Startlaphoz Csatlakozz!

Nem cserélték le Erzsébet-utalványra a kasszákat

Állja a sarat a nyugdíjpénztár

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 25. csütörtök, 08:39

 A szigorodó szabályok ellenére sem csökkent érdemben az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a munkáltatói hozzájárulások volumene. A hozamok jók, a tagok ragaszkodnak a hosszú távú megtakarításukhoz, amelyet a saját jövedelmükből is gyarapítanak – írja a Világgazdaság.

 Meglepően jól állják a sarat a cafeteriaversenyben az önkéntes nyugdíjpénztárak. Az első negyedévben a munkáltatói hozzájárulások volumene a tagdíjakon belül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 8,36 milliárd forintra rúgott, ez mindössze 2,3 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál. Sőt, a cégek idén az első három hónapban 4 százalékkal több pénzt utaltak az önkéntes nyugdíjpénztárakba, mint 2013-ban. Ez azért meglepő, mert korábban a nyugdíjpénztárak sokat panaszkodtak, hogy a cafeteriarendszerekbe kerülve a munkavállalók az évtizedek múlva igénybe vehető nyugdíjcélú megtakarítások helyett az azonnal felhasználható juttatásokat preferálják. Az idén pedig még keményebbé vált a verseny, hiszen a nyugdíjpénztáraknak egy 200 ezer forintos kereten kell osztozniuk olyan azonnali juttatásokkal, mint például az egészségpénztár vagy az Erzsébet-utalvány. Nettó 200 ezer forintig ugyanis a munkáltatóknak csak 35,7 százalékos közterhet kell fizetniük a juttatások után, ha azonban túllépik ezt a keretet, akkor az adó- és járulékfizetési kötelezettségük 51,17 százalékra emelkedik.

  A munkáltatók által fizetett tagdíjak volumene 2008-ban volt a csúcson, a cégek akkor 60,7 milliárd forinttal járultak hozzá az alkalmazottak önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításaihoz. Ez a summa – ahogy a cafeteriaszabályok szigorodtak – évről évre csökkent, egészen 2013-ig, amikor már csak 37,6 milliárd forintot tett ki a cégek által befizetett tagdíj. Tavaly azonban megállt a visszaesés, sőt kismértékben nőtt a munkáltatói befizetések összege, ez, illetve az idei első negyedév tapasztalatai arra utalnak, hogy az aktív pénztártagok komolyan ragaszkodnak ehhez a cafeteriaelemhez.

  „Az egyik oka ennek a jó hozam” – mondja Lehoczky László, az MKB Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. A kasszák a válság óta a befektetéseiken kiváló eredményeket értek el, 2009 és 2014 között az MNB adatai szerint 465 milliárd forintnyi hozamot halmoztak fel. Az utolsó három esztendő különösen jól sikerült, minden egyes befizetett tagdíjforinthoz a vagyonkezelők hozzákerestek egy másikat. Az idei első negyedévre is igaz ez, csaknem 40 milliárd forint hozamot termeltek a pénztárak, miközben a teljes tagdíjbevételük alig 20 milliárd forint volt. A jó hozamok mellett az is szerepet játszhat a nyugdíjpénztár megszilárdulásában stabil cafeteriaelemként, hogy több munkáltatónál nem a válaszható juttatások részeként szerepel a nyugdíjpénztár, hanem önálló juttatásként, általánosan fizetik a tagdíjat a dolgozóknak – mondja Lehoczky.

   Hogy a tagok mennyire fontosnak tartják az önkéntes nyugdíjpénztárat, azt az is jelzi, hogy az egyéni befizetések összege 2011 óta – ez a magán-nyugdíjpénztári rendszer államosításának éve – folyamatosan nő. 2005–2011 között keveset változott az egyéni tagdíjak összege, évi 28–31 milliárd forint között ingadozott, tavaly viszont már több mint 62 milliárd forintot fizettek be a pénztártagok a számláikra. A növekedés az idén is folytatódhat, az első negyedévben ugyanis 10,5 százalékkal nőtt az egyéni befizetések volumene.

A növekedési alapok éve

  Az idén a részvényeket nagyobb arányban tartó önkéntes pénztári nyugdíjalapok érték el a legmagasabb hozamokat. Az OTP dinamikus alapja, amely vagyonának 90 százalékát tartja részvényekben, június közepéig csaknem 11,5 százalékos hozamot ért el. A második legjobban teljesítő portfólió az OTP növekedési alapja volt, amely a befektetések kétharmadát tartja részvényben, így 9,4 százalékot szedett magára.
A részvényeket magas arányban tartó önkéntes pénztári alapok hozama az idén általában meghaladta az 5 százalékot, a kiegyensúlyozott alapoké – ezekben van az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások legnagyobb része – 2,3–5,4 százalék között van. A főleg állampapírokat tartó klasszikus alapok viszont az alacsony kamatkörnyezetben nagyon szerényen teljesítenek, a legjobb alap, az MKB-é is alig 2 százalékot szedett magára.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Állja a sarat a nyugdíjpénztár.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector