Startlaphoz Csatlakozz!

Kevésbé hajlanak az adóelkerülő húzásokra

Kevesebb csalást akar a cégénél? Dolgozzon nőkkel!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 23. hétfő, 07:07

Csökkentheti az adóelkerülést és a könyvelési csalások esélyét, ha nő felel egy cég pénzügyeiért egy amerikai tanulmány szerint – írja a HVG.

   A céges csalásoknál a pénzügyi vezetőnek kulcsszerepe van, mert ő üti rá a pecsétet a társaság pénzügyi és adóbevallásaira, vagyis ő vállal felelősséget azért, hogy azok megfelelnek-e a valóságnak. Egy amerikai tanulmány szerint, amit a The Atlantic ismertetett, nagyon nem mindegy, hogy ebben a pozícóban nő vagy férfi ül.   
 
  2012-ben egy Ernst and Young tanulmány megállapította, hogy a pénzügyi igazgatók 15 százaléka hajlandó lenne csalást elkövetni azért, hogy a cég elnyerjen egy üzletet, és 4 százalékuk lenne hajlandó arra, hogy elferdítse a vállalkozás mérlegét. Globális szinten a pénzügyi vezetők 7 százaléka lenne hajlandó elferdíteni a cég pénzügyi teljesítményéről szóló kimutatást. Esélyes persze, hogy ennél azért többen hajlandóak lennének a zavarosban halászni, de nem merték bevallani.
 
   Viszont a női pénzügyi vezető kevésbé hajlik a kockázatosabb adóelkerülő húzásokra, és esélyesebb, hogy a valóságnak megfelelően jelenti be a cég pénzügyeit. A nők etikusabb viselkedésének egy korábbi kutatás szerint az egyik oka az lehet, hogy hajlamosabbak arra, hogy a növekedés és a fejlődés iránti vágyuk hajtsa őket, míg a férfiakat általában a pénzre és a hatalomra törekvés motiválja. Ez a férfiakat arra késztetheti, hogy szigorúan gazdasági alapon döntsenek, és figyelmen kívül hagyják például a tisztességet.  
 
   Az persze még egyáltalán nem elég a tisztességhez, hogy egy nőre bízza a pénzügyeket egy társaság. Egy férfiak által dominált cégvezetésben ugyanis gyakran nincs elég befolyása a társaság adózási döntéseire. Ezért a változáshoz a cégvezetés nemi arányain is érdemes változtatni, ha csökkenteni akarják a csalás esélyét. Azok a cégek, amelyeknél a vezetésben a nemi arány egyensúlyban van, sokkal transzparensebben működnek és kevesebb szabálysértést követnek el a tannulmány szerint.
 
   Az persze egy nehezen megválaszolható kérdés, hogy mennyi előnyt jelent egy cégnek az ilyen fehéredés Magyarországon ahol évente ezermilliárdos az áfacsalás, ahol a cégek gyakran csak adóelkerüléssel tudnak fennmaradni. 
 
Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kevesebb csalást akar a cégénél? Dolgozzon nőkkel!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector