Startlaphoz Csatlakozz!

A szakszervezetek két modell szerint működnek

Megválasztottak, mi lesz most?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 23. kedd, 17:56

A Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete cikksorozatban foglalja össze a szakszervezetek működésével kapcsolatos ismereteket. Legutóbbi írásukban a a frissen megálasztott tisztviselőknek adnak tanácsokat, útmutatást.

Mottó: „Vigyázz mit kívánsz, mert teljesülni fog.Vigyázz, ha indulsz egy választáson, mert meg fognak választani.”.
  „Az ember életében két szerep van, amelyet képzés nélkül próbál teljesíteni: a szülővé és a szakszervezeti tisztségviselővé válás. Mindkét esetben a saját tapasztalatainkra támaszkodunk és reménykedünk hátha sikerül. Néhányan felismerik, hogy a világ nagyon gyorsan változik, ezért képezniük kell magukat, hogy eleget tudjanak tenni az új szerepüknek.” (Idézet Bill Barry „Megválasztottak, mi lesz most? című könyvéből.)
 
  A szakszervezetek két egymástól jól elkülöníthető modell szerint működnek. Az egyik a „szolgáltató modell”, a másik a „szervező modell”. Az alapvető probléma, hogy az új tisztségviselők az elődeik által használt modellt követik, többnyire a szolgáltató modellt.
 
  A két modell közti eltérés az alábbi táblázat mutatja be: (Bill Barry könyve alapján)
Szolgáltató modell Szervező modell
Követő (reaktív) Kezdeményező (proaktív)
Függ a menedzsmenttől Független a menedzsmenttől
A tisztségviselők megoldják a tagok gondjait Bevonják a tagokat a döntésekbe
Teljes bizalom a helyi döntőbíráskodásban Sok helyi akció
Időszakonként állapodik meg a menedzsmenttel Folyamatosan tárgyal a menedzsmenttel
Teljes bizalom a szakszervezet szakértőiben és jogászaiban Fejleszti a tagok szaktudását és lehetőségeit
Az információk többségét titokban tartják Nyitottak a kommunikációs csatornái
A tagok passzívak A tagok aktívak
Centralizált felépítés Decentralizált a felépítése
A döntéseket fentről-lefelé hozzák A döntéseket alulról-felfelé hozzák
Elkülönülten működik Szolidáris más szakszervezetekkel
 
  A „szolgáltató modell” jelenleg a legelterjedtebb. A legfőbb tulajdonsága, hogy az irányítás és az információ nagyon kevés ember kezében van. Persze néha a tagok is elfogadják ezt a modellt, mert megszokták, hogy döntenek helyettük. Viszont mivel ez a modell nem alkalmas a munkavállalók gondjainak megoldására, ezért sokan otthagyják a szakszervezetet. Ismerős a helyzet? Pedig nem csak Magyarországon okoz gondot a „szolgáltató modell” térnyerése, hanem sok országban. Az elmúlt húsz évben a szakszervezetek térnyerésének csökkenése miatt jelentős részben ezért nőtt világszerte a munkavállalók kiszolgáltatottsága és csökkent a munkából élők életszínvonala. Erre a megállapításra jutott az Nemzetközi Valuta Alap, az IMF is.
 
  A szervező modell ezzel szemben a tagok döntésekbe és akciókba való bevonásán alapul. Ennek a modellnek a felépítése sokkal nagyobb kihívás elé állítja a tisztségviselőket.
 
  Ha azért indultál a választásokon és elnyerted társaid bizalmát, bizonyára azért tetted, hogy lehető legjobban tedd a dolgodat. A tisztséggel együtt nagy felelősséget vettél a válladra. Ahhoz, hogy ezt elbírd, az első, amit tenned kell, hogy képezd magad. Nem elég a bátorság és az igazságérzet. A cégek nagyon sok pénzt költenek arra, hogy a munkavállalóikat és persze a menedzsmentjüket folyamatosan képezzék, mert a világ folyamatosan változik, és az marad talpon, aki képes alkalmazkodni az új körülményekhez. Így van ez a szakszervezetekkel is.
 
 Csak képzett munkahelyi tisztségviselőkkel lehet sikeres minden szakszervezet. Az alapszervezeti tisztségviselők pedig akkor teszik jól a dolgukat, ha a tagokat sikerül a szolgáltató modell kényelmes helyzetéből aktivizálniuk.
 
  Kezd el a változtatást először magadon még ma, hogy a megválasztásodkor a tagoknak tett ígéreteidet közösen meg tudjátok valósítani!

Forrás: mcdsz.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megválasztottak, mi lesz most?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector