Startlaphoz Csatlakozz!

Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége:

A kis cégek zöme nem tud bért emelni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 30. péntek, 16:41

Mind a vendéglátásban, mind a kiskereskedelemben jelentős a minimálbéren, illetve garantált bérminimumon foglalkoztatottak aránya.

    A tagsághoz tartozó vállalkozások, illetve az érdekképviselettel valamilyen módon kapcsolatban álló vállalkozások 70 százalékának csökkent a forgalma 2011-ben és mindössze 8 százalékuk tett említést árbevétel növekedésről - derül ki a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) által évente elkészített felmérésből. A szervezet korábban a bértárgyalásokat megalapozandó végezte el a kutatást a tagság körében, tavaly azonban a kormányzati bérmegállapítás miatt inkább elhalasztották, és a bérkompenzációs intézkedésekről kérték ki a vállalkozások véleményét. Az árbevétel csökkenést egyértelműen a fizetőképes belföldi kereslet hiánya okozza, ám érdekes módon legnagyobb mértékben azokban a régiókban tapasztaltak visszaesést, ahol elméletileg a legmagasabb az egy főre eső GDP: a Közép-Magyarországi régióban a vállalkozások saját bevallása szerint 77 százalékos volt, míg 32 százalékos csökkenést tapasztaltak a Nyugat-Dunántúlon is. A hagyományosan válságrégiónak számító Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön, illetve Dél-Alföldön egyaránt a vállalkozások 75-80 százaléka jelzett árbevétel csökkenést. Az áfa és a jövedéki adó emelése duplán, ráadásul egymást erősítő hatással sújtotta ezt a vállalkozói kört.

    A nyeresége jelentős mérséklődéséről a válaszadók egyharmada számolt be, míg további 46 százalékuknak romlott a nyereségessége. Vagyis a jellemzően mikro- és kisvállalkozói, egyéni vállalkozói körbe tartozó KISOSZ tagság több mint kétharmada nem tudta további költségcsökkentéssel, a működés racionalizálásával kompenzálni a költségek növekedését, illetve a visszaeső forgalom okozta bevételcsökkenést. Ez hosszabb távon kérdésessé teszi nemcsak a vállalkozások foglalkoztatási képességeinek megmaradását, de általában véve is a fenntarthatóságát - igaz, az egyéb munkalehetőségek hiányában az egyre inkább elöregedő kisvállalkozói réteg számára az alkalmazotti lét sem lehet alternatíva, holott nagyobb jövedelemre a korábbi életszínvonalat közelítő nyugdíj miatt mindenképp szüksége lenne ennek a körnek. A legnagyobb eredményesség csökkenést Közép-Magyarországról jelezték a vállalkozások, kétharmaduknak mérséklődött a nyereségessége.

    Mindezek ellenére az országos összesítés szerint a KISOSZ tag vállalkozások 57 százalékánál nem változott, és 38 százalékánál csökkent a foglalkoztattak száma. Vagyis a kis cégek már eddig is túlnyomórészt az optimális létszámmal gazdálkodtak. Mindössze a válaszadók öt százaléka bővített létszámot - ez az az öt százalék, amelynek nőtt az eredménye az elmúlt évben. Mind a vendéglátásban, mind a kiskereskedelemben jelentős a minimálbéren, illetve garantált bérminimumon foglalkoztatottak aránya: egy vállalkozáshoz átlagosan 1,7 minimálbéres, és 1,6 szakmunkás bérminimumon foglalkoztatott tartozik. A megkérdezettek kétharmada nem tudja saját forrásból biztosítani az elvárt béremelést. Baranyában és Pest megyében az mkkv kör közel kilencven százalékának okoz gondot a kormányzati elvárás teljesítése, viszont Fejér és Tolna megyékben a vállalkozások kétharmada saját erőből is megoldja a szükséges emelést.

     Országosan a KISOSZ felmérése szerint a vállalkozások kétharmada igénybe veszi majd a szociális hozzájárulásból járó kedvezményt, míg Baranyában, Győr-Mosonban, és Veszprém megyében a túlnyomó részük, noha szüksége lenne rá, nem fog élni az adókedvezménnyel, mivel főfoglalkozású egyéni vállalkozók, őket pedig kizárta a kormány a kompenzációból. A nemsokára meghirdetésre kerülő bérkompenzációs pályázattal kapcsolatban szélsőséges véleményeket kapott az érdekképviselet. Sokan nem tudnának megfelelni minden feltételnek, sokan pedig nem hisznek a sikeres pályázatban. Országos átlagban a megkérdezettek 40 százaléka indulna, ebbe azonban az is beleszámít, hogy Hajdú-Biharban a vállalkozások 88 százaléka pályázna a támogatásra, míg Győr-Mosonban ugyanekkora hányad el sem indulna. A felmérés szerint országos átlagban a kisvállalkozások 81 százaléka semmilyen közbeszerzésben, vagy állami támogatásban nem érdekelt, ezért az elvárt emelés szankció sincsenek hatással rájuk. Ha a munkavállalók pozícióinak javítása a cél, akkor inkább valamilyen pozitív motivációval lehetne hatással a kormány a vállalkozásokra - állapítja meg a felmérés.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A kis cégek zöme nem tud bért emelni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector