Startlaphoz Csatlakozz!

Rendkívüli munkaidőnek számít

Így szervezhető meg a nyári ügyelet

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 11. kedd, 16:50

 A nyár sok munkáltatónál a szabadságolások ideje, amikor jóval kevesebb az ellátandó feladat. Általában azonban valakinek akkor is helyt kell állnia az irodában, ha mindenki más a vízparton napozik. A munkajog.hu oldalán áttekintették, hogyan szervezhető meg a munkaidő az uborkaszezon alatt.

  A klasszikus, munkajogi értelemben vett ügyelet azt jelenti, hogy a munkavállaló a munkaidején kívül áll a munkáltató rendelkezésére, a munkáltató által meghatározott helyen. Például, a termelés műszaki felügyeletéért felelős mérnök ugyan nincs beosztva munkavégzésre, de az üzem területén kell tartózkodnia, és ha bármi technikai probléma adódik, annak megoldásában rögtön segítenie kell. Amikor viszont nincs szükség a szolgálataira, bármivel töltheti az idejét (olvashat, alhat, tévézhet stb.), de a kijelölt helyet nem hagyhatja el. Erre sor kerülhet akkor, amikor a szabadságolások miatt nincs minden műszakra megfelelő felügyelő, ezért a nappali műszak mérnöke délutánra és éjszakára is az üzemben marad, ügyeletben.

  Fontos azonban, hogy az ügyelet teljes időtartama – a munkavégzéssel nem töltött része is! – rendkívüli munkaidőnek számít. Így például a heti munkavégzés maximumába (főszabály szerint 48 óra) az ügyelet teljes egészében beszámít.
 
  Az ügyelet rokon intézménye a készenlét, amikor a munkavállaló szintén a munkaidőn kívül, de az általa megválasztott helyen áll a munkáltató rendelkezésére. Például, az előbbi mérnökünk a hétvégét a vízparti házában is töltheti, ám a munkáltató hívására nyomban indulnia kell elvégezni a szükséges feladatot. Ezért a készenlét alatt a munkavégzés helyére tekintettel elérhető helyen kell tartózkodni (pl. külföldi nyaralóhelyek itt nem jöhetnek szóba), és a munkavállaló a készenlét alatt köteles megőrizni munkára képes állapotát.

  Ez a fő különbség a között, hogy a munkavállalót készenlétről hívják be, vagy csak – készenlét elrendelése nélkül – pihenőidejéről, esetleg szabadságáról rendelik be dolgozni túlórában. Utóbbi esetekben ugyanis a munkavállaló jogszerűen nyilatkozhat arról, hogy nincs munkára képes állapotban és így nem tud teljesíteni (pl. mert alkoholos befolyásoltság alatt áll, kifáradt, nagyon messze tartózkodik stb.). Ezért a munkavállalóval szemben szankció nem alkalmazható. A készenlét alatti időben viszont „ugrásra készen” kell állnia. Éppen ezt honorálja a törvény azon szabálya, miszerint a készenlét idejére – munkavégzés nélkül is – a munkavállalót az alapbére 20%-a illeti meg. Ez a mérték ügyelet esetén 40%.
 
  A készenlét akkor lehet jobb választás az ügyelethez képest, ha kisebb az esélye annak, hogy ellátandó feladat merül fel, hiszen kevesebb díjazás jár rá, csak a ténylegesen munkával töltött idő minősül rendkívüli munkaidőnek, és a maga választotta helyen a munkavállaló is jobban tud pihenni. Különösen praktikus az ügyelettel szemben a készenlétet választani, ha a munkavállaló közelről „riasztható”.
 
   Sok esetben a „nyári ügyelet” egyszerűen azt jelenti, hogy az azonos munkakörben dolgozó munkavállalók nagyobb része szabadságon van, és csak egy-két kolléga van bent a munkahelyen, amikor a fű sem nő.Ez a munkaidő szervezés szempontjából semmi specialitást nem jelent. A távollévők fizetett szabadságukat töltik, a kevésbé szerencsések pedig beosztás szerinti munkaidejükben dolgoznak. Más kérdés, hogy intenzívebb munkavégzést kívánhat meg, ha egy-két ember látja el öt-hat fő feladatát, akkor is, ha a munka mennyisége nyáron kevesebb. Mindaddig, amíg ezek a feladatok elláthatóak a rendes munkaidőben és a szerződés szerinti munkakör keretei között, önmagában a nagyobb munkatempó nem jogosít semmilyen plusz kompenzációra. Jó szervezés esetén igazságos rotáció valósul meg a kollektíva soraiban, azaz mindenkinek kijut a szabadságból és a munka frontján való helytállásból is. Ha mégsem férne bele a rendes munkaórák kereteibe a többiek helyettesítése, a többlet órákat rendkívüli munkavégzésként kell elszámolni.
 
  Persze sokszor a nyári időszakban valóban pangás van, és a munkahelyen „ügyelő” kollégának szinte semmi dolga nem akad. Mivel a munkavállaló ilyenkor a beosztás szerinti munkaidejében áll rendelkezésre, ezt állásidőként kell elszámolni, azaz a tétlenül töltött órákra is jár az alapbére (és bérpótlékai). Ha pedig valóban ennyire csekély a feladatok mennyisége, akkor a munkáltatónak érdemes megfontolnia, hogy a nyári időszakot a fenti, klasszikus ügyelettel oldja meg, a be nem osztott órákat pedig – munkaidőkerettel – átcsoportosítja az intenzívebb őszi időszakra.

Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Így szervezhető meg a nyári ügyelet.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector