Startlaphoz Csatlakozz!

Értékelték a munkaerő migrációs folyamatait

A szlovák és a magyar területeken is magas a munkanélküliség

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 26. péntek, 15:43

A Kopint Konjunktúra Kutatási Alapítvány és a Kempelen Intézet 2015.06.18.-án tartotta a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretében finanszírozott projektzáró konferenciáját. A konferencián  a Szlovák-magyar határmenti migráció/Slovenski-mad’arská pohraničná migrácia (HUSK 1101/1.2.1/0171) kutatási projekt főbb eredményeit ismertették az intézmények kutatói, és szakértői előadások segítették a kutatás eredményeinek az értelmezését.

   A konferenciára A szlovák és magyar határ menti régiók munkaerő-migrációs folyamatainak elemzése, a munkaerő-áramlásból származó potenciális lehetőségek feltárása (Analýza migrácie pracovných síl zo slovenských a maďarských pohraničných regiónov a prieskum potenciálnych možností) című, HUSK 1101/1.2.1/0171. számú projekt zárásaként került sor.
 
  Az előadások fókuszában a szlovák-magyar határszakasz a munkaerő-piaci és munkaerő migrációs folyamatainak, illetve a szlovák-magyar határ mentén a munkavállalási célú migráció motivációnak feltárása szerepelt; kiegészítve a szlovák-magyar határrégió főbb gazdasági jellemzőinek az ismertetésével.
 
  Nagy Katalin Klára, a Kopint Alapítvány ügyvezetője rávilágított a határrégió nyugat-keleti gazdasági megosztottságára, hangsúlyozva a nyugati régió gazdasági dominanciáját, ami potenciálisan vonzó régiónak számíthat a szlovák munkaerő számára.
 
   Székács Tamás kiemelte, hogy 2008 után a szlovák vendégmunkások száma drasztikusan csökkent a szlovák határ közelében, ugyanis a válság utáni leépítések a szlovák vendégmunkásokat is erősen érintették. Elsősorban a határrégió nyugati részén volt jellemző a szlovák munkavállalás, keleten nem; részben azért, mert mind a szlovák, mind a magyar területek hasonló gazdasági és munkaerő-piaci problémákkal küzdöttek és küzdenek ma is.
 
  A szlovák vendégmunkások száma napjainkra néhány ezer főre csökkent. Ennek fő okai  az eltűnő bérkülönbségek, az árfolyamváltozással járó kockázatok, és a Csallóközben és Pozsony környékén zajlott iparosodás munkaerő elszívó hatása.
 
   Bara Zoltán a Kempelen Intézet vezetője hozzátette, hogy  a magyar állampolgárok szlovákiai  munkavállalása nem jellemző a régióban, elsősorban nyelvi akadályok miatt. Viszont az euróban kapott jövedelem, valamint a magasabb minimálbér, a kedvezőbb adózási feltételek a jövőben vonzóak lehetnek  a magyar munkavállalók számára is.
 
  A jövőt illetően a szakértők a határszakasz keleti oldalán továbbra sem számítanak a migrációs folyamatok élénkülésére, mivel ehhez a szlovák és a magyar területeken is túl magas a munkanélküliség. A nyugati határszakaszon Komárom-Esztergom megyében bővülhet legvalószínűbben a szlovák ingázók száma, amennyiben a Nokia helyére sikerül hasonló nagyberuházót találni, aminek bizonyos jelei már megmutatkoznak.
 
  A rendezvényen szakértői előadások segítették a kutatás eredményeinek értelmezését. Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki vezető kutatója a határrégiók elméleti összefoglalójával megteremtette a közös gondolkodás elméleti keretét. Sik Endre, a Tárki Intézet vezető kutatója és Csizmár Péter, az EMPIRICA vezető tanácsadója saját kutatásaik tapasztalatait osztották meg a hallgatósággal.
 
   Sik Endre az ukrán-szlovák-magyar határrégióban végzett határon átnyúló munkavállalás ösztönzőit és korlátozó tényezőit mutatta be, Csizmár Péter ugyanezt az osztrák-magyar határszakasz vonatkozásában tette meg.
 
  Jaschitz Mátyás, a CESCI tervezési igazgatója a szlovák-magyar határrégióban azonosított hiányszakmákat, amelyek alapján a határ két oldalán a munkaerő-kereslet és kínálat kiegyenlítheti egymást, így a határon átnyúló munkavállalás ösztönzéséből mindkét határtérség gazdaságának előnye származhat.
 
   Zárásként Gál Zsolt a Comenius Egyetemem oktatója a szlovák migráció általános jellemzőit, motivációit és célországait mutatta be.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A szlovák és a magyar területeken is magas a munkanélküliség.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector