Startlaphoz Csatlakozz!

Július elsejétől

A rezidensképzésben központi foglalkoztatás és finanszírozás lép életbe

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 30. kedd, 10:44

A július 1-jén életbe lépő, az új egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzésről (rezidensképzésről) szóló rendelet értelmében a rendszerbe újonnan belépők foglalkoztatása központi rendszerben történik, és valamennyi rezidens illetményét (a jogszabály szerinti járulékokkal együtt) központi költségvetési forrásból biztosítják.

    A rendelet szerint a munkáltatói jogköröket az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) látja el, és a rezidenseket közalkalmazotti jogviszony keretében foglalkoztatja.

    A rezidens a képzését - a korábbi rendszerhez hasonlóan - egy arra akkreditált egészségügyi szolgáltatónál tölti, amelyet az ENKK elsődleges képzőhelyként mint a munkavégzés helyét határozza meg. Ezen kívül a képzőhelynek vállalnia kell a szakvizsgázott rezidens foglalkoztatását legalább annyi időre, mint amennyi ideig a jelölt a képzését ott töltötte, kivéve, ha ezt a rezidens nem vállalja, ha háziorvosi képzésben vesz részt, illetve, ha kiemelt ösztöndíjban részesül már.

    A rendelet kitér arra is, hogy az ENKK a rezidensek felett csak az alapvető munkáltatói jogköröket - közalkalmazotti jogviszony létesítése, megszüntetése, illetmény megállapítása, munkakör és munkarend meghatározása - gyakorolja, míg a rezidens beosztására és az egyéb munkáltatói jogok gyakorlására az elsődleges képzőhelyként kijelölt egészségügyi szolgáltató jogosult.

    Ezek alapján tehát valamennyi rezidens jogszabályban előírt illetménypótlékát az ENKK költségvetéséből állják, a heti 48 órát meghaladó munkavégzésért, így az ügyeletért, a túlmunkáért, a készenlétért járó díjazást pedig az egészségügyi szolgáltatónak kell kifizetnie.

    A rendelet értelmében azon helyek esetében, amelyekre az elsődleges képzőhelyként kijelölt egészségügyi intézmény nem akkreditált, a képzés más helyen is lebonyolítható.

    A szakorvosképzésbe történő belépés a korábbi évekhez hasonlóan az új rendszerben is keretszámok szerint történik. A 2015-re egyetemi régiók szerint meghirdetett keretszámok - amelyek szakirányok szerinti megkötést, illetve további területi korlátozást nem tartalmaznak - ez év december 31-ig a régi rendszer szerinti támogatásigénylés útján tölthetőek be. Azaz az egészségügyi szolgáltatónak lehetősége van továbbra is kiválasztania a szakorvosjelöltet, aki a képzését majd nála tölti. A 2015. július 1. és december 31. között az éves keretszámok erejéig a szakképzésbe belépő, a jogszabályi feltételeknek megfelelő szakorvosjelöltek esetében a támogatott szakképzési helyeket automatikusan megítélik.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A rezidensképzésben központi foglalkoztatás és finanszírozás lép életbe.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector