Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

A szabadság megszakítása

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 01. szerda, 13:00

Közeleg a nyár, és a munkavállalók többsége szeretné ekkor kivenni a Munka Törvénykönyvének főszabálya szerint egybefüggően járó, legalább 14 nap szabadságát. Sokan a munkáltatóval már jó előre egyeztetett időpontra drága külföldi nyaralást szerveznek, de legalábbis mindenképpen úgy tervezik ezt a 14 napot, hogy céges mobiltelefonjukat, laptopjukat, főnökük utasításait elfelejthetik erre az időre. Alappal tesznek így a munkavállalók, hiszen akármilyen kulcsfontosságú pozíciót is töltenek be, a munkáltató köteles a munkát úgy megszervezni, hogy a munkahelyen ez idő alatt se álljon meg az élet, és a munka távollétükben, a szabadság alatti folyamatos kapcsolattartás nélkül is gördülékenyen folyjon – írja a munkajog.hu.

  Előfordulhatnak azonban olyan kivételes és rendkívüli esetek, amikor a Munka Törvénykönyve feljogosítja a munkáltatót arra, hogy a szabadságát töltő munkavállalót akár Sri Lankáról is hazahívja és munkavégzésre utasítsa, vagy az előre megszervezett és befizetett út megkezdése előtti napon a szabadság kiadásának időpontját módosítsa, és a nyaralást meghiúsítsa. A Munka Törvénykönyve azonban csak kivételesen fontos gazdasági érdek, vagy a működést közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén jogosítja fel a munkáltatót arra, hogy a szabadság kiadásának már korábban közölt időpontját módosítsa, illetve a munkavállaló már megkezdett szabadságát megszakítsa. Ha például a szabadság megkezdése előtti nap a munkáltató egy váratlan, nagy volumenű megbízást kap, amelyet a következő naptól egyébként szabadságát töltő munkavállaló munkaereje nélkül nem tudna határidőre teljesíteni, a munkáltató jogszerűen módosíthatja a közölt szabadság időpontját.
 
  A szabadság megszakítása, és a munkavállaló munkába rendelése során is figyelemmel kell lenni azonban a méltányos mérlegelés általános magatartási követelményére, miszerint a munkáltató a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni, és a teljesítés módjának egyoldalú meghatározása során nem okozhat a munkavállalónak aránytalan sérelmet. Azaz a szabadság megszakítása nem okozhat a munkavállalónak nagyobb sérelmet, mint amekkorát a munkáltató szenvedne el akkor, ha nem szakítja meg a munkavállaló szabadságát.
 
  Segítségül hívhatjuk a bírói gyakorlatot is a szabadság megszakításának, közölt időpontja módosításának vizsgálatakor. Egy konkrét esetben a munkavállaló több hónappal előre jelezte szabadság iránti igényét, hogy családjával nyaralni mehessen. A munkáltató ezt engedélyezte, viszont a szabadság megkezdése előtt néhány nappal tájékoztatta a munkavállalót az engedély visszavonásáról. A munkavállaló azonban elment szabadságra, ami miatt a munkáltató munkaviszonyát azonnali hatályú felmondással megszüntette. A munkavállaló a munkaviszony megszüntetésének jogellenessége miatt pert indított, amelynek az esőfokú bíróság helyt adott. A másodfokú bíróság a tényállás feltáratlansága miatt nem döntötte el ugyan a jogvitát, de az új eljárás lefolytatására számos iránymutatást adott az elsőfokú bíróságnak. Így a másodfokú bíróság szerint elsődlegesen tisztázni kell, hogy a munkavállaló a perbeli évben vett-e már igénybe szabadságot, vagy a törvény által meghatározott résszel még szabadon rendelkezhetett.
 
  Vizsgálni kell, hogy az engedély visszavonására alapot adó munkáltató által vállalt építési munka volumene, valamint a teljesítési határidő hogyan alakult, illetve vizsgálni kell, hogy a munkavállaló távollétében milyen módon történt meg helyettesítése, bármilyen hátrány érte-e a munkáltatót, illetve a munkavállaló rendelkezett-e olyan speciális képzettséggel, vagy szakismerettel, amely ezen rövid idő alatt is a munkavégzését feltétlenül szükségessé tette. A bíróság álláspontja szerint a körülmények értékelése során nem elhanyagolható az sem, hogy a munkavállaló csupán öt nap szabadság engedélyezését kérte, amellyel a munkáltató jóval (hónapokkal) előre számolhatott.
 
  A szabadság megszakítása, vagy közölt időpontjának módosítása számos hátrányos és olykor költséges következménnyel járhat a munkavállaló számára. Például egy hosszabb nyaralás esetén az utazás, a szállás lefoglalása során fizetett díjak az út lemondásával elvesznek, és általában további - bánatpénzként - fizetendő összegekkel járnak együtt. A munkáltató a szabadság-kiadás időpontjának módosításával, vagy a szabadság megszakításával kapcsolatban keletkezett költségeket és károkat természetesen köteles a munkavállalónak megtéríteni.
 
  A Munka Törvénykönyve azt is kifejezetten előírja, hogy amennyiben a szabadság megszakításra kerül és a munkáltató munkavégzésre utasítja a szabadságát töltő munkavállalót, abban az esetben a szabadság alatti tartózkodási helyről a munkahelyre és a visszautazással töltött idő a szabadságba nem számít be. Ha például a munkavállaló az USA-ból 14 órás repülőúttal jut vissza munkahelyére, szabadsága az utazási idővel nem csökken. Tehát amikor a munkavállaló megkezdi hazautazását a szabadság helyszínéről, szabadsága ezzel egyidejűleg „felfüggesztésre” kerül. A szabadság megszakítása esetén ugyancsak nem számít be a szabadság időtartamába a munkával töltött idő, amely egyébként egyúttal rendkívüli munkaidőnek fog minősülni.  

Forrás: munkajog.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A szabadság megszakítása.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector