Startlaphoz Csatlakozz!

Amagyarok leginkább napi ingázók

A vártnál több külföldi munkavállalót hozott Ausztriának a liberalizáció

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 03. kedd, 10:35

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az Ausztriában dolgozó románok és bolgárok száma tavaly a munkaerő-piaci liberalizáció után.

    A WIIW (Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche) és az IHS (Institut für Höhere Studien) osztrák gazdaságkutató intézeteknek a Kurier keddi számában megjelenő tanulmánya szerint a várt 5500 helyett annak duplája, 11 ezer román és bolgár munkavállaló helyezkedett el tavaly állásban Ausztriában. Romániából 8500-an érkeztek.

    Az alkalmazásban lévő román és bolgár állampolgárok száma így 38 százalékkal 40 ezerre emelkedett, amibe nem számít bele az a 20 ezer önállóan dolgozó ápolónő, akik háztartásoknál vállaltak munkát.

    Helmut Hofer, az IHS munkaerő-piaci szakértője a Kurier cikkében elismerte, hogy alulbecsülték a bevándorlás várható mértékét. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a munkaerő-piaci liberalizáció valószínűleg korábban rejtett illegális foglalkoztatási viszonyokat is láthatóvá tett.

    Az Ausztriában foglalkoztatott magyarok - többségében napi ingázók - száma ugyanakkor tavaly nem nőtt akkora mértékben, mint a korábbi években - mutatott rá a szakember.

    A munkanélküliségi ráta a románok és a bolgárok körében 12,4 százalék, magasabb az Ausztriában tartózkodó külföldiek átlagos munkanélküliségi rátájánál. Átlag feletti még a munkanélküliség a törökök, a szerbek és a horvátok körében is, miközben a németek és a magyarok körében alatta van az átlagnak.

    A felmérések szerint átalakulóban van az országban dolgozó külföldiek korcsoport- és képzettség szerinti összetétele: a fiatal és viszonylag magasan képzett bevándorlók kezdik kiszorítani az idősebb, alacsonyabban képzett honfitársaikat.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A vártnál több külföldi munkavállalót hozott Ausztriának a liberalizáció.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector