Startlaphoz Csatlakozz!

Sokan még a cégautóról is lemondanának érte

Nincs igazán lehetőség az irodán kívüli munkavégzésre

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 07. kedd, 09:06

Bár szeretne rugalmasan dolgozni, az alkalmazottak többségének nincs módja az irodán kívüli munkavégzésre - derült ki a Telenor Magyarország online felméréséből. Egyed Gábor, a társaság kommunikációs munkatársa azt mondta: a válaszadók 70 százaléka úgy véli, nem is tudna otthonról dolgozni a munka jellege miatt, ezzel szemben sokan vannak, akik akár a cégautóról is lemondanának, ha otthonról dolgozhatnának – olvasható az inforadio.hu oldalán.
 
  A magyar szellemi munkavállalók legnagyobb része (39,4%) sosem szokott a munkahelyén kívül dolgozni, pedig ha tehetné, többségük (54%) szívesen végezné a munkáját az otthonából vagy más, irodán kívüli helyszínről, rugalmas beosztásban. A Telenor a rugalmas munkavégzést népszerűsítő Dolgozz Otthonról Nap kezdeményezése kapcsán, 2300 fő részvételével végzett online kutatás eredményeiről számolt be.

  A dolgozók legnagyobb hányada (44,2%) fizetett szabadnapjait áldozza fel azokra az esetekre, amikor személyes elfoglaltsága miatt nem tud bemenni a munkahelyére. Második legnépszerűbb gyakorlat (24%), amikor a munkavállaló otthonról dolgozik, vagy átcsoportosítja aznapi munkaidejét - tehát vagy hamarabb kezd, vagy tovább marad az irodában. Harmadik legelterjedtebb módszer (23,7%), hogy a váratlan teendők miatt a dolgozók nem vesznek ki szabadnapot, de utólagos túlórázással behozzák lemaradásukat.

  Fizetés nélküli szabadságot csupán a válaszadók 6,1%-a szokott kivenni ilyen esetben, 5%-uk pedig saját bevallása szerint betegszabadságért folyamodik megoldásképpen.

  Pedig az Egyesült Királyságban már 2014-ben törvénybe iktatták, hogy minden munkavállalónak joga van a rugalmas munkavégzéshez, annak lehetőségét a munkáltatók nem tagadhatják meg. Szakértők becslései szerint a rugalmas munkarendnek köszönhetően javul üzleti hatékonyság és a munkavállalói elégedettség is, ami tíz év alatt 475 millió font értékű hasznot jelent az ország gazdaságának.

  A rugalmas munkavégzés lehetősége a magyar munkavállalók érdeklődését is felkeltette, csupán 7,8 százalékuk számára volt ismeretlen ez a lehetőség. A dolgozók legnagyobb része (40,9%) számára a rugalmas munkavégzés már egy új munkahely kiválasztásánál is kiemelt szempont, és még egy esetleges előléptetésnél (33,1%) vagy egy céges autó használatánál (28,3%) is hatásosabb ösztönző eszköz. A hazai munkavállalók döntő többsége (67,1%) akár még egy 5 százalékos béremeléssel szemben is a rugalmas munkavégzést választaná munkahelyén.

  Azok a szerencsés munkavállalók, akiknek van lehetősége időnként otthonról dolgozni, többségében (21,4%) kéthetente vagy ritkábban élnek a lehetőséggel. Hetente akár több napon 15,1% végzi dolgát az irodán kívül, hetente egyszer pedig 7,5 % választ alternatív helyszínt feladatainak elvégzéséhez.

  Mi az, ami nélkülözhetetlen a rugalmas, esetenként otthonról történő munkavégzéshez? A legtöbb munkavállaló (88,2%) szerint az internetkapcsolat és egy laptop (78%), illetve megfelelő adatbiztonságot biztosító szoftverek (65,3%), a hívásra alkalmas hagyományos vagy mobiltelefon (62,3%), az okostelefon (58,8%), valamint a mobilinternet (57,8%). Ezzel szemben az olyan hagyományos irodai eszközöket, mint a telefax (6,6%) vagy a fénymásoló (19%) már csak nagyon kevesen igénylik munkájukhoz.

  Miért nem dolgoznak otthonról a magyarok? Legtöbbjük (70,3%) úgy véli, munkájának jellege nem teszi lehetővé. A válaszadók 14,1%-a esetében erről nincs szó, a munkahely mégsem támogatja ezt a lehetőséget. Meglepő, hogy az alkalmazottak egy része (7,8%) sosem gondolt lehetőségként az irodán kívüli munkavégzésre. Csupán a munkavállalók elhanyagolható része nyilatkozott úgy, hogy bár lenne lehetősége rá, mégsem vonzza az otthoni munkavégzés (1,7%), vagy már kipróbálta azt, de nem tetszett neki (1,2%).
 
Forrás: inforadio.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nincs igazán lehetőség az irodán kívüli munkavégzésre.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector