Startlaphoz Csatlakozz!

OKJ-s képzések

Tanulnak a nők a továbblépésért

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 26. péntek, 07:20

A nők sokszor tanulmányaik kiegészítéseként vagy a karrierben történő továbblépéshez, esetleg az aktuális életútból következő váltás miatt kezdenek OKJ-s tanfolyamot. De kik és milyet? És mi éri meg a leginkább? – olvasható a Piac&Profit oldalán.

  Az OKJ-s képzések évek óta rendkívül népszerűek a nők körében. A 2014-es adatok alapján gazdasági képzéseken vett részt a legtöbb női hallgató, ami nem véletlen, hiszen ezek jó elhelyezkedési lehetőségeket, néhány pedig átlag feletti kereseti lehetőséget is biztosít. A lista élén a társadalombiztosítási ügyintéző áll, amelyet a vállalkozási mérlegképes könyvelő, valamint a bérügyintéző követ – derül ki a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. 2010–2014 közötti adatainak elemzése alapján közzétett jelentéséből.
 
25–34 éves kor között a legmagasabb a nők aránya
 
 Noha érettségi után is sokan választják az OKJ-s képzéseket, a 2010–2014 közötti adatokat vizsgáló elemzés megállapította, hogy 25–34 éves kor között a legmagasabb a hölgyek aránya a képzésre jelentkezők között. Ez azt mutatja, hogy a nők közül sokan felsőfokú tanulmányaikat követően vágnak bele egy szakképesítés megszerzésébe, meglévő tudásukat kiegészítő képzésként, egy-egy szakma gyakorlati ismereteinek elsajátítása céljából.Bársony Csaba, a Perfekt oktatási igazgatója elmondta, hogy tapasztalataik szerint azoknak a száma sem elhanyagolható, akik a gyermekvállalást követően, kisgyermekes anyukaként kezdenek OKJ képzést, hiszen a tanfolyamok időbeosztása lehetővé teszi a családi teendők megszervezését is, a szakképesítés pedig segíti a visszatérést a munkaerőpiacra.
 
  Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a 35–44 éves női korosztálynak a második legmagasabb az aránya az OKJ-s képzésekben, több mint 30 százalék. Az elemzés a tudásukat kiegészítők és a munkaerőpiacra történő visszatérők mellett az állásváltók csoportját is azonosította. Ők azok, akik harmincas éveik második felében, negyvenes éveik elején szeretnék kipróbálni magukat egy másik területen, és ennek érdekében kezdenek el egy képzést.
 
  A Perfekt elemzésének megállapításai szerint a középiskolai, gimnáziumi, valamint főiskolai és egyetemi végzettségű jelentkezők között magasabb a nők aránya, mint az alapfokú végzettségűeknél. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy gimnáziumi vagy szakközépiskolai végzettséggel majd négyszer, míg egyetemi vagy főiskolai végzettséggel közel ötször annyi nő jelentkezett 2010–2014 között OKJ-s képzésekre, mint férfi. A hölgyek tehát sokszor tanulmányaik kiegészítéseképpen vagy éppen a karrierben történő továbblépéshez, esetleg az aktuális életútból következő váltás miatt kezdenek OKJ-s tanfolyamot. A nők jellemzően hosszabb képzésekre iratkoznak be: a 1,5 éves képzések esetén már igen jelentős, 80 százaléknál is nagyobb a női hallgatók aránya a férfiakéhoz viszonyítva.
 
   A gazdasági-pénzügyi OKJ-s képzések sikere a nők körében azt mutatja, hogy ezek a tanfolyamok jól beilleszthetőek a modern női, akár a családalapítás mellett tervezett karrierútba. Az egymásra épülő szakképesítések tervezhetőséget, a képzés rugalmas időbeosztást, a megszerzett bizonyítvány pedig biztos elhelyezkedési lehetőséget kínál.

Forrás: Piac&Profit

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tanulnak a nők a továbblépésért.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector