Startlaphoz Csatlakozz!

Nőhet a fogyasztás és az áfabevétel

Titkolt célja is van Orbánéknak a béremelésekkel?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 03. péntek, 08:41

Az elmúlt időszakban többször hallhattunk a közszolgálati dolgozók béremeléséről, mellyel kapcsolatban nagyon kevés szó esik arról, hogy mit is nyer ezekkel a kormány. Azon túlmenően, hogy javulhat a jövedelmi helyzet, nőhet a fogyasztás, ezáltal pedig az áfabevétel – írja az mfor.hu.

 Július elsejétől 30 százalékkal nőtt a hon- és rendvédelmi dolgozók fizetése, ami jövőre újabb 5 százalékkal emelkedik. Emellett a szakorvosok minimálbére, az egészségügyi dolgozók mozgóbére is magasabb lesz a kormány döntése értelmében, az elmúlt időszakban pedig a pedagógus-életpályamodellhez kapcsolódó bérfejlesztések zajlottak. Ezekkel kapcsolatban jellemzően olyan fogalmakat és kifejezéseket lehet hallani, mint a bérrendezés, emelkedő fizetések és javuló jövedelmi helyzet az érintettek esetében.
 
  Pedig a kormány is sokat nyer ezekkel a megnövekedett fogyasztásnak köszönhetően emelkedő költségvetési áfabevételeken túlmenően is. Csak erről sosem esik szó, pedig hazánk megítélése és a kormány gyakran hangoztatott "sikerpropagandájának" kötelező eleméről van szó: az államadósság csökkentéséről. Hogy mi köze van a közszférás béremeléseknek a GDP-arányos adósságráta csökkenéséhez, máris kifejtjük.
 
 Tavaly év végén itt az mfor.hu oldalain is ment a becsülgetés a sorra megjelenő újabb adatok tükrében, hogy vajon teljesül-e az egyik legfőbb kormányzati vállalás, a csökkenő adósságráta. A publikus adatok hiába utaltak "bukásra", a végleges adat meglepetésként mégis a ráta mérséklődéséről árulkodott.
 
  Előzetesen ugyanis tudtuk, hogy mekkora reál GDP-növekedésre lehet számítani, ismertük az év végi adósságszintet, és tudtuk, hogy a fogyasztó árak inflációja nagyon alacsony, nulla közeli lesz. Ezért minden elemző azt feltételezte, hogy a GDP-ben szereplő termékek és szolgáltatások inflációja is hasonlóan alacsony lesz, ám nem így történt. A GDP számításakor használt árindex, a deflátor azonban jóval magasabb lett, ami megnövelte a nominális GDP-t és így csökkentette a GDP-arányos adósságrátát.
 
  A fogyasztói árindex és a GDP számításakor használt árindex (deflátor) közötti meglepő mértékű eltérésnek részben módszertani magyarázata van, részben pedig a keretes részben említett béremelések statisztikai hatása az állami kiadások növelésén keresztül.
 
  Az állami kiadásokban jelenik meg ugyanis az állami szektor bérindexe, amivel alapvetően összefügg a deflátor alakulása. A korábbi években a szigorú fiskális politika az állami bérek visszafogásával járt együtt, tavaly viszont hosszú idő után érdemben pozitív volt az állami szektor árindexe a pedagógus életpálya-modell bevezetése és a vele járó nagymértékű állami bérkiáramlás miatt.
 
  Mindez tehát azt jelenti, hogy az állam a szféra béremeléseire költve növeli a kiadásait, így eredményezve magasabb bérindexet és ezáltal a vártnál magasabb deflátort. A magasabb deflátor a nagyobb nominális GDP-t eredményez, ami változatlan számláló mellett alacsonyabb adósságrátát biztosít. A kormány tehát a tervezett béremelésekkel ilyen módon még az adósság elleni harcban is plusz muníciót szerez.
 
Mi a GDP deflátor?
 
  A bruttó hazai termék folyó áras és változatlan áras szintje közötti árváltozást megragadó mutató. Termelési oldalról a deflátor az egyes ágazatok kibocsátási ára és a termelés során felmerült költségek árszintje közötti különbséget mutatja meg. Felhasználási oldalról pedig a fogyasztási és beruházási javak árváltozását, a kormányzati kiadások emelkedését (ezeket elsősorban a bérek tükrözi) és az exportár és importár változásából származtatható cserearány nyereséget vagy veszteséget mutatja - írja a Magyar nemzeti Bank a márciusi inflációs jelentésében.

Forrás: mfor.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Titkolt célja is van Orbánéknak a béremelésekkel?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector