Startlaphoz Csatlakozz!

Aszakszervezetek megosztottak a kérdésben

Vasárnapi boltzár: nem tettek le a népszavazásról

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 14. szerda, 10:34

Néhány párt bekavart ugyan, de a VOSZ nem adja fel a népszavazási terveit. Az Origo által megkérdezett szakszervezetek megosztottak a kérdésben, amely túlmutat azon, hogy egy-egy üzlet nyitva lehet-e vasárnap, vagy sem.

  „Irracionális, diszkriminatív és piactorzító a vasárnapi boltbezárás” – mondta Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint ebben a történetben nincsen győztes. Vesztesek a vállalkozók, mert be kell zárniuk vasárnap, vesztesek a munkavállalók is, mert veszélybe került a munkahelyük, de vesztes a lakosság is, mert korlátozzák őket abban, hogy mikor vásárolhatnak, mondta Dávid Ferenc az Origónak. Ráadásul monopolhelyzetbe kerülnek azok a boltok, amelyek nyitva lehetnek vasárnap is, így előttük ott lesz az áremelés lehetősége, míg a multiknál a kieső bevételeket pótolhatják áremelésekkel.
 
200 ezer aláírás kell
 
  Normál kerékvágásban halad a népszavazási kezdeményezésünk, igaz, nem jó ütemben érkezett azÖsszefogás Párt és a Demokratikus Koalíció beadványa, de ez érdemben már nem befolyásol semmit, néhány napon belül eldől minden, mondta a VOSZ főtitkára. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság engedélye kell ahhoz, hogy az aláírásgyűjtést megkezdhessék. Dávid Ferenc elmondta, hogy a múlt héten ezt elindították. Összesen 200 ezer aláírásra lesz szükség, de a főtitkár szerint ez bőven a határidőn belül meglesz.
 
Három évig blokkolhatják
 
  A referendum akkor érvényes és eredményes is egyben, ha az összes választópolgár legalább fele részt vesz a népszavazáson, és a válaszadók legalább fele egyöntetű véleményt mond a feltett kérdésben, mondta korábban az Origónak Tóth Zoltán választási szakértő. Ha így el is utasítanák a vasárnapi boltzárat, az ennek megfelelő kötelező érvényű döntés csak három évig köti meg e témában az Országgyűlés kezét.
 
Márciustól bezárnak a boltok
 
  Miután a parlament decemberben megszavazta a vasárnapi pihenőnap bevezetését, március 15-től a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben, és csak a családi kisboltok maradhatnak nyitva.
 
Háromszáz bolt biztosan kinyit
 
  Egyre bővül a vasárnap is nyitva tartó boltok listája. Azok a boltok dönthetnek úgy, hogy március 15. után is kinyitnak vasárnap, amelyek 200 négyzetméternél nem nagyobbak, és maga a tulajdonos vagy egy családtagja áll be a pult mögé. Az Origo térképét itt találja.
 
Nem mindegy, hogyan teszik fel a kérdést
 
   Mivel sokféleképpen meg lehet azt kérdezni, hogy „Egyetért-e ön a vasárnapi boltbezárással?”, ezért nagyon fontos, hogy korrekt, egyértelmű és támadhatatlan kérdést tegyenek fel. A VOSZ főtitkára szerint a kérdésnek meg kell felelnie a legkényesebb jogi feltételeknek, de ugyanakkor közérthetőnek és vonzónak is kell lennie.
 
Lesznek szövetségesek
 
  Dávid Ferenc elmondta, hogy akár több országos szakszervezeti szövetség is a partnerük lehet, de egyelőre nem kívánta ezeket megnevezni. Annyit azért elárult, hogy egy-két nagyobb, országos szövetségről van szó. Néhány szakszervezetet mi is megkerestünk, hogyan állnak a VOSZ népszavazási kezdeményezéséhez. Összességében vegyes a kép.
 
Féltik a munkahelyeket
 
  A Liga Szakszervezetek támogatják ugyan a kezdeményezést, de a szervezet elnöke, Gaskó István hangsúlyozta, hogy az ügyben csak pénteken lesz testületi döntés. Elmondta azt is, hogy féltik a munkahelyeket, mert szerintük akár 20 ezer ember is elveszítheti a munkáját, ráadásul csökkennek a bérek is, hiszen a vasárnapi pótlék így kiesik. Ugyanakkor nem támogatnak olyan népszavazást, amelyet politikai pártok kezdeményeznek. Gaskó István hozzátette, hogy a döntéshozók érdemben nem voltak kíváncsiak rájuk. Ezt nem mi döntjük el, „döntsék el a választók”, mondta.
 
  Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége is támogatná a kezdeményezést, de hivatalos döntés még náluk sincs. Az ügyben rendkívüli testületi ülést fognak tartani, tudtuk meg a szervezet elnökétől, Székely Tamástól.
 
Politikai kérdés lesz belőle?
 
   A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete nem vesz részt a népszavazási kezdeményezésben. Sáling József, a szervezet elnöke azt mondta, hogy eleinte támogatták, aztán ahogy később kezdett világossá válni, hogy ez a döntés – a vasárnapi boltzár – része a multik elleni kormányzati csomagnak, inkább „ambivalensek” lettek az ügyben. Szerinte az egész kezd politikai kérdéssé válni, és úgy véli, hogy a különböző multikat sarcoló adókat nem kellett volna összekeverni a vasárnapi boltbezárással.
 
   A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségét még nem keresték meg a népszavazási kezdeményezéssel. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke az Origónak elmondta, hogy ha le lesz írva a pontos kérdés, majd kiderül, támogatják-e a kezdeményezést. „Ezek politikai akciók, egyelőre ebben nem veszünk részt” – mondta. Szerinte arról kellene inkább népszavazást kezdeményezni, hogy „tartható-e egy országban az, hogy – több ágazatban – munkabérből nem lehet a létminimumot elérni”.
 
  Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkárától megtudtuk, hogy őket sem keresték meg. Vámos György szerint ha ez megtörténik is, akkor a testületnek kell majd döntenie erről.
 
Az üzletbezárásokkal még nincs vége
 
   A Tesco hétfői bejelentése – az áruházlánc februártól 13 üzletét zárja be – az ősszel meghozott törvényekre reagált, mondta Dávid Ferenc, aki szerint ez a folyamat „nem fog itt megállni”. Más nagy üzletláncoknál is lesznek elbocsátások, és ez nemcsak a pultosokat, a pénztárosokat és a raktárosokat fogja érinteni, de már a plázákban is leépítések várhatóak. Ugyanis nem lesznek hálózatfejlesztések, így beruházások sem, indokolt a főtitkár. Dávid Ferenc azt mondta, hogy a veszteségek lefaragását az élő munkánál kezdik az érintett cégek: ez lehet létszámleépítés vagy a bérek csökkentése.
 
A webáruházak is kitehetik a zárva táblát
 
   Március 15-e után vasárnap nem lehet házhoz szállítani az online megrendelt árukat. A Tesco eddig vasárnap is kivitte a tejet és a mosóport, de tavasztól nemcsak az üzleteiket kell bezárniuk, hanem az árukiszállítás is szünetelni fog vasárnaponként.
 
Rámásztak a pártok
 
  Két párt bekavart ugyan, de „egyre jobb a klíma” a VOSZ főtitkára szerint, ugyanis alapvetően szembenálló felek fognak össze, és ez igazolni fogja a szavazás hitelességét. Az egyik oldal ugyanis a jövedelmét, míg a másik oldal a munkahelyét félti – ezt a két oldalt „tolja most össze” intézkedéseivel a kormány.
 
   „Jobb lett volna, ha nem másznak rá politikai pártok, de talán jobb is, hogy nem kapkodtuk el” – a népszavazásra ugyanis a vasárnapi boltzár érvénybe lépése után kerülhet sor. A VOSZ-nál úgy kalkulálnak, hogy ha az emberek már a saját bőrükön tapasztalják meg a boltzár negatív hatásait, úgy ez lökést adhat a kezdeményezésüknek is, és talán sokkal többen mennek majd el szavazni.

Forrás: Origo

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vasárnapi boltzár: nem tettek le a népszavazásról.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector