Startlaphoz Csatlakozz!

A pedagógusbérek nem növekednek automatikusan a minimálbérrel együtt

Lázadnak a kormány ellen az átvert tanárok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 16. kedd, 15:29

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben elit gimnáziumok vezetői tiltakoznak a pedagógus-bérrendszer módosítása ellen. Mendrey László szakszervezeti elöljáró a sztrájkot sem tartja kizártnakírja a Népszabadság.
 
  Már a második nyílt levelét fogalmazta meg a pedagógustársadalom nevében 13 magyarországi elit gimnázium igazgatója. Az aláírók között van – a többi közt – a veszprémi Lovassy, a budapesti Trefort, Radnóti és Fazekas, de a pannonhalmi bencések direktora is. Az érintettek ismét arra hívják föl a figyelmet: a kormány a jövő évi költségvetéssel elszakítja a mindenkori minimálbértől a pedagógusok bértábláját.
 
  Korábban az Index szúrta ki az ominózus módosítást, amely azt jelenti, hogy a pedagógusbérek nem növekednek automatikusan a minimálbérrel együtt. Pedig a kormány nem ezt ígérte. Ezt tették szóvá az elit gimnáziumok vezetői az első alkalommal is, ám a humántárca megkerülte a feleletet azzal, hogy válasza a pedagógus-életpálya bevezetéséhez kapcsolódó beígért béremelés fennmaradó részéről szólt, aminek viszont ehhez a problémához semmi köze nincsen.Az igazgatók levelükben arra hívták fel a figyelmet: a 2012-ben hatályba lépett köznevelési törvény a pedagógusoknak 2013. szeptember 1-jétől jelentős béremelést helyezett kilátásba. A törvény a garantált illetményt az úgynevezett illetményalap százalékában határozta meg.
 
  Az illetményalap főiskolai végzettség esetén a mindenkori minimálbér 180 százaléka, egyetemi végzettség esetén a 200 százaléka lett volna. Csakhogy még a bevezetés előtt módosították a törvényt, a béremelést több lépcsőben kezdték megvalósítani, így a pedagógusok bére még 2016-ban sem éri majd el azt a szintet, amit eredetileg 2013-ra ígértek. Ahogyan a direktorok írták: „Most pedig a minimálbérhez való igazítás szűnne meg, ezzel az eredeti ígéretekhez képest tovább romlik a helyzet. (...) Annak ellenére, hogy a csekély társadalmi megbecsülés miatt egyre kevesebb tehetséges fiatal választja a pedagóguspályát. Annak ellenére, hogy az oktatás színvonala meghatározó jelentőségű az ország jövője
   szempontjából.”
Ráadásul olyan helyről éri is a kritika a kormányt, ahonnan erre aligha számított. A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke – mint a győri Révai gimnázium igazgatója – csatlakozott a nyílt levélhez. A kormány által fölállított szakmai szervezet még aligha szokhatott hozzá, hogy a költségvetés tervezésekor a kormány elkerüli a konzultációt a szakmával. Ez azért is lehet mellbevágó az NPK számára, mert Balog tárcavezető a szervezet megalapításakor épp azt hangsúlyozta,mennyire fontos szerepük lesz a szakmai egyeztetések során.
 
   Horváth Péter, az NPK elnöke a Népszabadságnak elmondta, hogy a nyílt levél megírásával a tagok döntő többsége egyetértett, és az idő rövidsége miatt választották a tiltakozásnak ezt a módját. Horváth hozzátette,miután a képviselők nem fontolták meg a nyílt levelükben megfogalmazottakat, nem tudnak mást tenni, mint jövőre is időben jelezni a kormánynak azt a elvárásukat, hogy a bérek kövessék az inflációt.
 
   Kevésbé békés hangon szólalt meg az ügyben Mendrey László. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint nincs kizárva, hogy a tanárok januárban sztrájkolnak majd.
 
Vita az alapítványi intézményekről
 
  Az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöksége közölte: meglepetéssel és megdöbbenéssel olvasta, hogy a kormány Balog Zoltán miniszter ígérete ellenére nem módosította az alapítványi iskolák költségvetési támogatására vonatkozó – eredetileg csökkentést előirányzó – törvény előterjesztését. Ugyanakkor a köznevelési államtitkárság az este azt tudatta a távirati irodával: a felek közötti tárgyalásoknak megfelelően jövőre is fennmarad a jelenlegi százszázalékos átlagbéralapú támogatás a magánfenntartású iskoláknál.
 
Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Lázadnak a kormány ellen az átvert tanárok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector