Startlaphoz Csatlakozz!

Zombor Gábor:

Az alapbérbe épül az egészségügyi dolgozók mozgóbére, támogatják a szakorvosokat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 25. csütörtök, 18:33
 
Idén júliustól az alapbérbe építve emelkedik az orvosok és szakdolgozók mozgóbére, a szakvizsgázott fiatal orvosok pedig jövő januártól havi bruttó 151 ezer forint plusz támogatásban részesülnek - közölte az egészségügyért felelős államtitkár csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

    Zombor Gábor elmondta, a kormánydöntés értelmében az idei mozgóbér-emelésre 5,3 milliárd forintot fordítanak az Egészségbiztosítási Alap idei céltartalékából, jövőre - egész évre - 13 milliárd forint áll rendelkezésre az ágazatban dolgozók mozgóbér-kifizetésére.

    Mint mondta, ez a béremelés azt jelenti, hogy a 2012-ben meghatározott bérkiegészítés beépül az alapbérbe, és így arányosan megemelik a mozgóbér-elemeket, mint például a ügyeleti, készenléti és túlmunka után járó díjakat.

    Zombor Gábor hozzátette: ez az emelés 43 ezer szakdolgozót és 18 ezer orvost érint. Ez szakdolgozónként átlagosan bruttó 10-15 ezer forint havi pluszt jelent, az orvosok esetében pedig átlagosan 20-25 ezer forintot.

    Az államtitkár beszélt arról is, hogy idén július elsejétől központosítják a rezidensképzést, és jövőre nettó 270 ezer forint lehet a szakorvosi minimálbér.

    Kifejtette, a rezidensek felmenő rendszerben nem egy-egy konkrét kórházzal, hanem az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtal (ENKK) szerződnek, az illetményüket pedig a központi költségvetésből biztosítják. Tehát - szakítva az eddigi gyakorlattal - nem az adott kórháznak kell kigazdálkodnia a rezidensek bérét - mondta az államtitkár, hozzátéve: így 3,4-5 milliárd forint marad az intézményeknél, amelyeket más célra is felhasználhatnak.

    Problémát jelentett az is - fejtette ki -, hogy a rezidenseknek, miután letették a szakvizsgát, és így kikerültek az ösztöndíjrendszerből, jelentősen csökkent a jövedelmük. Ezért jövő januártól legalább öt évig havi bruttó 151 ezer forint plusz támogatás illeti meg a fiatal szakorvosokat, akik közfinanszírozott ellátás keretében gyógyítanak. Ezt azt jelenti - mondta -, hogy körülbelül havi nettó 270 ezer forint lesz a szakorvosi minimálbér.

    Zombor Gábor hozzátette, a rezidensek képzésben résztvevő orvosokat is honorálják a jövőben, a tutori díj rezidensenként 50 ezer forint lesz szintén január elsejétől.

    A jövő évi költségvetés biztosítja a megfelelő forrásokat és ezt a komplex programot, a jövő évi büdzsében 9 milliárd forint áll erre rendelkezésre - emelte ki az államtitkár.

    Jelezte, az orvoselvándorlás nem csak magyar probléma, Lengyelországban lakosságarányosan háromszoros, de Romániában is 2,5-szeres a külföldre távozó orvosok száma. Ezért kellett egy olyan program, amely valamennyire ellensúlyozni tudja a régió versenyhátrányát - fogalmazott.

    Zombor Gábor elmondta még, hogy míg 2010-ben a szakorvosi képzésben négyszázhúsz jelentkező volt, a 2015-re meghirdetett államilag támogatott szakképzés keretszáma 1167 fő, tehát akik akarnak, részt tudnak venni a programban.
 
 


 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az alapbérbe épül az egészségügyi dolgozók mozgóbére, támogatják a szakorvosokat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector