Startlaphoz Csatlakozz!

Borsik János:

Az egykulcsos személyi jövedelemadó igazságtalan és aránytalan

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. április 12. csütörtök, 17:30

A progresszív adózás visszaállítását tartja szükségesnek Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetség (ASZSZ) elnöke. A szakszervezeti vezető csütörtökön Kecskeméten sajtótájékoztatón hangoztatta: az egykulcsos személyi jövedelemadó igazságtalan és aránytalan,  szerinte nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

    Borsik János hangsúlyozta: azért igazságtalan az egykulcsos SZJA, mert megbontja a társadalmi szolidaritás alapelvét, és azért aránytalan, mert egy lineáris adóterhelés soha nem lehet arányos.

    Ellenpéldaként hozta fel Luxemburgot, ahol 17 adókulcs van, és fokozottabban terhelik a nagyobb keresetűeket.

    Véleménye szerint a munkavállalók bizonytalan helyzetbe kerültek  2012-ben a kapkodó adópolitika és a kiszámíthatatlan jövő miatt, és az adóváltozások sem lendítették fel a gazdaságot, hanem hátráltatták a beruházásokat és a versenyszféra foglalkoztatásának növekedését.

    Utalt a munkanélküliség alakulására, amelynek mértéke az előző évhez viszonyítva 0,1 százalékkal nőtt és így elérte a 11,6 százalékot.

    A 16 százalékos SZJA bevezetése miatt a 216 ezer forint alatt keresők „különösen rosszul járnak", és az 540 milliárd forintos bevétel-kiesést is pótolni kell a szakszervezeti vezető szerint.

    Szerinte a kormány csak azért ragaszkodik a 16 százalékos SZJA-hoz, hogy ne érje presztízsveszteség.

    „Arra számítottak, hogy nőni fog a belső fogyasztás, de az nem nőtt, sőt most vissza fog esni" - mutatott rá Borsik János.

    Nem teljesült várakozásnak nevezte a kormány részéről a munkahelyek számának növekedését is.

    A 93 ezer forintra emelt bruttó minimálbérrel csak a munkáltatók adóterhe nőtt - fűzte hozzá.

    Borsik János hangsúlyozta: 2012-ben 5-6 százalékos reálkereset-csökkenésre számítanak.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az egykulcsos személyi jövedelemadó igazságtalan és aránytalan.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector