Startlaphoz Csatlakozz!

Torzulhat a piac

A menekültekre mutogatnak, pedig ők veszik el százezrek munkáját

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 02. csütörtök, 16:47

„Milliószám küldöm kamionokkal a dinnyém Olaszországba, tíz munkásom van, nettó százezret fizetek nekik, így jövök ki vastag nullszaldóra. Ha a konkurenseim közmunkásokkal dolgoztatnak, én csődbe megyek” – kesereg egy békési dinnyetermelő a Vasárnapi Hírekben.

  Ugyanis Pintér Sándor javaslata szerint a települések kikölcsönözhetnék munkásaikat – ezért a cégeknek/gazdáknak napi 500 forintot kellene fizetniük, hogy minden közterhet letudjanak. Azaz 10 ezer forintból letudható egy munkás, a közmunkásbért az állam állja. (Csak összehasonlításképpen: 500 forint a minimálbérre bejelentett idénymunkások órabére.)
 
 Azt pedig, hogy ki részesülhet olcsó munkaerőből, a polgármester dönti el, azaz a személyes szimpátia, politikai és gazdasági érdek juthat érvényre. Nem véletlen, hogy a fent említett dinnyetermelő aggódik, ugyanis nem fekszik jól a polginál. Magyarán torzulhat a piac: megeshet, hogy csak a csókos vagy éppen a politikai klientúrához tartozó vállalkozók maradnak talpon.
 
  A foglalkoztatáspolitikai szakemberek úgy számolnak: a rendelkezés miatt az idénymunkások legalább 20-30 százaléka elvesztheti munkáját – ez mintegy 125–190 ezer embert érint. Továbbá a mezőgazdaság „fix alkalmazottainak” mintegy 10-15 százaléka (20-25 ezer fő) kaphat felmondó levelet a cégek leépítése, bezárása miatt. Azaz egy újabb közmunkástömeg termelődik ki, amiről az államnak kell gondoskodnia, és amelynek tagjai nyomorra vannak ítélve.
 
  És mostantól a mezőgazdasági dolgozók és idénymunkások bértárgyalási pozíciója gyakorlatilag megszűnt: ha nem bólintanak rá a gazda ajánlatára, jönnek a közmunkások.

Forrás: Vasárnapi Hírek
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A menekültekre mutogatnak, pedig ők veszik el százezrek munkáját.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector