Startlaphoz Csatlakozz!

Czomba Sándor:

A közfoglalkoztatás nem lehet ellenfele az elsődleges munkaerő-kínálatnak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 18. csütörtök, 10:22

A cél, hogy a reálgazdasági szféra teremtsen új állásokat – hangsúlyozza Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Normál üzemmenetben az várható, hogy jövőre a versenyszférában hatvan-hetvenezer új munkahely jön létre. Ha pedig ezt a dinamizmust képesek lennénk a következő években is tartani, nem lenne szükség arra, hogy 2018 környékén négyszáz-ötszázezer ember segélyezéséről vagy közfoglalkoztatásáról kelljen gondoskodni – jelentette ki a a Magyar Hírlapnak adott interjúban Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. A politikus ismertette: a 2016-os büdzsében háromszáznegyvenmilliárd forint áll majd rendelkezésre közfoglalkoztatásra. S mint mondta, a duális képzés kapcsán a huszonnegyedik órában vagyunk.

– Milyen munkaerő-piaci előrejelzés rajzolódik ki a 2016-os költségvetési koncepcióból?

– Szeretnénk, hogy azok a folyamatok, amelyek az elmúlt másfél évben megindultak, megerősödjenek: 2013 második felétől ugyanis foglalkoztatásbővítő dinamizmus figyelhető meg. Ennek lényege, hogy már nem a közfoglalkoztatás, hanem a versenyszektor produkálja az új állásokat. Mindez egyértelműen látszik az adatokon. A feldolgozóipar, a kereskedelem, szálláshelyek, vendéglátás, építőipar és mezőgazdaság: ezek azok a területek, amelyek jól teljesítettek. Bízunk abban, hogy a következő időszakban ezt a dinamizmust fenn tudjuk tartani, ráadásul az európai uniós források erre majd rá is segítenek.
A cél, hogy a kis- és közepes vállalkozások felé tereljük ezeket a pénzeket, a központi dotációk itt kerüljenek felhasználásra. Normál üzemmenetben az várható el, hogy hatvan-hetvenezer új munkahely tud létrejönni a versenyszférában, azaz az elsődleges munkaerőpiacon. Ha ezt a tempót képesek lennénk a következő években is tartani, nem lenne szükség arra, hogy 2018 környékén négyszáz-ötszázezer ember segélyezéséről vagy közfoglalkoztatásáról kelljen gondoskodni.

– Ezek szerint középtávon visszahátrálnak a közfoglalkoztatástól?

– Nagyon fontos eszköznek tartjuk a közfoglalkoztatást, de nem lehet versenytársa az elsődleges mun­kaerőpiacnak.

– A jövő évi költségvetés, valamint középtávon a gazdaságpolitika hogyan kalkulál a közfoglalkoztatással?

– Jövőre háromszáznegyvenmilliárd forint áll majd rendelkezésre, az idei kétszázhetvenmilliárdos közfoglalkoztatási kerettel szemben. Ez majdnem háromszázezer ember – napi szintű – közfoglalkoztatását teszi elméletileg lehetővé. Ha azonban rápillantunk a konvergenciaprogramra, kiderül belőle, hogy 2018 környékére ez ez összeg több mint négyszázmil­liárd forintra megy föl. Ám középtávon nem lenne egészséges, ha az adófizetők pénzéből egy harmadlagos munkaerőpiac jönne létre, amely nyilván jobb, mint a segélyezés, de azt is jelentené: a versenyszféra nem lenne alkalmas ilyen nagyságrendben munkahelyek létrehozására. Abban hiszünk, hogy az az átlag négyszázezer ember, akinek a foglalkoztatásáról gondoskodnunk kell, a versenyszektorban találja majd meg a munkahelyét. Az említett hatvan-hetvenezer új, a reálgazdaságból érkező állás – éves alapon természetesen – orvosolná a problémát. A következő években tehát kétszáz-kétszáznegyvenezer új munkahely a versenyszférában jöhet létre.

– A mostani szisztémához képest lesz-e új elem az ellátási rendszerben? Bevezetnek-e új foglalkoztatási eszközöket?

– A cél, pontosabban a tendencia az, hogy a segélyezési rendszer helyett a foglalkoztatásra helyezzük a hangsúlyt. Ami pedig újdonságot jelenthet, például az úgynevezett foglalkoztatás-helyettesítő támogatást, ez huszonkétezer-nyolcszáz forint, ezt mintegy ötven-ötvenötezren kapják, szeretnénk a következő időszakban kivezetni, illetve felváltani közfoglalkoztatásra.

– Pedig nagyságrendileg az utóbbi „bejött”, nem?

– Pont az ellenkezője: nyilvánvaló, hogy huszonkét-huszonháromezer forintból lehetetlen megélni! Ráadásul az elv sem mindegy: segélyt kapok – huszonkétezret –, vagy munkáért részesülök ötvenkétezer forintban.

– A Nemzeti Munkaügyi Hivatal a múlt év végén megszűnt, funkciói különböző helyekre, más minisztériumokhoz kerültek. Lassan eltelt fél év: mik a leszűrhető tapasztalatok?

– Szeretném leszögezni: az átalakulás már 2012-ben megkezdődött. Tulajdonképpen a múlt év végén, pontosabban idéntől teljes mértékben integrálódott a kormányhivata­lok alá a munkaügyi szervezet, egyébként pedig két lábon áll a rendszer. Az egyiknek, amely a közfoglalkoztatást „vezényli”, a Belügyminisztérium a szakmai felelőse, míg az aktív foglalkoztatáspolitikai oldalon – bértámogatások, egyéb eszközök – a Nemzetgazdasági Minisztérium található. Vagyis a szakmai irányítás jelentős része továbbra is a minisztériumoknál van, míg a napi munkák kezelése, például a munkáltatói jogkör gyakorlása, a kormányhivatalok feladatköre.

– Gyermekbetegségek? Funkcióváltásból fakadó hibák?

– Természetesen gyermekbetegségek felbukkantak, hiszen egy nagy szervezet, a munkaügyi hivatalok lettek részei a kormányhivataloknak. Ugyanakkor különösebb probléma nélkül működik a rendszer, a jogszabályi hátteret kell a következő időszakban úgy kialakítani, hogy a munkatársaink a kellő odafigyeléssel és törődéssel tudják végezni a munkájukat.

– Mekkora „létszámingást” – elbocsátást vagy felvételt – jelentett ez az átalakulás?

– Miután nem volt túlterjeszkedve a munkaügyi szervezet – a Nemzeti Munkaügyi Hivatal megszűnt mint középirányítói háttérintézmény –, a szükséges és hasznos feladatokat könnyen be lehetett illeszteni a Nemzetgazdasági Minisztériumba.

– Miközben az ország egyik pontján magas a munkanélküliségi ráta, addig a fejlettebb régiókban nem lehet friss, szakképzett munkaerőt találni. Milyen eszközei lesznek a jövőben az érintett hatóságoknak arra, hogy feloldják ezt a dilemmát? Konkrétan: hogyan lehet áttelepíteni Ózdról Szombathelyre állástalanokat?

– Ismerjük a magyar munkaerő mobilitását: a nullához közelít. Tartós megoldás – bármilyen eszközt fogunk kitalálni – nincs. Két évvel ezelőtt indítottunk lakhatási támogatás címén programot, most már több mint két­ezren veszik igénybe, s ez a korábbi évekhez képest jó arány, de a négyszáz­ezres táborhoz képest még elenyésző. Úgy tűnik, hogy csak a fia­talok azok, akik képesek könnyebben mozdulni. Ők azok, akik lépnek. Ehhez hasonló mobilitási programokat tudunk még indítani, s a ter­veink­ben szerepel a bérlakásprogram felpörgetése is – azokon a helyeken, ahol komoly munkaerőhiány jelentkezik. Igazából a megoldás az, hogy a munkahelyeket kell odavinni, ahol a munkáskéz rendelkezésre áll. Mert a borsodi vagy szabolcsi térségekben rengeteg a munkanélküli, de az ország egyik legszebb területei is, s az ott élők nem akarnak eljönni onnan.

– Miért nem építenek több bérlakást, munkásszállást állami pénzből?

– Természetesen „belevágunk” ezekbe a lehetőségekbe is. Szeretném azonban a figyelmet arra is felhívni, hogy néhány héttel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök Székesfehérvárott jelezte is, hogy ez a kormány számára is gond. Vagyis bizonyos térségekben nagyon komoly munkaerőhiánnyal küzdenek. S az egyik legnagyobb gátja ennek a lakhatás kérdése. Számos régi laktanyát lehetne átalakítani: ez a lakhatási téma valószínűleg állandóan a fókuszban lesz.

– Mit jelent majd a Modern Városok Programja munkaerő-piaci megközelítésből?

– Nagyon sokat. Ha csak az építőipart figyeljük, akkor kiderül, hogy ez az alágazat is magához tért, de elsősorban a mélyépítés része az, amely húzza a GDP-t, és a foglalkoztatotti létszámot is bővíti. Erre kellene a magasépítész részen is ráerősíteni. A megyei jogú városok, megyeközpontok nagyon komoly kiindulási pontjai lehetnek egy-egy régió felzárkózásának, amelyhez be tudnak csatlakozni a kisebb városok, települések. Akkor, amikor úgy döntött a kormány, hogy a nagyvárosok fejlesztéseit előnyben részesíti, jó döntést hozott. Ők lesznek a kovászai a gazdaságfejlesztésnek.

–  Mit várnak a beruházási alaptól?

–   Nos, láttunk Magyarországon is olyan időszakot – 2004–2005-ben –, amikor a GDP négy-öt százalékos növekedése mellett a foglalkoztatás stagnált. Nem kéz a kézben járnak egymással a vállalati fejlesztések és a foglalkoztatási helyzet javulása. Oda kell figyelni a kormánynak arra, hogy a technológiai fejlesztésekből, beruházásokból új állások jöjjenek létre. Mi elsősorban a kkv-szektorban várjuk ettől a beruházási alaptól a létszámbővülést. Az évi hatvan-hetvenezres foglalkoztatotti növekménynek ez is az alapja lehet az uniós pénzek mellett.

– Az elmúlt években hatalmas fejlesztések valósultak meg a járműiparban. Véget ért ez a korszak, vagy továbbra is lendületben vannak a nagy járműipari cégek?

– Láthatóan jól érzik magukat ezek a nagyvállalatok, elégedettek is a magyar munkaerővel, és az adórendszer is úgy alakul át, hogy mérsékelje az élőmunkára rakódó terheket. A közvetett hatásban azonban még több lehetőség van: a beszállítói háttér kialakítása, a kkv-k bevonása révén. A legnagyobb cégek esetében is tíz-tizenöt százalékos a hazai beszállítói hányad, s mi azon dolgozunk, hogy jelentősen javuljon az arány. A következő időszakban ezeket a szempontokat is figyelembe vesszük a pályázatoknál.

– Hogy állunk a duális képzésben? Mikortól lehet azt mondani: meghonosítottuk?

– A házat felépítettük: a jogszabályi hátterét, működési környezetét megteremtettük. Most már „csak” be kell lakni a házat, de az ugyanolyan bonyolult, mint az építkezés. A kamarákkal együttműködve az a legfontosabb cél, hogy a képzés ne papírízű legyen, hanem a valóságos piaci igényeknek és a valóságos tartalomnak megfelelő képzés folyjon. Akár szolgáltatásról, akár pedig a termelői szféráról legyen szó: nagyon a huszonnegyedik órában vagyunk. A következő években a nyugdíjaztatás miatt ötvenezren lépnek ki a hiányszakmákból, például tizenkétezer mérnök hagyja majd ott a munkaerőpiacot. Vagyis a duális képzésnek nincs alternatívája.

Forrás: Magyar Hírlap
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A közfoglalkoztatás nem lehet ellenfele az elsődleges munkaerő-kínálatnak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector