Startlaphoz Csatlakozz!

Andor László:

Átfogó foglalkoztatási csomagot terjeszt elő az Európai Bizottság

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 04. szerda, 10:02

Átfogó európai uniós foglalkoztatási előterjesztés-csomagot készít az Európai Bizottság a következő hetekben - jelentette be Andor László, a bizottság e témában illetékes tagja kedden Brüsszelben.

    Magyar újságírókkal folytatott sajtóbeszélgetésén a foglalkoztatásért, szociálpolitikáért és a társadalmi befogadásért felelős biztos elmondta, hogy a javaslatok középpontjában a munkahelyteremtő növekedés áll. Ennek az a fő magyarázata, hogy az unióban a tavaly kibontakozni látszó gazdasági élénkülés megtorpant, a tagországok nem számíthatnak arra, hogy a fellendülés mintegy automatikusan munkahelyeket hoz létre.

    Az előterjesztés kulcskifejezése a dinamikus munkaerőpiac, újítása pedig, hogy az eddiginél nagyobb hangsúlyt kap benne a keresleti oldal - fejtette ki a magyar biztos.

    Az április 19-én nyilvánosságra hozandó előterjesztés egyik legfontosabb eleme, hogy hogyan lehet az uniós alapokat a szaktudást, a képzést, a tartós munkahelyteremtést szolgáló hosszú távú befektetésekre fordítani. Szintén prioritás a mobilitás biztosítása, azaz annak elérése, hogy a munkavállalók uniószerte biztonságosan tudjanak állást váltani vagy állásukban mozogni, és továbbfejleszteni karrierjüket.

    Külön figyelmet fordít a 200 oldalas előterjesztés az uniós szabályozás szerepére, illetve a szociális partnerek korábbinál is jobb bekapcsolásába a kulcsfontosságú döntések meghozatalának folyamatába.

    Andor László elmondta, hogy a témával minden bizonnyal az EU-tagországok állam- és kormányfői is foglalkoznak nyár eleji találkozójukon.

    A foglalkoztatási csomagban hangsúlyosan igyekeztek figyelembe venni, hogy a munkaerőpiacon a kínálat sokszor még mindig nem találkozik a keresett készségekkel, emellett az uniós piac szétszabdalt is, számos adminisztratív, nyelvi és egyéb akadályt le kell még küzdeni, hogy egységesebbé válhasson.

    A biztos felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós végrehajtó testület az elmúlt hónapokban számos javaslattal állt elő a mintegy 24 milliós európai munkanélküliség csökkentése érdekében. Az év első hónapjaiban a csúcsvezetők is foglalkoztak a fiatalok munkanélküliségével, és hamarosan elkészül az az összegzés is, amelyet a bizottság munkacsoportjainak az ebből a szempontból legveszélyeztetettebb tagállamokban szerzett tapasztalatai alapján állítanak össze.

    Kérdésekre válaszolva Andor László beszélt arról is, hogy igyekeznek népszerűsíteni a foglalkoztatással összefüggő, olyan nemzeti programokat, amelyek egyes tagállamokban már beváltak. Ezek között említette az úgynevezett duális képzést, amely megkönnyíti az oktatás utáni gyors munkavállalást, valamint az ifjúsági garancia - többek között Ausztriában alkalmazott - rendszerét, amely szinte automatikusan kezdő állást vagy továbbképzést ajánl a pályakezdőknek.

    Szintén kérdések kapcsán a biztos kitért a brüsszeli bizottság előtti magyar ügyekre is. Méltatta, hogy a kormány jóval határidő előtt válaszolt a kötelezettségszegési eljárások keretében küldött bizottsági levelekre, és valószínűsítette, hogy a brüsszeli értékelés a mostani esetben is néhány héten belül lezajlik. Megerősítette, hogy a vitás kérdések száma fokozatosan csökken. Ami pedig a túlzott deficit miatt Magyarország ellen folyó eljárást illeti, Andor László a bizottság felé a kormány részéről legutóbb tett jelzéseket úgy értékelte, hogy ezek alapján úgy tűnik, a júniusi határidőig megszületnek a hiány leszorításához szükséges döntések.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Átfogó foglalkoztatási csomagot terjeszt elő az Európai Bizottság.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector