Startlaphoz Csatlakozz!

Felmérés felmérés hátán

Bevezetik a hétévesek központi vizsgáztatását, a pedagógus-szakszervezetek tiltakoznak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 02. csütörtök, 11:20

Vajon hány éves korban elég érett egy gyerek ahhoz, hogy vizsgát tegyen? Hamarosan bevezetik a hétévesek központi vizsgáztatását is annak ellenére, hogy a pedagógus-szakszervezetek tiltakoznak – írja a nyest.hu.

  Hazánkban egyre több központi felmérést írnak az iskolások. Néhány évtizede talán csak az írásbeli érettségi feladatait adták ki központilag, de manapság az érettségik és középiskolai felvételik mellett még számos központi felmérést íratnak a tanulókkal. Ezek egyike az OKÉV mérés, de ebben a tanévben a nyolcadikosoknak külön természettudományi felmérésen, illetve az utolsó tanítási héten, közvetlenül a ballagás előtt egy központi nyelvi mérésen is részt kellett venniük. Kicsit már sok is a jóból –gondolják tapasztalataink szerint diákok, szülők, pedagógusok. De nem csak hazánkban sokallják a felméréseket: Nagy-Britanniában is kezd betelni a pohár, írja a BBC.
 
  A brit rendszer annyiban hasonlít a hazaihoz, hogy bizonyos években a gyerekeknek központi felméréseken kell részt venniük. Ám míg hazánkban ezek eredménye a közvéleményhez csak elég áttételesen, évente publikált jelentések formájában jut el, a szigetországban nyílt verseny folyik az iskolák között, amin meg is lehet bukni. Az iskola akkor „bukik meg”, ha a vizsgázó tanulóknak több mint 40%-a nem éri el a küszöbszintet. A bukás következményeként pedig menesztik az igazgatót.
 
  A rendszert nagyon sokan kritizálják Nagy-Britanniában is. Sőt, a tanárok olykor az eredmények meghamisításától sem riadnak vissza. Nagy-Britanniában kutatások bizonyítják, hogy a rengeteg felmérés csak az iskolai stressz szintjét növeli, miközben nem csökkenti a legjobb és legrosszabb körülmények közül érkező tanulók teljesítménye közötti szakadékot. Ennek ellenére az oktatáspolitikusok újabb felmérés bevezetését sürgetik. A hétévesek számára.
 
  Korábban a másodikosok is részt vettek központi felmérésen, de jó tíz éve eltörölték számukra a vizsgát. Ez ugyanis túl nagy stresszel járt. Azóta csak a tanítók íratnak dolgozatokat a gyerekekkel, ők állíthatják össze a feladatsort, és készíthetik el a javítókulcsot is. Ám most úgy tűnik, vége a gyerekbarát tesztelésnek. A jövő tanévtől várhatóan a hétévesek is vizsgáznak. Annak ellenére, hogy a tanárok szakszervezete előre jelezte, hogy a kicsik vizsgáztatásával nem ért egyet, és bojkottálni fogja a felmérést.

Forrás: nyest.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bevezetik a hétévesek központi vizsgáztatását, a pedagógus-szakszervezetek tiltakoznak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector