Startlaphoz Csatlakozz!

Mintegy 10 ezer pedagógust érinthet

Minibölcsődére és tanári pótlékra is lehet számítani

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 07. kedd, 10:44

Az esélyteremtés jegyében 325 milliárd forintból fejlesztené többek között az oktatási, szociális közszolgáltatásokat a következő években az Emmi. A felső tagozatosok képzésére központokat hoznának létre, a nehéz körülmények között tanító pedagógusok még több pluszjuttatást kapnának, a 3 év alatti gyerekeknek minibölcsődéket nyitnának, a felsőoktatásban pedig területi alapon eltérő önköltségek jöhetnek.

  Az oktatást, az egészségügyet, a szociális ágazatot és a kulturális szolgáltatásokat is érinti az a 325,7 milliárd forintos forrásigényű intézkedéscsomag, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a területi elmaradottságok enyhítésére, a járások közti fejlettségbeli különbségek kiegyenlítésére állított össze - olvasható az Mno.hu-n.
 
 A VS.hu által közölt, még egyeztetés alatt álló előterjesztés legfőbb célkitűzése, hogy a közszolgáltatásokhoz az ország minden pontján ugyanúgy hozzá lehessen férni. A tervezett fejlesztéseket európai uniós forrásokból, operatív programokon keresztül finanszírozná a szaktárca, de mint írták, a későbbi működési költségeket már tudná biztosítani a nemzeti költségvetés.
 
 A 2018-ig tervezett átalakítás részét képezné az iskolarendszer racionalizálása, melynek keretében a 7–8. osztályos tanulók képzésére központokat hozna létre az Emmi. Ezek nem új intézmények lennének, hanem a jelenleg is működő intézményi bázison jönnének létre azzal a céllal, hogy egy helyszínen elérhetők legyenek a legfontosabb szolgáltatások. A központok egész napos iskolai programmal működnének, és kiemelten figyelnének a hátrányos helyzetű gyerekekre, biztosítanák például az esélyteremtéshez szükséges szakembereket (pl. fejlesztő pedagógus, iskolapszichológus, logopédus, gyógypedagógus).
 
 Ezenkívül továbbtanulási és pályaválasztási tanácsadás is lenne a központokban, amelyek a végzettség nélküli iskolaelhagyás megfékezésére jelzőrendszert működtetnének. Az előterjesztés felidézi, hogy a kisebb települések egy részén ma nincsenek meg a felső tagozatos oktatás feltételei: 3227 település közül 591 helyen csak alsó tagozat van, további 638 helyen mindössze hat évfolyam működik, 3400 gyerek pedig összevont osztályokban tanul az 5–8. évfolyamon. Hogy a központokba való bejutás ne legyen gond, az állam iskolabusz-szolgáltatást is biztosítana a környékbeli gyerekeknek.
 
  A dokumentum javasolja azt is, hogy a nehéz körülmények között végzett munkáért járó pedagóguspótlékot fejlesszék tovább, illetve terjesszék ki. A tárca szerint indokolt például, hogy járjon pluszpénz a jelentős munkanélküliséggel sújtott településeken dolgozó pedagógusoknak is, illetve ott, ahol a bejáró tanulók aránya meghaladja a 30 százalékot.
 
 Ez mintegy 10 ezer pedagógust érinthet. Pótlék járna továbbá akkor is, ha a pedagógus a heti munkaideje legalább 50 százalékában képességkibontakoztató vagy integrációs felkészítést lát el, illetve óvodai fejlesztő programban vesz részt. Az intézkedéssel összesen 13 ezer pedagógus járna jól. A szaktanári ellátottság biztosítására ösztöndíj-jellegű és mentori, képzési támogatást is kidolgoznának, amely a szakképzett munkaerő mobilitását és a kapacitáshiányos területeken való alkalmazását segítené.
 
  A koncepció emlékeztet arra, hogy számos településen problémás a 3 év alatti gyerekek napközbeni ellátása: 2011-es adatok szerint a leghátrányosabb helyzetű települések csupán 13 százalékában működött ilyen szolgáltatás. Az arány javítása érdekében bevezetnének egy új, könnyen létrehozható és működtethető intézménytípust, a minibölcsődét, ami a helyi szükségletek szerint ellátná az óvodáskort még el nem ért kicsik felügyeletét.
 
  A felsőoktatásban erőteljesebben érvényesítenék a területi szempontokat a hallgatók által fizetendő önköltség mértékének meghatározásában, és a kedvezményezett járásokból származó diákoknak felzárkóztató, kiegészítő képzéseket is biztosítanának. A tervek szerint a pedagógusképzésben is többlettámogatás járna a kedvezményezett járásokból származó tanárjelölteknek. A felsőoktatási stratégiában foglaltaknak megfelelően közösségi felsőoktatási központokat alakítanának ki ott, ahol ma nem érhető el megfelelő kapacitású egyetemi, főiskolai képzés (pl. Nógrádban, Észak-Borsodban, Beregben). Az előterjesztést várhatóan július 8-i ülésen tárgyalja a kormány.

Forrás: mno.hu - vs.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Minibölcsődére és tanári pótlékra is lehet számítani.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector