Startlaphoz Csatlakozz!

A kormánynak nem fontos az oktatás

A jövő évi költségvetés és a köznevelés átalakítása ellen demonstráltak a pedagógusok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 22. szombat, 20:15

 A jövő évi költségvetés és a köznevelés tervezett átalakítása ellen tüntettek pedagógusok szombaton délután a fővárosban. A demonstrálók a Magyar Tudományos Akadémiától vonultak a köznevelési államtitkárság elé. Többen táblákat emeltek a magasba, amelyen Kontár kormány, a Ti politikátok a mi nyomorúságunk, és Éljen a kormány közmunkán és segélyen feliratok voltak olvashatók.

    Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a tüntetők előtt kiemelte: ha az Országgyűlés a jelen formájában fogadja el a költségvetést, a köznevelést szerintük hátrányosan érintő változtatásokat tönkreteszi a gyermekek és az ország jövőjét.

    A szakszervezeti vezető - akinek beszédét többször a Nem hagyjuk, nem hagyjuk!, illetve Orbán, takarodj! skandálás szakította félbe - azt mondta: három éve azt látják, hogy a kormánynak az oktatás nem fontos. A szakképzés átalakítása, a gimnáziumi férőhelyek számának csökkentése, a magán- és alapítványi iskolák lehetőségeinek szűkítése mind a gyermekek tanuláshoz való jogát korlátozzák. 

    Martin Romer, az Európai Oktatási Szakszervezeti Szövetség (ETUCE) főtitkára hangsúlyozta: 42 ország 135 tagszervezetének és 13 millió kollégának a szolidaritását hozta el. Azt mondta, a magyar kormány nem figyel a pedagógusokra és semmi jelét nem mutatja annak, hogy párbeszédet kívánna folytatni.

    Szenes György, a Magyar Szakképzési Társaság (MSZT) főtitkára arról beszélt, hogy az a kérdés, mikor fejezi be a kormány az "ámokfutást" a szakképzés ellen, hiszen a szakképző iskolák helyzete mára katasztrofálissá vált.  

     Az érdekvédők nyolcpontos petíciót adtak át a köznevelési államtitkárság képviselőjének. Ebben követelik, hogy ne folytassák a köznevelés rendszerének további átalakítását előzetes hatástanulmányok és érdemi egyeztetések nélkül, a kormány hozza nyilvánosságra a szakképzés és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításának tervezetét, a parlament jelen formájában ne fogadja el a 2015. évi költségvetési törvényjavaslatot. 

    A demonstráció békésen zárult, a tüntetők egy kisebb csoportja átment a Kossuth térre, majd szétszéledt.

    A demonstrációt követően a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke összefogásra buzdította a közoktatásban tevékenykedő szakszervezeteket a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján. Mendrey László kijelentette: ha a kormány nem veszi komolyan a megmozdulást, akkor nem lesz elkerülhető a sztrájk, amihez szerinte közös sztrájkbizottságokat kell alakítani.

    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a jövő évi költségvetési javaslat szerint az oktatásra jövőre több pénz jut és nem terveznek  pedagóguselbocsátást. Felidézte: a pedagógusok voltak az elsők, akiknek a kormány béremelést kínált, ami a jövőre, 2016-ban és 2017-ben is folytatódik.

    Az államtitkár hangsúlyozta: a középfokú oktatásban az idei 196 milliárd után jövőre 209 milliárd forintból gazdálkodhatnak az iskolák, míg a felsőoktatási intézmények 7 milliárd forintos plusz támogatásra számíthatnak.

    Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szombaton ugyancsak úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a jövő évi költségvetés számaiból nem lehet pedagógus elbocsátást kiolvasni, és az életpályához szükséges források is rendelkezésre állnak.    Ugyanakkor az oktatásra fordítandó összeg és a Klik támogatása elegendő lesz a biztonságos működéshez - mondta az elnök.

    A Fidesz parlamenti frakciója közleményében úgy reagált a demonstrációra, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormányok elvettek egyhavi bért a pedagógusoktól, tízezrüket tették utcára, erkölcsi és anyagi megbecsülésüket a nullával tették egyenlővé. Ezzel szemben ma a rendszerváltás óta legnagyobb pedagógus-béremelés zajlik és folytatódik is a következő években, az iskolák biztonságban vannak, a költségvetés javaslatából pedig kiolvasható, hogy 2015-ben 50 milliárd forinttal több jut a közoktatásra - közölte a Fidesz.

     Az MSZP szerint a kormány oktatáspolitikája nem szolgálja a magyar gyerekek és így Magyarország érdekeit - mondta Kunhalmi Ágnes, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton sajtótájékoztatón. A párt budapesti elnöke úgy vélekedett: általános politikai és gazdasági válság van Magyarországon, ezzel szemben az MSZP a tudás alapú társadalmat ajánlja Magyarországnak.

    A Jobbik parlamenti frakciója közleményében szolidaritását fejezte ki a pedagógusokkal. Mint írták, szakmailag is elhibázottnak tartják a gimnáziumi férőhelyek drasztikus visszanyesését, ami nem fogja megoldani a huszonöt éve egyre nagyobb válságba került szakképzés problémáit. Óriási hiba, hogy a kormány nem befektetésként tekint az oktatásra, hanem pénzkivonással sújtja a területet - fogalmaztak.

    A Magyar Liberális Párt közleményében azt írta: a Fidesz szándékosan építi le a magyar oktatási rendszert, aminek a célja engedelmes alattvalók nevelése tudatos magyar állampolgárok helyett. Ezért támogatják a Pedagógusok Szakszervezetének megmozdulását - közölték.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A jövő évi költségvetés és a köznevelés átalakítása ellen demonstráltak a pedagógusok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector