Startlaphoz Csatlakozz!

A munkaadók adókedvezményt kapnak a mezőgazdasági foglalkoztatottak után

Több fontos jogszabály is változik július elsején

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 01. szerda, 09:48

Több jogszabálymódosítás is életbe lép ma. Július elsejétől például használt lakás vásárlására is jár a korábban szocpolnak nevezett vissza nem térítendő állami támogatás, indul a mosógépcsere-program, a munkahelyvédelmi akcióterv kiterjesztésének köszönhetően a munkaadók adókedvezményt kapnak a mezőgazdasági foglalkoztatottak után és a magyar autósok adatai kiadhatók lesznek a külföldi szabálysértési hatóságnak.

    A lakásépítési, illetve -vásárlási kedvezmény néven futó, vissza nem térítendő állami támogatás átalakul: a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) meglévő használt lakás bővítésére, valamit használt lakás vásárlására is felhasználható a továbbiakban.

    A kormány március végén módosította így a lakásépítési támogatásról szóló rendeletét, amely júliustól hatályos.

    A rendelet a támogatás nagyságát az építési költséghez, a vételárhoz, valamint a lakás energetikai besorolásához köti, és ezt finomítja tovább a családban lévő gyermekek számával, valamint a lakás nagyságával.    

    Az épített, illetve vásárolt új lakásnál a nettó - áfa és telekár nélküli - vételár nem lehet több négyzetméterenként 300 ezer forintnál, ha pedig alacsony energiafogyasztású a lakás, akkor 350 ezer forint a limit.

    Használt lakás vásárlásakor a vételár maximuma szintén csak 350 ezer forint lehet négyzetméterenként, de a lakásnak legalább komfortosnak kell lennie. Bővítésnél is a fajlagos költség 350 ezer forint lehet legfeljebb négyzetméterenként, és itt is feltétel, hogy a bővítéssel legalább komfortossá váljon a lakás.

    Fontos kritérium a lakás energetikai jellemzője is: a lakás energetikai besorolása nem lehet rosszabb „B”-osztályúnál.

    Szerdán indul a mosógépcsere-program, amelyet az Otthon melege program keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hirdetett meg. Július elsejétől elsőként a nyugat-dunántúli régióban - Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyékben - lehet pályázni.
    A pályázat beadása régiónként időben eltolva történik, a sorban utolsó a közép-dunántúli régió - Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megyékkel -, ahol július 15-től lehet majd a pályázatokat beadni.

    A NFM honlapján megjelent pályázati útmutató szerint csak magánszemélyek számíthatnak támogatásra, amelynek a teljes összege 500 millió forint. A tárca a népességszám alapján régiókra osztotta fel a támogatást, amelyből legtöbb - 147 millió 350 ezer forint - a központi régióra, azaz Pest megyére és a fővárosra jutott.

    A munkavédelmi akcióterv kiterjesztéseként a mezőgazdaságban foglalkoztatott 25-55 év közötti munkavállalók után is jár az adókedvezmény a munkaadóknak július elsejétől.

    A növénytermesztésben, állattenyésztésben dolgozók, valamint a vegyes profilú gazdálkodók mellett a mezőgazdasági gépjavítók, -karbantartók, továbbá a mezőgazdasági-, erdőgazdasági- és növényvédő gépek kezelőit foglalkoztatók vehetik igénybe a kedvezményt, amely legfeljebb a 100 ezer forintos bruttó bér 14,5 százaléka.

    Szintén július elsején lép hatályba a szabálysértési törvénynek az a módosítása, amely szerint a magyar gépjárművel külföldön elkövetett szabálysértés esetén - az ottani hatóság megkeresésére - meg kell adni a magyar üzembentartó adatait.

    A külföldi szabálysértési hatóság - a gépjármű rendszámának és gyártmányának megküldésével - annak a személynek a járműnyilvántartásban rögzített adatait kérheti, aki a cselekmény elkövetésekor a gépjármű üzembentartója volt. A kérelmet a magyar legfőbb ügyésznek kell küldeni, aki továbbítja azt a központi közúti közlekedési nyilvántartó szervnek.

    Ez utóbbi 15 napon belül megküldi a kért adatokat a legfőbb ügyésznek, aki azt a megkereső külföldi hatóságnak továbbítja.

    Egy másik változás, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter nem emeli a korábban elhatározott 1200 millió köbméterre július 1-jétől a földgáz biztonsági készletét, az így marad a jelenlegi 915 millió köbméteres szinten.

    A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztályának tájékoztatása szerint a biztonsági készlet azért marad a korábbi szinten, mivel annak megemelését a fogyasztás nem indokolja. Az MTI kérdésre adott válasz szerint a gazdasági válság hatására a magyarországi belföldi földgázfogyasztás jelentősen - mintegy kétharmadára - esett vissza, ez pedig indokolttá tette a biztonsági készletszint csökkentését.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több fontos jogszabály is változik július elsején.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector