Startlaphoz Csatlakozz!

Egy pedagógus-rendőr házaspár a segélyezési küszöb határán él

Lázár ötvenszázalékos fizetésemelést ígér

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 01. szerda, 11:30

Polgármesterként az önkormányzati hatáskörök elvonását Lázár János is aggodalommal fogadta, kormánytagként viszont már máshogyan látja – derült ki a közszolgálati tisztviselők napja alkalmából rendezett ünnepségen. Pálné Kovács Ilona akadémikus szerint viszont azok az államok, amelyek más utat követtek, jobban teljesítenek – írja a Népszabadság.

  Érdekes helyzet: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hajdu László DK-s polgármester vezette XV. kerületben szólalt fel a közszolgálati tisztviselők napja alkalmából rendezett ünnepségen. S ha ez nem lenne elég, a városrész jegyzője Lamperth Mónika, a szocialista párt egykori minisztere. Igaz, a húsztagú képviselő-testületben a Fidesz tíz, s a baloldal nyolc mandátumot tudhat a magáénak, míg egy-egy helyet a Jobbik és az LMP nyert el.
 
  Erről az ünnepségen kevés szó esett, bár Lázár utalt rá, hogy ebben a kerületben a polgárok döntése nyomán sajátos helyzet alakult ki. Ám inkább azt emelte ki, hogy minden elismerése Lamperthé. Ő ugyanis húszéves képviselői, illetve hatesztendős miniszteri pályafutása után sem rettent vissza attól, hogy egy jegyzői állásra nyújtson be pályázatot. Ezzel kapcsolatban Lázár reményét fejezte ki, hogy az egykori szocialista politikus jól teljesít, már csak azért is, mert egyszer maga ugyancsak lehet volt kormánytag – fogalmazott. A miniszter kiemelte, hogy korábbi polgármesterként ismeri ezt a világot, hiányolja azonban azokat a tapasztalt embereket, akik az ügyek megoldásának képességét átadhatnák a fiatalabb generációknak.
 
  Így főként azoknak fejezte ki az elismerését, akik évtizedek óta, kurzusoktól függetlenül megállták a helyüket a közigazgatásban. Arról viszont nem beszélt, hogy 2010 után a Fidesz következetesen eltávolította az előző kormányok idején felelős beosztásban dolgozó szakembereket.
 
  Elismerte ugyanakkor Lázár, hogy hódmezővásárhelyi településvezetőként maga is aggodalommal figyelte, amikor az állam vett el önkormányzati feladatokat. Ezzel kapcsolatban utalt azonban arra, hogy a közszolgáltatások – például a közoktatás – minősége nem függhet az egyes helyhatóságok teljesítőképességétől, ezért elfogadja az állami szerepvállalást. De szerinte az igazi tartalmi változás még várat magára, vagyis az: mikor lesz például az oktatási rendszer Magyarországon a legjobb, s mikor nem tekinti az adóhatóság ellenségnek azokat, akik megélhetést biztosítanak másoknak.
 
  A miniszter hitet tett amellett, hogy a közigazgatási rendszer centralizációja volt a jó megoldás. Az ő értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy helyes döntésnek bizonyult az önkormányzatok hatásköreinek csökkentése – amit ő a helyhatóságok tehermentesítéseként ítél meg –, amelynek eredményeként az adósságokat, valamint egyebek mellett a közoktatási és közegészségügyi feladatokat is az állam vette át. Úgy véli, ez lehetőséget teremt többek között arra, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek számára mindenütt azonos feltételeket teremtsenek a felzárkóztatásra.
 
 Az eddig legjelentősebb változás következett be szinte teljes csendben a központi közigazgatás terén idén április 1-jén – jelentette ki a miniszter. A rendszerváltozás után szerinte most sikerült elérni, hogy az államigazgatási hatáskörök címzettje a kormányhivatal, illetve annak járási – kerületi – hivatala, s nem több tucatnyi más, különböző minisztériumok alá tartozó szervezet legyen. Ezzel az egyes tárcák alárendeltségébe tartozó dekoncentrált szervek sorának önállósága szűnt meg.
 
 A közigazgatás-korszerűsítés folyamata azonban még nem zárult le – hangsúlyozta.
 
 Vizsgálják ugyanis, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, illetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot miként lehetne a kormányhivatalokba integrálni.
 
  Lázár elmondta: ezt a vitát még nem folytatták le, de az általa elmondottak alapján könnyen elképzelhető, hogy az adóhatóság és a Klik is megszűnhet önálló intézményként működni.
 
  A közszolgálati életpályamodell kapcsán Lázár elmondta, hogy az első körben a kormánytisztviselőkre terjedne ki, de maga szeretné, ha az önkormányzati köztisztviselők is bekerülnének a rendszerbe. Jövőre 25 milliárdot irányoztak elő erre a célra, de véleménye szerint ezt a pénzt nem a minisztériumok és a központi kormányhivatalok vezetőire, illetve beosztottjaira kellene költeni, mert például egy pedagógus-rendőr házaspár a segélyezési küszöb határán él. Aki pedig nyolcvan-százezer forintért dolgozik – fogalmazott –, annak ötvenszázalékos fizetésemelés járna. A miniszter álláspontja: nem elsősorban a tárcáknál foglalkoztatottak bérét kellene növelni, hanem inkább azokét, akik például érdemi ügyintézőként az önkormányzatoknál nyolcvan-százezer forint nettót keresnek.
 
  Az ő esetükben Lázár ötvenszázalékos fizetésemelést sem tart kizártnak. Ezzel kapcsolatban megfogalmazta, hogy egy tisztviselőnek a helyi középosztályhoz kell tartoznia.
 
 Pálné Kovács Ilona akadémikus egészen másként vélekedik. Szerinte az elmúlt 25 év – amint az előadásából kiderült – az önkormányzatok elszalasztott lehetőségeiről szólt. Nem vitatta, hogy a centralizáció nem csodaszer, de azok az államok, amelyek más utat követtek, szerinte jobban teljesítettek. Ezt igazolják különféle felmérések is, amelyek azt mutatják, hogy Magyarország a gazdasági fejlődést tekintve is az utolsó harmadba került. Vagyis: a decentralizált államok, amelyek – velünk szemben – a helyhatóságoknak nagyobb szerepet szánnak, jobban teljesítenek.
 
  Ennek oka Pálné szerint az, hogy a decentralizáció átláthatóbb működést eredményez, s a kormányzás az emberekhez közelebb kerül. Ez transzparensebb működést eredményez – mondta –, s nagyobb beleszólási lehetőséget biztosít az embereknek. Ennek mérésére is kidolgoztak egy indexet – tette hozzá –, amely szerint Magyarország a vizsgált 196 régió között Bulgáriával és Törökországgal áll egy szinten.

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Lázár ötvenszázalékos fizetésemelést ígér.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector