Startlaphoz Csatlakozz!

Évek óta nem kapnak új egyenruhát

Szégyellik magukat az utasok előtt rongyos ruháik miatt a vasutasok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 07. kedd, 11:11

Több száz vasutas szakadt, régi, elhasznált ruhában teljesít szolgálatot. A MÁV azt ígéri, ez év végéig mindenki megkapja az új formaruhát, a dolgozók azonban pesszimisták: ígéretekből van bőven, de ruhából évek óta nincs – tudta meg a Népszabadság.

  Kelet-magyarországi vasutasok keresték meg lapunkat azzal a problémájukkal, hogy az évek óta ígért új egyenruhájukat még nem kapták meg, és ez egyre súlyosabb gondot okoz számukra, tekintettel arra, hogy a jegyvizsgálók egy része kénytelen a régi, viseltes munkaruhában járni.
 
 A dolgozók szerint mindez rontja az állami vasútvállalat presztízsét, ők maguk pedig – egyszerűen szólva – „szégyellik magukat” az utasok előtt.
 
 Elmondták, hogy csak a formaruhából van hiány, az ígérgetésből nincs, a társaságnál újabb és újabb határidőket szabnak. A probléma országszerte több ezer embert érint, hiszen a vasútnál egyenformaruha viselésére kötelezik a forgalmi szolgálattevőket, a jegyvizsgálókat, a mozdonyvezetőket, a pénztárosokat, a térfőnököket, az ügyeletes tiszteket és a váltókezelőket.
 
  Az ellátás úgy történik, hogy a dolgozók bizonyos számú pontkeretet kapnak, ennek terhére igényelnek szükség szerint új inget, blúzt, nadrágot. Ebből következően túl sűrűn nem szabad ruhadarabot kérni, mert hamar elfogyhat a pont, ám a vasutasok szerint most éppen fordított a helyzet: hiába vannak ruhacserére feljogosító pontjaik, ruha nincs. Megkeresésünkre Suszter Csaba, a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) debreceni képviseletének vezetője megerősítette a problémát, mint fogalmazott: „a hír igaz, de ezen nem kell meglepődni”.
 
Hozzátette:
 
 „2015-öt írunk, tehát szinte természetesen nagyon kevés dolog megy zökkenőmentesen a MÁV-csoportnál”.
 
 Elmondása szerint évek óta nem tudják megoldani a tervezhető ruhaellátást, és rendszeresen előfordul, hogy nem adják ki a dolgozókat megillető munka- és egyenruhákat. Kérdésünkre, hogy milyen lépéseket tettek a kérdés megoldására, Suszter azt válaszolta: a VSZ időről időre szóvá teszi ezt, leveleket ír, tárgyalásokat kezdeményez, de kevés eredménynyel jár.
 
  Bárány Balázs Péter, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) érdekvédelmi alelnöke megkeresésünkre azt mondta: a ruhaellátás ügyében két éve már elindult egy biztató folyamat, de a vasutas társadalom számára ez a kérdés évek óta neuralgikus pont, ráadásul szinte minden területtel gondok adódtak a közbeszerzésektől kezdve a raktározáson át a minőségig. Mint mondta, jó páran vannak olyan kalauzok és forgalmi szolgálattevők, akik évek óta nem tudják pótolni elhasználódott ruhadarabjaikat, ezért sajnos nem volna túlzás „rongyos gárdának” nevezni őket.
 
  A MÁV Zrt. kommunikációs igazgatóságának tájékoztatása szerint év végéig mindenki megkapja az új ruháját, a társaság ugyanis a jelenleg használt, és több mint tíz éve bevezetett ruhakollekciót új, korszerű egyenformaruhákra cseréli.
 
  A korszerűségre példa, hogy a mozdonyvezetők formaruhája a jövőben farmerdzseki, farmernadrág, nyáron farmertérdnadrág lesz.
 
  A cég a vasutasok által kifogásolt ruházatról azt mondta: a most használatban lévő ruhák kopottsága „egyénfüggő”, és nagymértékben függ a mosási szokásoktól.
 
  A kommunikációs igazgatóság közölte: a társaság lehetővé tette, hogy száz dolgozó idén tavasszal két hónapon át tesztelhesse az új kollekció minden darabját, a „próbahordás” végén összegyűjtötték a tapasztalatokat, amelyek alapján módosításokat hajtottak végre. Az új egyenformaruhákat már bemutatták, a közbeszerzési eljárások zajlanak, az első beszállítás ősz elejére várható. Az első beszállítás alkalmával három-négy ezer dolgozó kap új zakót, blézert, nadrágot, kendőt, nyakkendőt és tányérsapkát, míg a további termékek, például a kabátok ellátása folyamatos lesz.
 
  Az ügy egyik érdekessége, hogy azok a vasúti dolgozók, akik elhasználódott, szakadt, régi ruhájukban nem szeretnének az utasközönség szeme elé kerülni, a törvény szerint megtehetnék, hogy addig nem veszik fel a munkát, míg a probléma nem rendeződik. Ezzel kapcsolatban a már idézett Bárány Balázs Péter közölte: ha a munkavállalókat formaruha viselésére kötelezik, akkor a munkaadó köteles ellátni őket ruhával. Hangsúlyozta: a munkavállaló nem köteles saját ruhában munkát végezni, ha mégis így tesz, akkor viszont kérhet ruhahasználati díjat.
Mint fogalmazott, egy jegyvizsgáló törvényesen megtehetné, hogy addig nem veszi fel a munkát, míg az elhasználódott ruháját a társaság nem pótolja, vagy a cég nem fizet neki a saját ruhájáért használati díjat, igaz, az érdekvédelmi alelnök elismerte: még nem hallott olyan vasutasról, aki ezt meg merte volna tenni.

Forrás: Népszabadság

 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szégyellik magukat az utasok előtt rongyos ruháik miatt a vasutasok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector