Startlaphoz Csatlakozz!

Csökkent a kivehető alapszabadság mértéke

Jogalkotással okozott kár miatt pert indít a magyar állam ellen a MASzSz

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 24. szerda, 15:21

Pert indít a magyar állam ellen a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) jogalkotással okozott kár miatt, mivel a munka törvénykönyvének 2012 és 2014 között érvényben lévő rendelkezései miatt csökkent a kivehető alapszabadság mértéke, és emiatt számos munkavállalót kár ért - mondta Kordás László, a MaSzSz elnöke szerdán egy budapesti sajtóbeszélgetésen.

    Bár a parlament törölte a törvénykönyv érintett - az alapvető jogok biztosa szerint alaptörvénybe és uniós irányelvbe is ütköző - részét, arról nem született döntés, hogy akiknek 2012 és 2014 között elvették a szabadságát, hogyan kapnak kártérítést - idézte fel a szakszervezeti vezető.

    A munka törvénykönyvének 2012-es módosítása kimondta, hogy a betegállományban töltött idővel arányosan csökkenteni kell a munkavállaló által kivehető alapszabadság mértékét - ismertette.

    Kordás László megkereste az illetékes államtitkárokat az ügy közös rendezése érdekében, azonban érdemi választ nem kapott, így június végén precedens értékű pert indít a szövetség az állam ellen. "Elfogadhatatlan, hogy a parlament hoz egy jogszabályt, ami kárt okozott, majd a károkozás tényét elismerve módosítja azt, azonban a kárt nem téríti meg" - mondta. A dolgozóknak is van kártérítési felelősségük, így jogos igény, hogy ha őket éri kár, akkor is álljon helyt valaki - tette hozzá.

    Eredménytelenül zárultak a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) tárgyalásai a bérekről és a korhatár előtti nyugdíjakról, a felek megállapodás nélkül álltak fel az asztaltól május végén – idézte fel a szakszervezeti vezető. A szakszervezeti konföderációk abban egyetértenek, hogy nagyobb arányú béremelésre van szükség, az eszközökről viszont eltérnek álláspontok – mondta Kordás László. Alapvető stratégiai cél, hogy a minimálbér nettója elérje az egyfős egykeresős létminimumot – szögezte le.     A MASzSz bérfelzárkóztatási programot javasol a dolgozói szegénység felszámolására. A "4-szer 9" elnevezésű program szerint 2018-ig három éven keresztül 9 százalékos minimálbér emelést kellene elérni, valamint szorgalmazzák az szja-kulcs csökkentését 9 százalékra az alacsony keresetűek esetében – ismertette Kordás László.     Emlékeztetett: öt év alatt 31 500 forinttal nőtt a minimálbér bruttója, azonban ebből csak 8500 forintot kaptak meg a dolgozók, „a többit elvitte az állam”. Olyan megoldás kell, ami nem jár jelentős többletkiadással a költségvetésnek, de javítja a munkavállalók nettó pozícióját – mondta.     Megvan a közös szakszervezeti szándék, hogy ősszel nyomásgyakorló akciókat készítsenek elő, ha a munkavállalóknak  fontos ügyekben nem sikerül előrelépni – mondta.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Jogalkotással okozott kár miatt pert indít a magyar állam ellen a MASzSz.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector