Startlaphoz Csatlakozz!

Egyre több itt született ember próbál szerencsét Nyugat-Európában

Ömlik a pénz haza a magyar kivándorlóktól

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 01. szerda, 08:40

Az elmúlt öt év átlagában a magyar vendégmunkások utalták vissza a legtöbb pénz hazájukba a kelet-európai országok migránsainak összehasonításában. A bankok óriási lehetőséget látnak abban, hogy egyre több itt született ember próbál szerencsét Nyugat-Európában, és utal haza rendszeresen pénzt.

  A nemzetközi tudományos szakirodalomban és a médiában köteteket írtak a kontinens nyugati felén szerencsét próbáló kelet-európai bevándorlókról, ám eddig kevesebb figyelem jutott arra, hogy egyre nagyobb szerepet játszanak a keleti régió országainak gazdaságában a vendégmunkásoktól származó hazautalt összegek - kezdi cikkét a Financial Times. Az üzleti lap úgy látja, hogy az átutalások kezelése egyre inkább önálló iparággá válik a bankszektoron belül.
 
  Az olyan nagy pénzügyi szolgáltatók, mint a Western Union vagy a Moneygram - amelyek tradicionálisan Latin-Amerikában és Délkelet-Ázsiában tevékenykedve keresik meg betevő profitjukat - egyre nagyobb figyelmet fordítanak Kelet-Közép-Európára. Ebben a térségben nőnek ugyanis a leggyorsabban a migránsoktól származó hazautalások.
 
  A Világbank nemrégiben megjelent tanulmánya szerint 20 millió kelet-közép-európai dolgozik más EU-s országban, mint amelyben meglátta a napvilágot. Ez a 2013-as helyzetet mutatja, miután ezen a téren a két évvel ezelőttiek a legfrissebb adatok. A régió migránsai 2014-ben 28,5 milliárd dollárt utaltak haza, ami 10 százalékkal több a 2013-as összegnél és 31 százalékkal nagyobb a 2012-es utalásnál.
 


Meglódult migráció
 
  Nem igazán meglepő, hogy a szegényebb országok - Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Moldova, Szerbia és Ukrajna - esetén jóval nagyobb a súlya a GDP-ben ennek a forrásnak, mint a többi régiós országnál. A világ legnagyobb "hazautaló nemzetei" egyébként a Fülöp-szigetek, Kína és Mexikó. A helyzet persze változhat, miután a nyugatra irányuló a kelet-európai migráció igazán 2012-2013-ban lódult meg - mondja Odilon Almeida, a Western Union Latin-Amerikáért és az EU-ért felelős vezetője. Ez komolyan felpörgette piacuk növekedését a világnak ezen a részén.
 
  Főként azok a régiós országok a haszonélvezői a hazautalásoknak, amelyek az elmúlt évtizedben az EU falai közé kerültek. Ezek esetén nagyobb növekedés tapasztalható, mint Fehéroroszország, Moldova vagy Ukrajna esetén. A Western Union a Banca Transilvaniával - Románia harmadik legnagyobb bankjával - állt össze olyan új szolgáltatások kidolgozására, amelyek megkönnyítik a vendégmunkásoknak jövedelmük egy részének hazautalását.
 
Technikai kunsztok
 
  Lehetővé teszik például, hogy a migránsok a világ bármely pontjáról utaljanak pénzt Romániába, amely azután felvehető ATM-en keresztül vagy közvetlenül megérkezhet egy hazai bankszámlára. Az ilyen fejlesztések arra alapulnak, hogy a külföldön szerencsét próbáló kelet-közép-európaiak egyre barátságosabb viszonyban vannak az új technológiákkal. Minden hetedik régiós vendégmunkás okos mobiltelefonját használja pénz átutalására, miközben a fogadók egyre inkább előnyben részesítik a bankszámlás fogadást a készpénzfelvétellel szemben.
 


  A legtöbb pénz azok a vendégmunkások utalják haza, akik országa határos Nyugat-Európával, ám a pénzküldések rohamosan nőnek a távolabbi országok esetén is. Ennek eredményeként a régióban ma már Románia a hazautalások második legnagyobb fogadója Lengyelország után. A fejlettebb régiós országok migránsai „hatékonyabb” hazautalok, mint a fejletlenebbekben született társaik. Miközben egy tipikus migráns évente 1700 dollárt küld haza, a magyarok esetén 5500 dollár ez az összeg. Az utóbbi tízszerese annak amit egy fehérorosz, moldovai vagy orosz utal.
 


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ömlik a pénz haza a magyar kivándorlóktól.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector