Startlaphoz Csatlakozz!

A pedagóguskar elnöke szerint be kell ágyazódniuk az oktatásirányításba

Egyeztetésre várnak a tanárok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 26. szerda, 15:06

 A tankönyvellátás és az előmeneteli rendszer problémáiról is beszélt kulturális bizottsági meghallgatásán Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Nyomatékosította, nem a „drasztikus leépülés” éve következik a közoktatásban – írja a Magyar Hírlap.
 
   A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) eddigi tevékenységéről és terveiről hallgatta meg tegnap Horváth Péternek, a testület elnökének beszámolóját az Országgyűlés kulturális bizottsága. Az elnök kifejtette, az NPK hivatalosan még nem köztestület, de reményét fejezte ki, hogy még az idén bejegyzik őket. Ez már csak azért is fontos lenne, mert addig nem működik a központi irodájuk, s az ötvenmillió forintnyi költségvetési támogatást sem tudják felhasználni.

  Horváth Péter a képviselői kérdésekre az előmeneteli rendszerről azt mondta, régóta várta a pedagógustársadalom, de annak néhány pontján „érdemes lenne változtatni”. Problémaként vetette fel, hogy egyelőre csak úgy kerülhet valaki mesterpedagógus fokozatba, ha „kvázi hivatalnokként” részt vesz az előmeneteli rendszer szakértői munkájában és a továbbképzéseken. A szaktanácsadói rendszert üdvözölte, mondván a vidéki kisiskolák egy része „nagyon magára hagyott” volt eddig. Támogathatónak nevezte, hogy a felsőoktatásba kerüléshez nyelvvizsgát írjanak elő, de ehhez szerinte ingyenes nyelvvizsgázási lehetőséget kellene biztosítani a diákoknak. Kritizálta viszont a tankönyvellátást, mivel a rendelés informatikai hátterével sok gondja adódott a pedagógusoknak, kérdéseikre pedig „nem igazán” kaptak választ.

  A szakszervezeti demonstráció kapcsán Horváth Péter kifejtette, a köznevelési államtitkárságtól kapott háttéranyag ismeretében „nem retteg” attól, hogy a „drasztikus leépülés” éve következne. Egyeztetéseire hivatkozva azt mondta, nincs szó gimnáziumi osztályok leépítéséről, bár ott biztosan várható átalakítás, ahol gimnáziumi és szakiskolai osztályok is működnek.

  Kérdést tett fel Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke is, aki kifogásolta, hogy az NPK-t jelölik meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átalakításával kapcsolatos egyeztetések egyedüli szereplőjének. Horváth Péter sérelmezte, hogy egyelőre velük sem egyeztettek, a változásokról nem értesültek előzetesen. Megjegyezte, jobban be kell ágyazódniuk az oktatásirányítás rendszerébe. Hozzátette, számos szakmai és szakszervezet működik, ám az nem megy, hogy mindenkivel tárgyal az oktatási kormányzat. A kar szerinte nem valami és valaki ellen jött létre, és ha a karral tárgyal a kormányzat, tagjaik által számos fontos vélemény jelenhet meg.
 
Forrás: Magyar Hírlap

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egyeztetésre várnak a tanárok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector