Startlaphoz Csatlakozz!

Elkeseredettség

Az öngyilkosságok megugrásához vezetett a görög és az olasz válság

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 04. szerda, 18:07

Athén főterén lett öngyilkos szerdán egy görög férfi, s ez nem egyedülálló eset a kemény megszorításoktól terhelt Európában; az elkeseredett nyugdíjas egy nappal azt követően vetett véget életének, hogy Olaszországban hasonló tragédiára került sor - közölte szerdai összeállításában a The Telegraph című brit napilap hírportálja.

    A 77 éves nyugdíjas - aki nem messze a görög parlamenttől, a Szintagma téren lőtte le magát - halála előtt állítólag azt kiáltotta, hogy „Nem hagyok adósságot a gyermekeimre". A görög főváros legismertebb tere egyébként az elmúlt hónapokban több erőszakos tüntetés helyszínéül is szolgált a szigorú megszorításokkal összefüggésben.

    Az idős férfi a reggeli csúcsforgalomban, több száz ingázó szeme láttára a metró közelében ölte meg magát.

    Görögország ötödik egymást követő recessziós éve a közszolgáltatások, a nyugdíjak és a bérek drasztikus csökkentését illetve adóemelést eredményezett, a szóban forgó intézkedéseket a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió követelte meg az égei-tengeri országtól a mentőcsomagok fejében.

    A görög férfi esete híven tükrözi az ország öngyilkossági rátájának emelkedését; tavaly Görögországban 40 százalékkal ugrott meg a tragédiák száma a The Guardian című brit napilap egyik korábbi összeállítása szerint. A görög egészségügyi minisztérium felmérése szerint 2011 első felében Görögországban történt a legtöbb öngyilkosság Európa-szerte, megszaporodtak továbbá az erre irányuló kísérletek.

    Olaszországban kedden egy 78 éves nő vetette le magát harmadik emeleti lakásának erkélyéről, vélhetően amiatt, hogy 600 euróra csökkentették a havi nyugdíját. A szintén súlyos gazdasági megszorításokkal szembenéző Olaszországban nemrég több kétségbeesett állampolgár oltotta ki életét. Vincenzo Scudiere, a legnagyobb olasz szakszervezet illetékese ezzel összefüggésben elmondta, hogy a „leggyengébb alkalmazottak teljes elkeseredettségének" tüneteiről van szó.

    A Mario Monti technokrata olasz kormányfő vezette kabinet ambiciózus csomagot próbál elfogadtatni, amely 2013-ra kiadáscsökkentést, reformokat és költségvetési egyensúlyt irányoz elő azért, hogy elkerülje a csőd szélén álló Görögország példáját. Az olasz szakszervezetek és munkavállalók tüntetéssel és munkabeszüntetéssel fenyegetőztek a nyugdíjreformot, az adóemelést és a munkaszerződések átalakítását célzó intézkedésekkel szemben.

    Az efféle, az elkeseredettségből fakadó öngyilkosságok egyébként a közelmúltban a világ több helyén tiltakozásokat provokáltak; egy elkeseredett tunéziai zöldségárus 2010 decemberében például felgyújtotta magát, s ez vezetett a térség politikai átalakulását eredményező „arab tavasz" kirobbanásához.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az öngyilkosságok megugrásához vezetett a görög és az olasz válság.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector