Startlaphoz Csatlakozz!

A téma darázsfészek

Vasárnapi zárva tartás: a szünidei sokk tehet be a Balatonnak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 10. szerda, 07:20

 Nem volt kereskedelmi káosz vasárnap az első igazi nyári hétvégén a Balatonon – erről számoltak be legalábbis lapunknak a tó környéki boltosok, érdekvédelmi szervezetek. Továbbra is kérdés azonban, mi történik majd, ha megkezdődik a szünidő, a kis alapterületű boltok kapacitását ugyanis nem a vasárnap megnövekvő forgalomhoz méretezték. Gondja akadhat a strand- és sportcikkeket árusító üzleteknek is. Somogyban továbbra is bíznak abban, hogy a szabályozás változni fog – írja a Világgazdaság.

  Azok a boltosok, akik kinyithatnak, vagy kinyitnak Balatonon vasárnap, köszönik, jól vannak, jelentős forgalmat bonyolítanak, ám ennél többet nemigen mondanak. Lapunknak jelezték, hogy a téma darázsfészek – pedig a szezon elején sem járunk. Siófokon, az Ezüstparton, az első igazán nyári hétvégén az ilyenkor megszokott mértékű forgalom mutatkozott. Szombaton a vendégek jelentős része a parton strandolt, vagy a part menti szolgáltatásokat térképezte fel. A boltok forgalma átlagos volt. Este azonban változott a kép, a jó idő miatt elmaradt bevásárlást az esti órákban pótolták a vendégek, és az üzletekben jókora tömeg torlódott össze.
 
  A zsúfoltság időnként konfliktusos helyzeteket szült. Mindazonáltal a megkérdezett boltosok – név nélkül – úgy értékelték, hogy felesleges lenne messzemenő következtetéseket levonni az első nyári hétvége tapasztalataiból, ráadásul még az iskolákban sincs szünet, ugyanis senki sem tudja, hogy a vevők hogyan alakítják majd a vásárlási szokásaikat. Még az is lehet, hogy az ide látogató külföldi nyaralók is képesek lesznek együtt élni a magyar kiskereskedelmi rendszerrel – mondták. Akadt persze olyan kisbolt is, ahol a tulajdonos a tömött sorokban várakozó vásárlókkal együtt aggódott azért, hogy idős édesanyja végigbírja a 30 fokos hőségben a műszakot.
 
  „Hiba volna egyetlen hétvége tapasztalataiból következtetéseket levonni, ráadásul még a tanév is tart, azaz a nagy tömeg még korántsem érkezett meg a tópartra” – mondta lapunknak Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK) elnöke. Ő is úgy véli, időre van szükség, hogy a statisztikai adatokból kiolvashatóak legyenek a trendek, amelyeket nem feltétlenül a forgalom vagy az áfabevétel visszaesése jelez majd, hanem például a gazdasági lehetőségekhez képest mérsékeltebb kereskedelmi növekedés.
 
  Szakértők szerint a turisztikailag frekventált kisboltoknál az üzlet alapterülete, raktára és logisztikai háttere lehet a „szűk keresztmetszet”. Lehet, hogy darabra elegendő lesz a Balaton környékén kinyitó boltok száma, ám ha túl nagy a vasárnapi roham, az üzlet gyorsan kifogyhat a készleteiből, még akkor is, ha a raktára eredetileg tömve volt. Akkor lehet jól megpörgetni egy 50-70 négyzetméteres kisboltot, ha a logisztikai háttere engedi a napon belüli szállítást, adott esetben a vasárnapi készletfeltöltést. Ha nem, az adott egység nagyjából annyi árut képest értékesíteni, amennyit a vasárnapi boltzár előtt, csak most nem estére fog kifogyni a készletből, hanem délután kettőre – mutattak rá a szakértők. Markoszky György gyakorlatilag esélytelennek tartja, hogy ebben az évben megváltozzon a szabályozás, pedig attól ő is fél, hogy a kis boltok képtelenek lesznek kiszolgálni az igényeket, hiszen eredetileg nem ennyi vásárlóra tervezték őket. Ez a rendszerbe kódolt a konfliktus, ennek kezelése azonban a boltosokon múlik.
 
  Valójában az idei nyár tapasztalatai szolgálhatnak alapul a következő szezonra, ezért az elemzők egy része szerint felesleges és veszélyes is következtetéseket levonni a mostani és a következő hétvégékből. A teljes szezont kell szemlélni mondják az elemzők.
 
  „A tó déli partján már hetek óta óriási a tömeg a boltokban péntek délutántól szombat estig. Most azt tapasztaltuk, hogy a strandolni vágyók közül sokan eleve úgy érkeztek, hogy előtte otthon vagy útközben bevásároltak” – mondta a Világgazdaságnak Kertész Rezső, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének ügyvezető társelnöke. Szerinte elsősorban nem is az élelmiszerrel, hanem a divat, strand- és sportcikk, valamint például a horgászfelszerelést áruló üzletek nyitva tartásával akadhat gond – nem lesz ugyanis elegendő családtag, hogy ezeket az egységeket a tulajdonosok a teljes szezonban és vasárnaponként is üzemeltessék.
 
 „Továbbra is bízunk abban, hogy a zárvatartást szabályozó előírások megváltoznak, ezek ugyanis nem veszik rugalmasan figyelembe a szezonális nyitva tartást, így a balatoni boltok hátrányba kerülhetnek. Ezek a kereskedelmi egységek ugyanis nincsenek előrébb azzal, hogy az adventet megelőző hétvégéken nyitva tarthatnak, hiszen a forgalom döntő része a nyári időszakban érkezik” – hívta fel a figyelmet Kertész Rezső.
Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) ügyvezető elnöke arra is rámutatott: a szabad strandok közelében nem mindenhol van kellő számú férőhellyel rendelkező étterem, csárda, vendéglátó egység, ami ki tudná szolgálni a vasárnap megnövekvő igényeket. Ami pedig a pihenni vágyókat illeti, korántsem mindegyikük tudja majd finanszírozni az éttermi ellátást.

  Ami a vasárnap is működő boltokat illeti, nekik folyamatosan biztosítaniuk kell a megnövekedett forgótőke igényt és a kiszolgálás, az árufeltöltés zavartalanságát is.

A kivétel erősítené a szabályt

  A zárva tartásról szóló törvény lehetőséget nyújt arra, hogy a jogalkotó kormányrendeletben kivételeket határozzon meg. A KISOSZ Somogy Megyei Érdekképviselete a márciusban Siófokra szervezett vállalkozói fórum után azt javasolta , hogy a kiemelt turisztikai területen – a Balaton-parton, a Tisza-tónál, illetve a Velencei-tónál – található településeken a 200 négyzetméternél kisebb boltoknál a szezonban engedélyezzék a vasárnap napközbeni nyitvatartást akkor is, ha egy tulajdonosra négy alkalmazott jut. Eddig a javaslatukat a kabinet nem fogadta el.
 
Forrás: Világgazdaság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vasárnapi zárva tartás: a szünidei sokk tehet be a Balatonnak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector