Startlaphoz Csatlakozz!

Diszkrimináció?

Perelhetnének a dohányosok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 04. szombat, 11:53

Bolti eladó, telemarketinges, gyorséttermi alkalmazott – egyre másra futhatunk bele olyan álláshirdetésbe, melyben kifejezetten nemdohányzó munkatársat keresnek megüresedett pozíciókra. Lórodi László munkajogász szerint ez nem számít diszkriminációnak, noha a kikötés mára gyakorlatilag okafogyottá vált – írja a Magyar Nemzet.

  A szakember ismertetése szerint az Egyenlő Bánásmód Hatóság nem tekinti diszkriminációnak az ilyen, némileg rendhagyó hirdetést, a munkáltatók pedig azért szelektálják a jelölteket, mert szerintük a dohányosok rombolják a körülöttük dolgozók egészségét, és a rendszeres cigiszünet miatt kevesebbet is dolgoznak.
 
  „Mára azonban a szabályozások miatt mindkét érv okafogyottá vált” – közölte Lórodi. Egyrészt a munkáltatónak kötelező rendszeres szünetet adnia a dolgozóknak – ekkor pedig számára indifferens, hogy az dohányzik, vagy más módon tölti el az idejét –, másrészt ma már tilos a munkahelyen belül cigarettázni, a kijelölt dohányzóhelyen pedig elvben nem károsítják a nem dohányzók egészségét.

Kimerítheti a diszkrimináció fogalmát

  Ismert, a 2012-ben hatályba lépett, és jelenleg is érvényes szabályok szerint munkahelyen nem jelölhető ki zárt térben dohányzóhely, vagyis a munkahelyeken még most is lehet dohányozni, amennyiben a dohányzásra kijelölt hely nem zárt térben van. Emlékezhetünk rá, hogy ugyanez a jogszabály tiltotta be a dohányzást a zárt vendéglátóipari egységekben, vagy éppen a vasúton.
 
  „Megmagyarázni meg tudom, csak nem értem” – kommentálta a nemdohányozókat kereső hirdetések jelenségét a jogász, aki szerint az egész helyzet egy próbapert is megérne. Személy szerint – a gyakorlat ellenére – úgy gondolja, hogy a dohányosok kizárása bizonyos álláshirdetéseknél kimeríti a diszkrimináció fogalmát.

A személyzetis sem érti

  „A kérdéses esetben a munkáltató valószínűleg attól tart, hogy nem fogja tudni kontrollálni a dohányos alkalmazott munkaközi szüneteit” – mondta felvetésünkre Sipos Sándor HR tanácsadó, tréner, munka- és szervezetpszichológus, a shapeHR tulajdonosa. Sipos szerint ha a dohányos munkavállaló a megengedettnél több szünetet tart, ez ugyanúgy szankcionálható, mint bármely más munkatárs esetében (már amennyiben a munkahelyen a munkaidőt, és nem a munkateljesítményt helyezik előtérbe). Úgy vélekedett, előre ítélkezni a munkatárs várható viselkedéséről pusztán a dohányzási szokása alapján azonban meglehetősen furcsa gondolat.

 A HR-szakember szerint – ebből a logikából kiindulva – a cégek akár olyan jelölteket is kereshetnének, akiknek nincsenek rokonaik vagy barátaik, mondván úgyis naphosszat velük beszélne telefonon – a vezető ráhatása nagyjából ugyanannyi lehetne ebben az esetben is.

  Felmerül a kérdés, hogy a jelentkezők megpróbálják-e kijátszani a felvételiztetőt? Erre azonban kézenfekvő válasz, hogy a legtöbb munkahelyen először próbaidőre veszik fel az alkalmazottakat, előbb-utóbb pedig mindenképpen kiderül, hogy az alkalmazott dohányzik–e, így komoly bizalomvesztést kockáztat a felek között a titkolózó.
 
  Sipos Sándor ugyanakkor azt feltételezi, hogy az ilyen álláshirdetéseket leginkább azok a cégek adják fel, akik egy bőséges kínálattal rendelkező munkaerőpiacról könnyedén találnak maguknak munkatársakat. Az olyan vállalatoknak azonban, amelyek speciális szakképzettséggel és tapasztalttal rendelkező kollégákat keresnek, és szembesülnek a munkaerőpiac szűkösségével, a szabályozástól függetlenül nem lenne racionális döntés dohányzási szokásaik alapján szűrni a jelentkezőket. Ezáltal ugyanis a már így is nehezen megszerezhető képzett és tehetséges munkatársakról maradhatnak le pusztán azért, mert azok szívesebben választanak olyan munkahelyet, amely elfogadóbb a dohányzási szokásaikkal szemben. Ez pedig könnyen versenyhátrányt jelenthetne a dohányzókat kiszűrő munkáltatók számára.

Forrás: mno.hu
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Perelhetnének a dohányosok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector