Startlaphoz Csatlakozz!

Elgörbült a kiskereskedelmi adat

Erősen megfogyatkozott a boltok száma

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 26. kedd, 13:57

Nincs összhangban a kiskereskedelmi folyóáras adatsor a volumenindexszel, így nem számolható, hogy a szektor mennyivel járul hozzá a GDP-növekedéshez. Most az online pénztárgépek okoznak olyan hatást, mint korábban a trafikok – írja a Világgazdaság.

  Elszakadt egymástól a KSH kiskereskedelmi folyóáras adatsora, illetve a volumenindex, így nem lehet pontosan megállapítani, hogyan teljesít a kiskereskedelem, márpedig a szektor több mint 10 százalékkal részesedik a hazai össztermék előállításából. Mindkét adat nyilvános, és egyszerű összeadással, illetve százalékszámítással kiszámítható, hogy a KSH hónap elején tett első negyedévre vonatkozó (első) becslése köszönő viszonyban sincs a folyóáras adatsorral. (A statisztikai hivatal 6,7 százalékos növekedést számolt január-márciusra, a második becslést holnap teszik közzé.) Egy évvel korábban a KSH kimutatása szerint 1887 milliárd forint volt a teljes kiskereskedelemi forgalom. A folyóáras összegnek a statisztikusok szerint hozzávetőleg ugyanannyival kellene növekednie 2015 első három hónapjában, mint a nyers volumenindex mutatójának. Ez a KSH szerint 7 százalék. Az első negyedévre vonatkozóan indexálni se kell, hiszen nem volt számottevő infláció. Ebből kiindulva az első negyedévi kiskereskedelmi bevételnek valamivel 2019 milliárd forint fölé kellene ugrania.
 
  Ez nehezen jöhet össze. A januári és a februári bevételi összeg a KSH folyóáras adatsora szerint 1232 milliárd forint volt, vagyis mindössze 3,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ehhez képest a hivatal 7,5 százalékos volumenindexet regisztrált az első két hónapban. Másként fogalmazva: ahhoz, hogy az első negyedévben valóban 7 százalékos forgalomemelkedést érjen el a kiskereskedelem, a folyóáras értéknek 787 milliárd forintnak kellene lennie a harmadik hónapban, ami nehezen jöhet ki.
 
  A 787 milliárdos forgalom 13 százalékkal nagyobb a tavaly márciusban kimutatott folyóáras bevételnél (696,84 milliárd forint), ez kétszer akkora növekedést jelent, mint amennyivel a KSH szerint a volumenindex nőtt (6,5 százalékkal). Ráadásul a folyóáras bevétel növekedési üteme október óta rendre el is marad a volumenindextől – vagyis még kevésbé válószínű, hogy összejön a szükséges 787 milliárd.
 
  A képet tovább bonyolítja, hogy – mint a Népszabadság is felhívta a figyelmet – az online pénztárgépek adatai sincsenek összhangban a KSH volumenindexével: a heti forgalmi mutatók szerint a piac 11 százalékkal növekszik és nem a KSH nyers növekedési mutatója szerinti 7-tel. Mindez főleg az online kasszák üzembe állásával magyarázható:nem feltétlenül nő sem a vásárlások száma, sem az elköltött összeg, ám az online kasszák több vásárlási tranzakciót tesznek „láthatóvá”.
 
  Hasonlóra már volt példa: a trafikok esetében ugyanilyen fehérítő hatás volt megfigyelhető. A KSH 2014 közepétől emeli be folyóáras adatsorába a trafikok valós cigarettaforgalmát. Nem sokkal korábban a szervezet „finomította” a mintavétel-adatbázisát az üzemanyag-forgalom számolásánál. Mindezek jótékonyan hatottak a 2013 közepéig masszívan csökkenő volumenindexre: 2013 júliustól egyszer sem csökkent, sőt a 2004-2006-os boomhoz hasonló masszív növekedési adatokat mutat, miközben sorra adják be a kulcsot a kiskereskedelmi piaci szereplők.

 A ruházati kiskereskedelemben csökkent leginkább a boltok száma 2010 és 2014 között – derül ki a KSH táblázatából. A folyamat az utolsó 12 hónapban gyorsult fel – ezer ilyen üzlet tűnt el –, amit nagyban befolyásolhatott az online pénztárgépek bevezetése. Ezt más adat is alátámasztja: 2014-ben 15 százalékkal nőtt a ruházati termékek forgalma, szemben a 4 százalékos átlaggal, vagyis sokkal több vásárlás látható.

   A teljes piacon 2014 végén 144 ezer élelmiszer- és iparcikküzlet működött, 2010-ben még 152 ezer. Az üzemeltető cégek száma 98-99 ezer között volt, nagyjából 5 ezerrel kevesebb, mint 2010 végén. A kicsik túlsúlya egyértelmű: valamivel több mint 130 ezer cég működtet 1-10 üzletet működtet, ezen belül 77 ezer csak egyet. Tavaly év végén összesen 17,5 millió négyzetméterrel gazdálkodtak a vállalkozások, ez is kevesebb, mint öt éve volt, de az összterület csökkenése kisebb, mint a boltok számáé.

Forrás: Világgazdaság

 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Erősen megfogyatkozott a boltok száma .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector