Startlaphoz Csatlakozz!

Az emelés kapcsán nagy vita volt

Czomba 105 ezres minimálbért jósol

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 19. péntek, 11:04

Pénteken ül össze a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT), hogy a jelenleg 101 500 ezer forintos minimálbérről tárgyaljon. Az eddigi egyeztetések után a jövő évre 105 ezer forint a minimálbér-ajánlás, a mostani 118 ezer forintos garantált bérminimummal szemben pedig 122 ezer forint – mondta a Kossuth Rádióban Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár.

  A kormány arra számít, hogy az üzletek vasárnapi zárva tartásának jövő március 15-étől történő bevezetése miatt nem lesznek elbocsátások – mondta a 180 percben Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár. Hozzátette, biztosan lehet-e majd találni olyan embert március-április környékén, akit elküldtek, de ez a téma komolyabb annál, hogy hitviták folyjanak róla. Az, hogy a kereskedelemben foglalkoztatási szempontból mi lesz, elsősorban nem a vasárnapi zárva tartáson fog múlni, hanem azon, lesz-e gazdasági növekedés, azzal párhuzamosan fogyasztás- és reálkereset-növekedés.

   Megjegyezte, 2007-ben közel 600 ezer ember dolgozott a kereskedelemben, ami a válság hatására 2010-re 520 ezerre csökkent. A dolgozói létszám napjainkra visszament 560 ezerre, vagyis jó irányú a változás. Ha tehát a gazdaság pörög, akkor nem lesz probléma ezen a téren sem.
 
  A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tisztségviselője a nők foglalkoztatásáról is beszélt a Kossuth Rádióban. Hangsúlyozta, a rendszerváltás óta nem dolgozott annyi hölgy Magyarországon – 1,9 millió – mint manapság. Ezt többek között a gyedről, gyesről a munkaerőpiacra visszatérő kismamák részmunkaidőben való foglalkoztatási lehetőségeinek bővülése okozza, aminek hátterében a munkahelyvédelmi akcióterv és az új munka törvénykönyve áll. A kormányzat számos olyan támogatási elemet dolgozott ki, amelyek kifejezetten a hölgyek foglalkoztatását segítik – tette hozzá.

  Gyed vagy gyes után az elmúlt években 30-40 ezren mentek el dolgozni, de legalább ennyien, sőt többen vannak azok a kismamák, akik visszatérhetnének a munkaerőpiacra, ami az édesanya, illetve a család anyagi helyzetén múlik – mondta Czomba Sándor.

     Az államtitkár arra is kitért, pénteken ül össze a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT), hogy a jelenleg 101 500 ezer forintos minimálbérről tárgyaljon. Az eddigi egyeztetések után a jövő évre 105 ezer forint a minimálbér-ajánlás, a mostani 118 ezer forintos garantált bérminimummal szemben pedig 122 ezer forint, ami 3,4 százalékos növekedést jelent. Tehát várhatóan reálszinten is nőni fognak a keresetek – mondta.

   Az emelés kapcsán nagy vita volt, a munkáltatói oldal sokáig csak az inflációval megegyező, vagyis 0,9-1,8 százalékos mértékű változtatást tudott elfogadni, míg a munkavállalók legalább 5-6 százalékot szerettek volna – mondta az államtitkár.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Czomba 105 ezres minimálbért jósol.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector