Startlaphoz Csatlakozz!

Többeknek fel kell majd hagyniuk munkájukkal

Megélhetésüket féltik a pécsi taxisok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 15. szerda, 16:10

Felháborodtak, megélhetésüket féltik a pécsi taxisok, mert szerintük a hamarosan életbe lépő, a korábbi rendszernél szigorúbb új előírások miatt többeknek fel kell majd hagyniuk a taxizással – tudta meg a bama.hu.

  Nem idézném szó szerint azt, amit taxisoktól hallottam, amikor azt kérdeztem, mit szólnak az új szabályokhoz. Az egyik legfontosabb rendelkezés az, hogy legfeljebb tízéves autóval végezhetik majd a szolgáltatást, és a taxiknak emellett rendelkezniük kell légkondicionálóval, illetve egyebek mellett utasoldali légzsákkal is. Főleg az életkori kikötéssel volt bajuk.
 
  A Magyar Közlönyben a napokban megjelent, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett új rendelkezést amiatt is támadták, mert szerintük egy szűk érdekkört szolgálnak az újítások, a budapesti taxisoknak lehet, hogy jó volt a már bevezetett változás, ők azonban egészen más, vidéki kollégáiknál sokkal jobb helyzetben vannak az ottani gazdasági körülmények, szokások, fizetések, a turisták és külföldi diákok száma miatt. Ott egy-egy fuvar a távolságok miatt 2-3 ezer forint alatt nincs is, itt 1000–1500 forint közt mozog a többség, de egyre kevesebb van belőle.
 
 A vidékieket meg sem kérdezték a változásokról, ám azt is hallották, hogy a Budapesten már bevezetett, a mostani országosnál szigorúbb szabályozások miatt azért a fővárosi taxisok sem voltak mindannyian boldogok. Szerintük akár tizenöt éves autóval is lehet taxizni, ha jó állapotban van, s a hatóság kiadta rá az engedélyt, amit évente kell újítani, és jóval drágábban műszakiztatnak, mint a magánszemélyeknél.
 
  A már taxizók 2017 végéig moratóriumot kaptak, azt követően nem lehet már tíz évnél idősebb autóval taxizni. Többen mondták, hogy azt követően feladják, de ez volt a cél is szerintük.
 
Nagyon kellenek a külföldi diákok
 
 A pécsi taxisok arra is panaszkodtak, hogy a városban ma mintegy háromszázan vannak, de a megyeszékhely már nincs 150 ezres, vagyis a régi taxis egyezrelékes arány alapján nagyjából százötvenen élnének meg tisztességesen a szolgáltatásból. Ilyenkor, szünidőben ráadásul amúgy is rosszabb a kedvük, mert a fuvarok felét a külföldi egyetemisták adják, akik többsége már nincs itt.
 
  Attól is fáj a fejük, hogy valamikor (vélhetően már januártól) bevezetik az online taxiórák rendszerét, ami újabb terhet ró rájuk – egyébként is úgy vélekedtek, hogy a változtatás igazából „adóztatás” volt.
 
Sokan kényszerből kezdtek fuvarozni
 
  Pécsett mintegy háromszáz engedélyt adtak ki, kétszáznyolcvanan aktívak körülbelül. Korábban, a rendszerváltás előtt százkilencven engedély volt, ellenben akkor mintegy száznyolcvanezren laktak a városban, sok ezer bányász volt, jóval több turista, a taxisok szépen megéltek, nem is csoda, hogy munkaidő után pedagógusok, ügyvédek, akár orvosok is taxiztak – a másik ilyen jellemző terület egyébként a biztosítós szakma volt.
 
  A mai mezőny egy kicsit más, nem kevesen amiatt váltottak kényszertaxizásra, kényszervállalkozóként, mert nem volt más munkalehetőség.
 
Kevesebben
 
  Kovács József, a Pannon Volán Taxi ügyvezetője azt mondta, alapvetően nincs baja azzal, hogy hozzányúltak a rendszerhez, hiszen ez régóta szükséges lett volna, épp a már dolgozó taxisok érdekében. Minden egyes előírással azonban ő sem ért egyet, az autó életkorának limitálásával például biztosan nem, hasonló okokból, mint az összes taxis, akivel beszéltünk. Vidéken egyre nehezebb ugyanis a taxizásból megélni, de – éppen egy pécsi kereset miatt – az Alkotmánybíróság nem engedélyezte a taxis vállalkozók számának a korlátozását. (Egy pécsi taxis reklamálta meg a drosztengedélyek korlátozását, akinek hozzátartozója emiatt nem tudta kiváltani az engedélyt.) Szerinte az a kimondott-kimondatlan cél részben teljesülni fog, hogy ha nem ment direkt eszközökkel a taxisok számának a csökkentése, most megtörténhet, mert nehezebb lesz a piacra bekerülni, és ott talpon maradni.

Forrás: bama.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megélhetésüket féltik a pécsi taxisok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector