpolitikus.

Forrás: Napi.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Felsőoktatási szakok szűnhetnek meg.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector