Startlaphoz Csatlakozz!

A szolgálati szigorítások miatt sokan fel vannak háborodva

Mindenki számol a rendőrségen

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 01. szerda, 07:26

Nagy a várakozás a rendvédelmiseknél, miután szerdától a hatályba lépő új szolgálati törvény értelmében magasabb lehet a fizetésük. Ezzel együtt nagy az információhiány, a szolgálati szigorítások miatt pedig sokan fel vannak háborodva – írja a HVG.

  Nyolcvanezer-százezer forinttal többet vihetnek haza augusztustól a rendőrtisztek, míg a járőrök, tiszthelyettesek negyvenezer-ötvenezer forinttal több fizetésre számíthatnak – mondták el rendőrök a hvg.hu-nak. Azt, hogy ki pontosan mennyivel több fizetést könyvelhet majd el, akkor derül ki, ha júliusban kézhez veszik az új parancsukat.
 
  Kollektív illetményfejlesztés a rendvédelmiseknél, valamint a katonáknál utoljára 2002-ben volt, így nem csoda, hogy a megkérdezettek úgy várják a béremelést, mint amit már rég megszolgáltak. A jövedelmük emelkedésével nagyjából 80 ezer ember számolhat: 2014-ben a rendőrségnél közel 37 ezren, a katasztrófavédelemnél 11 ezren, a büntetés-végrehajtásban hétezren, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál ötezerötszázan, az Országgyűlési Őrségnél háromszázhetvenen dolgoztak. Ehhez jön még a TEK-nél és a védelmi szolgálatoknál dolgozó nagyjából kétezer, valamint a honvédség kötelékében szolgálatot teljesítő 18 ezer hivatásos katona bérfejlesztése.
 
  A július elsejével hatályba lépő jogszabály 15 és 30 százalékos fizetésemelést biztosít az állomány tagjainak, az előbbi a vezetők béremelésének a mértéke, az utóbbi pedig azoké a tiszthelyetteseké és tiszteké, akik alapfeladatot ellátó beosztásokban dolgoznak, például járőrök. 2019-ig a katonák és a rendőrök további évi 5-5 százalékos illetményemelésben részesülnek. Üröm az örömben az, hogy azok esetében, akiknek az új besorolás révén 30 százaléknál nagyobb illetményemelés járna, azok a 30 százalékon felüli részhez az eredeti tervek szerint 2016. január elsejével jutottak volna hozzá – ezt az időpontot kitolták 2019. január 1-jére.
 
Szolgálatban tilos a mobil
 
  A főtitkár szerint a garantált fizetésnövekedést mindenki üdvözli, de igazságtalannak tartják, hogy a kiemelt szerveknél – a Terrorelhárítási Központnál, a Készenléti Rendőrségnél és a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál – dolgozók a nagyobb szorzó révén magasabb fizetésben részesülnek a többiekhez képest, így a kapitányságok kisrendőreinek a bére is jóval kevesebb lesz az elitegységek egyenruhásainak fizetéséhez képest. Pongó Géza, a Független Rendőrszakszervezet főtitkára nem ért egyet azokkal a szigorításokkal sem, amelyek főleg a kisrendőröknek az életét fogja megkeseríteni, például, hogy a szolgálatban nem lehet náluk mobiltelefon, bankkártya és tízezer forintnál több készpénz. „Ez nem előrevivő dolog, ráadásul, előfordul, hogy egy korrupt rendőr épp a telefonjának lehallgatásával buktatható le.”
 
  Azzal már egy évtizede megpróbálkoztak egyes parancsnokok, hogy a szolgálatban letiltsák a mobiltelefon-használatot. Akkoriban az ombudsmanhoz is fordult az egyik érdekképviselet, aki megállapította, hogy ez a döntés indokolatlanul korlátozza az érintettek tulajdonjoghoz, családi kapcsolatokhoz és önrendelkezéshez való jogát. Ennek ellenére 2011 óta érvényben volt egy belügyminiszteri (BM) rendelet, amely előírta, hogy csak céges mobilt tarthatnak maguknál a határrendészeti, közlekedésrendészeti, közrendvédelmi, illetve a személy- és objektumvédelmi feladatok ellátásával foglalkozó személyek.
 
Korrupt és fegyelmezetlen az állomány?
 
  Hogy erről most egy külön rendelet készült, a hvg.hu-nak a belügyi tárca részéről a szolgálati fegyelem biztosításával, illetve a korrupció megelőzésével indokolták. A rendelet értelmében „a hivatásos állomány tagjának a szolgálatba lépéskor nyilatkoznia kell arról, hogy milyen tiltott eszközök találhatóak nála.” Emellett az egyenruhásnak a ruhazsebeket ki kell ürítenie, továbbá a mobilját, a készpénzt és a bankkártyát értékmegőrző szekrényekben kell elzárnia. Ha ilyen nincs, akkor ki kell jelölni valakit, aki megőrzi az értékeket.
 
  „Értékmegőrző szekrények híján az egyenruhások a kapitányságokon a saját szekrényükben tárolják majd az értékeiket” – hozta fel a hvg.hu-nak egy volt parancsnok. Pongó Géza egyébként ezzel kapcsolatban a TV2 Mokka című műsorában június 22-én azt nyilatkozta, hogy megoldás lehet az is, hogy a rendőröknek egy erre kijelölt személynél kell leadniuk a pénzt és a mobilt, amit a szolgálat után kaphatnak vissza. Azonban mindezt adminisztrálni kell, így ez sok macerával járhat. Persze, azt a BM is aláhúzta, hogy a főnök engedélyezheti beosztottja számára, hogy nála legyen a készülék szolgálat közben.
 
Külföldi utak
 
  A hivatásosoknak emellett a külföldi utakhoz is engedélyt kell kérni, ami sokak szerint a múltba vezet vissza. „Amennyiben a parancsnok meggondolja magát, és valami fontos szolgálati indokra hivatkozva nem engedélyezi azt, mi lesz, mondjuk, a nyaralásra befizetett pénzzel? Kitől és hogyan kapja vissza azt a rendőr? „ – kérdezte egy középvezető, aki szerint ilyen dolgokból is adódhatnak majd érdekes helyzetek.
 
  Ugyanígy még a kormányzati tervekkel egyetértő érdekvédők szerint is számos konfliktus adódhat abból, hogy szolgálati érdekre hivatkozva a rendőröket gyakorlatilag korlátlanul áthelyezhetik máshová. Ez, illetve az, hogy alacsonyabb beosztás esetén a rendfokozat is lefelé változik, meglátásuk szerint nincs összhangban az életpályamodellel, aminek legfőbb célja a tervszerű előmenetel biztosítása lenne.

Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mindenki számol a rendőrségen.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector