Startlaphoz Csatlakozz!

„Honnan lehet tudni, hogy kiknek a sorsa a legnehezebb?”

A háztartások bő 35 százaléka él a létminimum alatt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 25. csütörtök, 10:16

Tavaly havi 253 ezer forint volt a két felnőttből és két gyermekből álló háztartás létminimumértéke, nem egészen 80 ezer forint pedig egy „egytagú nyugdíjas” háztartásé – derült ki a KSH Létminimum 2014 kiadványából. Az ebben alkalmazott számítás alapján a háztartások bő 35 százaléka él a létminimum alatt – írja a Népszabadság.

 Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese ugyanakkor az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy a mutató valójában nem létminimumot mér, hanem a tisztes, szerény megélhetés szintjét. Ilyet az Európai Unióban sehol nem számítanak. Mivel szakmai szempontból ez a számítás kevésbé alkalmas a szegénység mérésére, a kiadvány ebben a formájában utoljára jelenik meg. Túl heterogén az a kör, amely a „létminimum” alá tartozik, ezért ez a kiadvány alkalmatlan arra, hogy szociálpolitikai döntések alapjául szolgáljon –mondta Németh. A KSH ezért bevezet egy új mutatót, amellyel azokat szeretné mérni, akiknek a legnehezebb a sorsuk a társadalomban.
 
 Mindig tudtuk, hogy a KSH létminimum-számítása nem szegénységet, hanem egy társadalmilag eléggé elfogadható minimális szintet mér, amit szociális minimumnak lehetne nevezni – nyilatkozta lapunknak Ferge Zsuzsa szociológus. Minthogy az ország relatíve szegény, ez a mutató természetesen elég közel van az átlaghoz, ami nemcsak európai mércével, hanem saját mércénkkel mérve is alacsony.
 
  Ugyanakkor az egyenlőtlenségek igen nagyok – folytatta Ferge Zsuzsa. A legrosszabb helyzetű másfél millió ember helyzete évek óta rohamosan romlik, a léthatáron tengődik, ami egyre több hiányt és bizonytalanságot, sokféle kirekesztést jelent. A felső kétmillió ugyanezen években –válság és szűkösség ellenére – folyamatosan nyert, jövedelmei az átlagnál jobban emelkedtek. Biztos, hogy szükséges a szegénység és a szegénységküszöbök társadalmi értelmezésének újbóli meghatározása.
 
  A KSH hónapokon át sok szakértő bevonásával vitatta a lehetőségeket. Ferge Zsuzsa nem tudott jelen lenni, de amennyire lehetett, követte az eseményeket.
 
   Számára úgy tűnik, a KSH nem fogadta meg számos résztvevő igényét, hogy az összehasonlíthatóság kedvéért a hivatal legalább egy ideig folytassa a jelenlegi számításokat, illetve dolgozza ki a szociális minimumok tartalmát, mérési lehetőségét.
 
  A szociális minimumokat szerették volna összekapcsolni a minimális bérekkel is. A szociális minimum tisztes megélhetési minimumként értelmezése az európai jóléti modell alapelve, az emberi méltóság alkotmányos követelményének biztosítéka – hívta fel a figyelmet a szociológus.
 
  A mostani terv láthatólag csak a mélyszegénységgel kíván foglalkozni. Hisz a KSH az új mutató bevezetésével azokat szeretné mérni, akiknek a legnehezebb a sorsuk a társadalomban. „Kételyeim nagyok” – állapította meg Ferge Zsuzsa. Hogyan lehet ezt a kört meghatározni? Ki fogja a legminimálisabb szükségleteket meghatározni? Honnan lehet tudni, hogy kiknek a sorsa a legnehezebb, ha nem tudjuk, hogy a többieké milyen, mihez hasonlítunk? – sorolta kérdéseit.
 
   A nemzetközi gyakorlatban a probléma ismert. Általában az EU meghatározása szerint elfogadott szegénységi küszöb fele alatt élőket tekintik végképp ellehetetlenülőknek. A küszöbök meghatározása többnyire nem íróasztalnál történik – hangsúlyozta Ferge Zsuzsa. Kisebb vagy nagyobb minták, személyes interjúk és nyilvános viták alapján mérik fel, hogy a többség mit tekint az élet alapvető szükségleteinek, amihez mindenkinek hozzá kell jutnia. (Cz. G.)

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A háztartások bő 35 százaléka él a létminimum alatt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector