Startlaphoz Csatlakozz!

Anyák a munkahelyen

Nem mondhatnak nemet a részmunkaidőre

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 03. péntek, 09:15

Az anyák többsége egy-másfél évet marad távol a munkától gyermekvállalás esetén. A kismamákat a munkáltatók kötelesek részmunkaidőben foglalkoztatni, ha az anya vissza akar menni dolgozni – írja az Origo.
 
  A munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek hároméves koráig - három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek ötéves koráig - köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani.
 
  Ezt a kérést a munkáltató nem utasíthatja el. A munkavállaló kérelme bármely elemében eltér a fentiektől (pl. az eredeti 8 órás munkaidőt nem 4, hanem napi 6 órára szeretné csökkenteni), az már a munkáltató beleegyezését is megkívánja.
A három vagy több gyermeket nevelők szülők esetében a kötelező részmunkaidős foglalkoztatás lehetősége a gyermek 5 éves koráig áll fenn.
 
  Minden munkáltatónak fel kell mentetnie a szoptatós kismamát gyermeke hat hónapos koráig naponta kétszer egy órára, ikrek esetén kétszer 2 órára, a kilencedik hónap végéig naponta 1 ikreknél 2 órára a munkavégzés alól.
 
  Szakemberek azt tanácsolják a kismamának, hogy terhességüket minél hamarabb jelezzék munkáltatójuknak, hiszen így a munkaadó látja a kismama együttműködési szándékát,és időben egyeztethet vele későbbi terveiről.
 
  A szülési szabadság ideje alatt tilos felmondani a kismamának, de amikor már nincs szülési szabadságon, erre már van módja a munkáltatójának.

Forrás: Origo

 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem mondhatnak nemet a részmunkaidőre.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector