Startlaphoz Csatlakozz!

Elképesztő számok

A főnök fizetése százszorosa a tiédnek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 20. szerda, 18:31

Nagy-Britannia legnagyobb vállalatainál háromszorosára növekedett a bérszakadék a vállalatvezetők és munkavállalóik között az elmúlt 15 évben – derül ki az Independent által közzétett friss kutatásból.

    Az FTSE 100 indexbe tartozó vállalatoknál dolgozók fizetését vizsgálták meg egy friss kutatásban, amelyet a High Pay Centre tett közzé. 2013-ban az átlagos vezérigazgatói javadalmazás 143-szorosa volt az átlagos munkavállalói javadalmazásnak. A központ szerint 1998-ban ez még „csak” 47-szeres volt.

    Deborah Hargreaves, a központ igazgatója szerint ez a növekedés nem magyarázható a vezetők jobb teljesítményével és itt van az ideje annak, hogy a kormány radikális döntéssekkel megakadályozza az egyre magasabb vezetői jutalmakat. Az FTSE 100-ba tartozó cégek esetében az is oka lehet azonban a növekedésnek, hogy sokkal több munkavállalót foglalkoztatnak globálisan, mint 15 évvel ezelőtt.

Globálisan rosszabb a helyzet

    A legnagyobb bérszakadék a londoni tőzsdén jegyzett Rangold Resources bányaipari vállalatnál látható. Ott Mark Bristow vezérigazgató évi 4,4 millió fontot keres (392 forintos árfolyammal 1,72 milliárd forint), az átlagos alkalmazotti fizetés évi 2968 font (1,16 millió forint), a különbség 1482-szeres. Igaz, sok munkavállalójuk van Afrikában, ahol jóval kevesebbet fizetnek a munkavállalóknak, mint Európában.

    Ott is nagyok azonban a különbségek, ahol a brit alkalmazottak vannak többségben. A Primark-tulajdonos Associated British Foods vezérigazgatója, George Weston 5,3 millió fontot (2,07 milliárd forint) keresett, a munkavállalók átlagfizetése 14 558 font (5,7 millió forint) volt tavaly. Ez 361-szeres különbséget jelent. A Costa Coffee kávéházláncot is magáénak tudó Whitbread vezérigazgatója, Andy Harrison 6,4 millió fontos (2,5 milliárd forint) javadalmazása is 415-szöröse a cég 15 362 fontos (6 millió forint) átlagfizetésének.

Változtak a szabályok

    A tőzsdén jegyzett vállalatokra az idei évtől új pénzügyi és számviteli szabályok vonatkoznak. Vince Cable államtitkár nevéhez köthető szabályozás szerint minden cégnek készíteni kell egy kimutatást a cégvezetők javadalmazásáról, amelyben szerepelnie kell a fizetésnek, a jutalmaknak és a részvényalapú ösztönzőprogramnak is (ez utóbbi általában teljesítményhez kötött).

    A High Pay Centre ezeket a kimutatásokat gyűjtötte egybe a kutatásához, és vetette össze a Pensions and Investment Research Consultants (PIRC) által nyilvántartott bérekkel. (A PIRC egy 1986-ban alapított lobbicsoport, amely a nyugdíjak értékének védelmével foglalkozik. Napjainkban 200 milliárd fontnyi befektetést kezelnek, ügyfelei között vannak nyugdíjpénztárak, szakszervezetek, bankok és vagyonkezelők. Független intézményként rendszeresen készítenek a nyugdíjakat érintő felméréseket.)

Csökkenő fizetés, emelkedő juttatás

    Az MM&K tanácsadó cég emlékeztetett arra, hogy a cégvezetők fizetését 2012-ben 5 százalékkal, 2013-ban 7 százalékkal csökkentették. Szerintük az új szabályozás nem elég jó, mert nem átlátható és nehéz kiszámolni például a halasztott részvényopciók értékét. Ezt bizonyítja, hogy a fizetéscsökkentés ellenére a cégvezetők évi átlagos jövedelme 4,1 millió fontról 4,7 millióra növekedett.

    A hivatalos statisztikák szerint júniusban 477 font volt egy átlagos munkavállaló heti bére Nagy-Britanniában. Ezzel a központ elemzése szerint 174-szer többet keres egy vezérigazgató az átlag brit munkáshoz képet.

Forrás: Tőzsdefórum.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A főnök fizetése százszorosa a tiédnek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector